Bir monitör inceleme rehberimize daha hoş geldiniz sevgili dostlarım. Bugün ASUS tarafından geliştirilen ve Türkiye’ye ayak basan TUF VG27VQ ve TUF VG32VQ oyuncu monitörlerini inceliyoruz. Ürünler ortalama 1.5 haftadır PC Hocası ofisinde ve her gün test edildi. Biz de bu testlerin sonuçlarında deneyimlerimizi sizlerle paylaşıyoruz.
Monitörlerin isimlerinden anlaşmış olabilirsiniz ama ufak bir açıklama yapmakta fayda var: ASUS TUF VG27VQ modeli “27” ibaresinden anlaşılacağı üzere 27 inçlik bir model. ASUS TUF VQ32VQ modeli de 32 inçlik bir model olarak incelememize eşlik etti. İlk olarak küçük modelden başlayalım.
ASUS TUF VG27VQ tasarm ve arayüz
Monitör oldukça sade, sağ ve sol çerçeve alanları ince, yukarı – aşağı – sağa ve sola hareket ettirilebilen yapısı, arka panelinde TUF ibaresinin yer aldığı logosu ile birlikte geliyor. Ürünü kutudan çıkarttığımızda sadece 2 temel parça çıkıyor. Diğer çıkanlar ise HDMI, DP ve Power ve garanti belgeleri oluyor.
Ürünü kurmanız ortalama 2 dakika kadar sürüyor. Zaten alt parçayı ayağa oturtup vidasını taktığınızda kullanıma hazır hale geliyor. Monitörün içerisinde hazır renk modlarını panel üzerinden tıklayarak tercih edebiliyorsunuz. Zaten pek çok modelde bu özellik mevcut. Arayüzü basit ve anlaşılır şekilde tasarlanmış. Size en uygun modu seçerek görüntüyü revize edebilmeniz mümkün.
Teknik detaylar
ASUS TUF VG27VQ 1 MS tepkime süresi ve 165 Hz tazeleme oranına sahip. Günümüz oyuncu monitörleri Türkiye’de 75 Hz ve 144 Hz olarak yaygın olduğunu düşünürsek, Full HD çözünürlük için 165 Hz tazeleme oranı oldukça iyi. Tercih edilebilirlik konusunda 144 Hz’den sonra yeni bir çözüm ASUS tarafından geliştirilmiş.
Ürün bir de Adaptive Sync özelliği ile ön plana çıkıyor. Bu özelliği kullanarak hiç bir yırtılma ve takılma olmadan ekran kartınız ile monitörünüz senkron çalışarak sizlere pürüzsüz görüntü deneyimi vaat ediyor. Eski monitörler ile kıyasladığımızda bu durumu çok yaşardık hatırlayın. Artık günümüz teknolojileri neyse ki bu durumların önüne geçerek hem göz sağlığımızı düşünüyor hem de görüntü bazında daha iyi performanslar vaat ediyor.
Monitörde 1500 radyan kavis aralığı mevcut. Kavis ne kadar artarsa, görüntünün incelme olasılığı daha yükseliyor. Zira 1800 – 2400 radyan monitölerde odak noktası her zaman orta nokta olduğu için, sağ ve sol alanlar biraz daha sizi görüntüsel olarak farklılaştırabiliyor. O yüzden eğer kavisli bir monitör arıyorsanız, deneyimlerime göre konuşuyorum “1500 – 1800 radyan arası” idealdir.
Gerçek 1 MS MPRT özelliği
Monitörlerde bir GTG (Grey to grey) bir de MPRT olarak iki farklı tepkime süresi vardır. Aslında biz hep GTG monitörler ile muhattap oluyoruz. Fakat ASUS bu sene TUF monitörlere MPRT ekleyerek ortamı farklılaştırmış.
Bir de monitörlere ELMB teknolojisi yerleştirmiş. Bu teknoloji de özellikle aksiyon oyunlarında sürekli hareket halindeyken, bulanıklılık durumlarının önüne geçiyor. 1 MS MPRT ile bu durum birleştiğinde daha net görüntüler ve daha akıcı detaylar vaat ediyor.
Bağlantılar nasıl?
Bir monitör satın alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta bağlantı arayüzleridir. Bazı takipçilerimiz dikkat etmeden monitör satın alıyor. Ekran kartı eski VGA çıkışlı. Monitörde VGA yok? Sonra yana yakıla çevirici arayıp hatalara düşebiliyorlar. Bu durum abes bir örnek gibi gelebilir ama, yenilemeye ilk önce monitörden başlayan dostumuz yok.
ASUS TUF VG27VQ modelinde ise 1x DisplayPort 1.2, 1x HDMI 2.0, 1x Dual-Link DVI, 1x ses girişi ve 1x kulaklık girişi mevcut. Eğer kulaklık kullanmak istemezseniz, monitörde bulunan 2 adet 2W’lık hoparlörlerinden de faydalanabiliyorsunuz. 2W dediğime bakmayın. Odanızda oldukça yüksek ses kapasitesi sunduğunu söyleyebilirim.
ASUS TUF VG32VQ tasarm ve arayüz
Bir şey dikkatinizi çekti mi? Sadece isimden 32 değişti. Tasarım ve arayüz kısmında da aynı şeyler olacak. Zira 32 inçlik bu monitör 27 inçlik monitörün aynısı. Tasarımsal açıdan da farklı bir değişikliği bulunmuyor. Aslında ASUS‘un bu monitörleri ikiye ayırmasının bir sebebi var;
- 27 inç 165 Hz tercih edenler
- 32 inç 144 Hz tercih edenler
“Yani daha büyük alanda 144 Hz bana yeter” veya “biraz daha küçük olsun ama 165 Hz olsun” diyenler için böyle bir seçenek oluşturulmuş. O yüzden ASUS TUF VG32VQ modeli de diğer monitörün aynısı olduğundan dolayı büyüklüğü dışında her detayından bahsettiğimi düşünüyorum.
Teknik detaylar
ASUS TUF VG32VQ oyuncu monitörü 2K (2560×1440 px) çözünürlük ile geliyor. 144 Hz tazeleme oranı 2K ile birleşince ortaya net sonuçlar çıktığını söyleyebilirim. Zira bu segmentlerde bir monitör arıyorsanız, 2K aldıktan sonra 144 Hz altı olmasının hiçbir mantelitesi yok.
Monitörde HDR10 standardı var. Bu da bizlere standart monitörler ile kıyaslandığında daha kaliteli renk ve parlaklık seviyesi vaat ediyor. Yine diğer monitörde olduğu gibi, bu monitörde de 1 MS MPRT tepkime süresi bulunuyor. Kavis aralığına geldiğimizde ise ASUS TUF VG32VQ 1800 radyan ile geliyor. Daha kavisli ve daha büyük.
Monitörün içerisinde bulunan Adaptive Sync ve MPRT teknolojilerini kapattığınızda bulanıklıkların ve yırtılmaların meydana gelebildiğini görebiliyoruz. Bu özelliklerin kapatılması bir nevi sizi standart monitör özelliklerine yaklaştırıyor. Fakat özellikler sürekli aktif olduğunda farkı net bir şekilde anlamak mümkün.
İnceleme videosu
Genel değerlendirme
ASUS TUF VG27VQ ve ASUS TUF VG32VQ oyuncu monitörleri performansı, tasarımı ve öne çıkan yeni özellikleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Şuanda ürünlerin piyasa satış fiyatları 2100 TL ile 2400 TL arasında değişiklik gösteriyor. Fiyat politikasını değerlendirme size kalmış. Bu skalada olan monitörler ile TUF monitörleri bir kıyaslayın.
Ödüller
Böylece bir inceleme rehberimizin daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Ürünlerle alakalı merak ettikleriniz varsa, yorumlar bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz. Bir sonraki rehberimiz de görüşmek üzere..
Hocam youtubedaki incelemenizden sonra vg27vq modelini sipariş verdim. Vatana gittik önce orda stokta yoktu mağazada bende internete çok güvenmem ama sipariş verdim bakalım gelince göreceğim. Elinize sağlık <3
”ASUS TUF VG32VQ 1800 radyan ile geliyor. Daha kavisli ve daha büyük”. radyan değeri düştükce kavis artar.