Cuma, Mart 29, 2024

Bilgisayarınızı telefonunuz ile uzaktan nasıl başlatırız?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Merhabalar PCH okurları. Bugün sizlere bilgisayarınızı telefonunuzdan başlatmayı anlatacağım. Bir kaç adım ile birlikte artık telefonunuz ile bilgisayarınız birbiri ile bağlantı kurarak, uzaktan başlatma işlemini istediğiniz zaman gerçekleştirebileceksiniz.

 

Neler Gerekli?

1-) Bilgisayarınız modeme ethernet ile bağlı olmalıdır.
2-) Bilgisayarınızda WOL (Wake On Lan) desteği olmalı. 2015 ten sonraki bilgisayarlarda zaten var ama genede kontrol edin.

 

1. ADIM BIOS Ayaları

Öncelikle bilgisayarınızın bios’una girip WoL (Wake on Lan) desteğini açmamız lazım. Maalesef ki tüm bioslar aynı olmadığı için şurayı burayı seçin diyemiyorum ama genellikle “Advanced” veya “Power” menü başlıklarının altında Wake-on-LAN veya Power Up by PCI menülerini görebilirsiniz. Bu özellikleri “Enabled” yaparak özelliği aktif edebilirsiniz.

2- İşletim Sistemi Ayarları

Şimdi ise işletim sistemimizde yapacağımız ayarlara geldik. Bu kısmı her işletim sistemine göre başlıklar altında anlatmaya çalışacağım.

A- Windows

Windows işletim sisteminizde başlat çubuğundaki windows logosuna sağ tıklayıp “Aygıt Yöneticisi” menüsü tıklayınca pencere açılacaktır.

Buradan “Ağ bağdaştıcıları” altında kendi kullandığınız ethernet kartınızı bulmanız gerekiyor ve üzerine çift tıklayıp çıkan pencerede “Gelişmiş” tabını seçip aşağıdaki özelliklerden “Wake on Magic Packet” özelliğini bulup “Enabled” yapmalısınız. Bir çok yeni PC’de burası zaten “enabled” olarak seçilidir.

windows aygıt yöneticisi

aygıt yöneticisi ağ bağdaştırıcı ayarları

B- MacOS

Bir mac’ınız varsa işiniz biraz daha kolay.

Apple menüsü > Sistem Tercihleri‘ni seçin ve Enerji Tasarrufu‘nu tıklayın. Açılan pencerede “Ağ erişiminde uyan” seçeneğini seçin. İşte Bu kadar.

macos sierra mbp system preferences energy saver automatic graphic switching
Bilgisayarınızı telefonunuz ile uzaktan nasıl başlatırız? 6

C- Ubuntu

Ubuntu işletim sistemine sahip olan kullanıcılar için terminalden (uç birimden) 3 adet komut yazmamız gerekecek. Öncelikle belki ethtool paketimiz yoktur diye ethtool’u yüklüyoruz.

sudo apt-get install ethtool

Paketimizi yükledikten sonra ethernet bağlantımızı görmek için terminale ifconfig yazıyoruz.

ifconfig

ve karşımıza şöyle bir sonuç gelmesi lazım;

ubuntu ifconfig

Gördüğünüz gibi “eth0” portundan ethernet kullanıyormuşuz. Sizde burası eth1 veya eth2 de olabilir. Siz hangisi ile internete giriyorsanız onu seçmelisiniz.

Şimdi ise bu porttan gelen WoL isteklerini açalım;

sudo ethtool -s eth0 wol g

Evet artık bilgisayarımız ethernet üzerinden tetikleme ile açılabilecek durumda. Şimdi de son adımımıza gelelim.

3. Telefon Ayarları

Bu işlem için öncelikle bilgisayarımızın yerel ip sini öğrenmemiz gerekiyor. Hadi başlayalım.

Windows kullanıcıları klavyeden windows  + R tuş kombinasyonuna basıp çıkan “Çalıştır” penceresinde cmd yazıp komut satırını açın. Açılan pencerede ipconfig yazarak bağlantı türlerinizi listeleyin.

ipconfig

 

windows ipconfig
Benim ana kartımda 2 tane ethernet girişi var ama 1 tanesini kullanıyorum. Siz de kendi ethernet adaptörünüzü bulun ve IPv4 Address  yazan satırın karşısındaki ip yi bir yere not edin. 

A- Android

Android için önerebileceğim bir uygulamayı aşağıya bırakıyorum.

* Wake On Lan Android İndir

Uygulamayı indirdikten sonra açıyorsunuz ve sağ altta ki “+” işaretini tıklayın. Bir sonraki ekranı aşağı doğru çekin ve modeme bağlı tüm cihazları listeleyin. Burada kendi bilgisayarınızı bulmanız gerekiyor.

Mac veya Ubuntu kullanıcıları hemen dikkat çekecektir ama Windows kullanıyorsanız çıkan sonuçlar içerisinde Desktop-HSN123 gibi isim çıkacaktır. Siz genede biraz önce bulduğumuz yerel ip yi bu listeden bulup seçin.

Rengini ve ismi girip “Cihaz Ekle”  butonuna basın. Artık listenize eklendi. Bundan sonra bu uygulama sayesinde bilgisayarınız kapalıyken tek tuşla uzaktan bilgisayarınızı açabileceksiniz.

B- IOS

Bu uygulamayı maalesef ki Iphone’um olmadığı için tam kurcalayamadım ama Android için anlattığım yöntem bu uygulama içinde geçerli.

* WakeUp IOS İndir

PC Hocası BONUSU!!

Peki bilgisayarınızı daha da uzaktan açmak ister misiniz?

Eğer bu yazıyı da merak ediyorsanız yorumlar kısmında belirtirseniz 2. part olarak yazabilirim. 

Her şey bu kadar. Seviliyorsunuz PCH ailesi ♥

—–DÜZENLEME—-

Yoğun istek üzerine part2 ye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Bilgisayarınızı evinizde olmadan nasıl açabilirsiniz?

Hasan Yüksektepe
Hasan Yüksektepe
1991 Doğumlu bir Bilgisayar sever. Yazılımla kafayı bozmuş ilginç bir değişik.

Yorumlar

17 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler