Salı, Nisan 23, 2024

Audi Yapay Zeka teknolojisini demo otonom sürüşünde gösterdi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yapay zeka teknolojisi artık otomobillerin de vazgeçilmezleri arasında. Audi ise bu konuda öncülük yaparak CES 2017 fuarında makine ile öğrenme konusunda ulaşmış olduğu son noktayı bizlere sergiledi. Aynı zamanda yapay zeka teknolojisinin kullanıldığı cihazı da ilk kez gösterdi.

Q7 Deep Learning adı verilen “Derin Öğrenme” konsept aracı ile demo otonom sürüşler Audi tarafından gerçekleştirilmeye devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda yeni nesil modellerde yer alacak olan asistan sistemleri geliştirmek üzere çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bunun ilk örneğini Nvidia ile yapılan ortak çalışmalar sonucunda geliştirmeyi başaran otonom sürüş özelliği olan Audi Q7 derin öğrenme konsepti ile tanıtılıyor.

audi q7 yapay zeka 002
Otonom sürüş nedir ?

Özel olarak tasarlanmış, değişken özelliklere sahip bir açık alan yapay zeka anlamına gelmektedir. Q7 derin öğrenme konsepti ile 2 megapiksel çözünürlüğe sahip olan ön kamera üzerinden kendini yönlendiren bu algoritma, Nvidia Drive PX 2 işlemcisi ile iletişim kuruyor ve işlemci direksiyonu otonom sürüş uygulamaları için geliştirilen yüksek performanslı bir kontrol cihazına dönüştürerek yön veriyor.

Aracın içerisinde kullanılan yazılım sayesinde derin yapay algı ağları (sinirsel ağlar) Audi ve Nvidia uzmanları tarafından dinamik trafik kontrol işaretlerine uygun olarak tasarlanmış durumda. Açıkçası bu sene otonom sürüşler hakkında çok fazla haber ve video göreceğimiz şimdiden kesinleşti.

audi q7 yapay zeka otonom surus
İnsan beynine benzetiliyor

Audi Q7 derin öğrenme konseptinde tercih edilen öğrenme sistemi insan beynindeki ağlara ve yapay sinirsel detaylara benzetilmiş. Bu öğrenme taktiği ile birlikte Audi Presence Asistan sisteminin de temel ilkesini oluşturuyor.

İnsan beynine benzeyen sinirsel ağlar ile çevrede olup biten hareketleri öğrenmeyi gerçekleştirebilen model araç, sürücünün hareketleri sorunsuz olarak algılayarak kaydetmesini oluşturuyor. Kaydedilen bu hareketler süreci öğrenerek ilerliyor.

audi q7 yapay zeka 004

 

audi q7 yapay zeka

 

audi q7 yapay zeka 003

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler