Cuma, Mart 29, 2024

Bilgisayar Hızlandırma Yöntemleri! [Rehber]

Paylaş

silkroad gaminggentr

Teknolojinin her gün gelişmesiyle birlikte bilgisayarlar, zaman olarak olmasa bile teknik açıdan yaşlanıyorlar ve yavaşlıyorlar. Bu gelişime ayak uydurmak zorunda olan bilgisayar programları ve oyunlar,  daha fazla bellek (RAM) ve video bellek (VRAM) ihtiyacıyla karşımıza çıkıyor. Bu durum bilgisayarınızın eskiye göre daha yavaş çalışmasını sağlıyor.

Teknik açıdan olan bu yaşlanmayı tamamı ile durduramasak da engellemek mümkün. Bilgisayarınızı nasıl hızlandırabilirsiniz, kullanılabilecek programlar nelerdir, neler yapılabilir, bunları incelemek için rehberimize geçelim…

Kullanılabilecek Programlar

1-) CCleaner

CCleaner, bir çok kullanıcının bildiği gereksiz dosya temizleyici ve hata ayıklayıcısıdır. Disk temizleme, birleştirme, kayıt defteri hatalarını giderme gibi özelliklere sahiptir.

Hızlı pratik kullanımının yanında, kullanıcı dostu arayüze sahip olan bir program olduğunu söyleyebiliriz. CCleaner, bilgisayarınızın durumunu olumlu yönde etkileyecek bir çok aracı içerisinde barındırıyor.

Image 1

2-) IObit Advanced SystemCare

Advanced SystemCare, CCleaner kadar pratik ve kolay bir arayüze sahip olmasa bile performans artışı ve koruma konusunda gayet başarılı bir program. Arayüz içerisinde sizi tam sürüm almanız için rahatsız edebilen bildirimler gelmesi, birinci sırayı CCleaner’ın yerleşmesine sebep oldu.

Advanced SystemCare ve CCleaner arasındaki en büyük fark Advanced SystemCare’ın zararlı yazılımlar için koruma sağlaması ve oldukça kullanışlı olan, sistem durumu tablosuna sahip olması.

IObit Advanced SystemCare 10 sekizbir 20161028 1 e1586986524599

3-) AVG TuneUp

Bir antivirüs şirketi olan AVG’nin gayet başarılı bir ürünü olan TuneUp, otomatik program güncelleme, boş alan açma ve otomatik bakım yapma gibi özellikleriyle tercih edilebilir bir seçenek.

avg pc

Manuel Hızlandırma

1-) Msconfig (Sistem Yapılandırması)

Kullanıcıların bir çoğu, bilgisayarının açılış ve açıldıktan sonra bilgisayarın kendine gelmesi için bekledikleri sürelerden şikayetçi. Açılış ve bekleme sürelerini kısaltmak için, Windows başlatılırken açılacak şekilde ayarlanan programları, düzenleyebilirsiniz.

  • Başlat butonuna tıklayıp, msconfig şeklinde arama yapalım ve msconfig’i açalım.

Screenshot 3 1

  • Başlatma sekmesi altındaki, tüm kullanmadığınız ya da bilgisayarınızın açılış sürecinde açılması istemediğiniz programların yanındaki tikleri kaldırın.

Screenshot 1 8

  • Hizmetler sekmesinde altında bulunan “Microsoft, ses ve görüntü, güvenlik” gibi hizmetler haricinde kullanmak istemediğiniz hizmetleri durdurun.

Önemli Not: Tırnak içinde yazdığım hizmetleri kesinlikle durdurmayın. Bilmediğiniz hizmetlerin ne olduğunu araştırmadan durdurmayın.

Screenshot 2 4

 Not: Bilgisayarınızla beraber başlayacak program sayısı fazla ise, bu işlem bilgisayarın açılış ve açıldıktan sonraki bekleme süresini oldukça kısaltacaktır.

2-) Driver (Sürücü) ve Program Güncellemeleri

Bilgisayarınızın içerisinde bulunan donanımlar, her zaman daha stabil olabilecek şekilde tasarlanmış ve üretilmiştir. Bu yüzden Driverlarınızın güncel sürümlerinin olup olmadığını kontrol etmeniz, yeni bir sürüm varsa güncellemeniz gerekmektedir.

fast computer featureYazılım şirketleri, programların daha hızlı çalışması için her zaman “az kod, çok iş” mantığını kullanır ve bu durumdan dolayı, güncelleme yayınlamak durumunda olurlar. Programlarınız güncel tutun. Örnek; Java, Adobe Photoshop.

Not: Driverlarınızı, DriverBooster vb. programlar ile hızlı ve kolay bir biçimde güncelleyebilirsiniz.

Driver Booster 5.2 program

3-) Antivirüs Programı Edinin

Bu tarz yavaşlıkların temelinde, bilgisayarınıza bulaşmış ve haberdar olmadığınız, zararlı yazılımların olduğunu söylemeliyim. Zararlı yazılımlar fazlaca RAM kullandıkları için sisteminizde yavaşlamaya sebep olabilirler.

Bilgisayarınızı zararlı yazılımların olduğunu düşünüyorsanız, buradan virüslerden kurtulma ve korunma yollarını detaylıca anlattığım yazıma ulaşabilirsiniz.

antivirüs

4-) Masaüstünüzü Temiz Tutun

Masaüstünüzde çok fazla resim, müzik, video ve klasör bulunuyorsa, bunlar açılış durumunda olan bilgisayarınızın, masaüstünü hazırlamasını zorlaştıracaktır. Mümkün olduğunca medya dosyalarınızı klasörlemeye çalışın. Programların kısayolları çok yer kaplamadığı için onları klasörlemenize gerek yok.

maxresdefault 7

Bu işlemlerden sonra sisteminiz eskiye göre daha stabil bir durumda olacaktır. Tavsiyem, gereksiz program indirmemeniz ve dosya klonlaması (aynı dosyanın birden fazla olması) yapmamanız olacaktır.

Farklı bir günde, farklı bir rehber ile görüşmek ve CyberWorld içerisinde güvende kalmanız dileğiyle…

 

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

5 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler