Cuma, Mart 29, 2024

Bilgisayarınızın Donanım Tespitini Nasıl Yaparsınız? [Rehber]

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bir çok kişi bilgisayarının donanım bilgisini, fan hızlarını ya da sıcaklık bilgisini öğrenmek istiyor. Bu konuda size yardımcı olacak, kolay  bir rehber hazırladım.

Not: Yazılarıma günün sözü bölümü eklemeye karar verdim. Günün sözü bölümü son kısımda bekliyor olacak.

Rehber sayesinde, oyunların sistem gereksinimlerini okumak ve anlamakta da ilerleme kaydedeceğinizi düşünüyorum. Vakit kaybetmeden listemize geçelim.

1-) GPU-Z

screen1 v1588449459288

GPU-Z, bilgisayarınızda bulunan grafik kartının bilgilerine erişim sağlamanıza imkan sunuyor. Program sayesinde ekran kartınızın kod adını, bellek miktarını, çekirdek frekansını ve bellek tipini öğrenebilirsiniz.

Piyasada satılan bir çok sahte grafik kartı bulunmakta. Sahte grafik kartlarını ayırt etmekte de kullanılabilen, yarayışlı bir program diyebiliriz. Sensors sekmesi altında, anlık kullandığınız bellek miktarını ve grafik kartının anlık saat hızını görebilirsiniz.

2-)CPU-Z

image1

CPU-Z, bilgisayarınızın işlemci özelliklerini, anakart bilgilerini, RAM bellek gecikme değerlerini (CL) ve işlemci TDP değerini öğrenebilirsiniz. GPU-Z kadar olmasa da, grafik kartınız hakkında bir kaç bilgi sağlayacaktır.

3-) SpeedFan

unnamed

SpeedFan, isminden farklı olarak bir çok bilgiyi sizlere veriyor. Program, harddisk sıcaklığı, grafik kartının sıcaklığı ve işlemcinin sıcaklığını anlık olarak gösteriyor. Program üzerinden fan kontrol etmeniz mümkün fakat, fan ayarlarınızla oynamanızı tavsiye etmiyorum.

4-)CoreTemp

8orow2e2zuo21

İşlemcinizin sıcaklık değerini ve frekans değerini anlık olarak görebilirsiniz. Sıcaklık değerlerini araç çubuğuna sabitleyip yine aynı şekilde anlık olarak öğrenebilirsiniz.

5-) Speccy

speccy 5b02d9a630371300372785e8

CCleaner’ın yapımcısı olan Piriform şirketinin geliştirdiği Speccy, bir donanım bilgi edinme programı. Çekirdek frekanslarını ve sıcaklıklarını ayrı ayrı görebilirsiniz. Anakart, RAM, ses bileşenleri, depolama ve grafik kartı ile ilgili bilgileri kolayca öğrenebilirsiniz.

Programın kurulumu sırasında dikkat etmeniz gereken yerler bulunmakta. Kurulumu hızlıca yapmak isterken, şirketin reklam aldığı programları da yanlışlıkla kurmuş olabilirsiniz.

302495

Bilgisayarı hakkında bilgi edinmek isteyen kullanıcıların işine yarayacağını düşünüyorum. Bu şekilde fazla uğraş vermeden, kullandığınız cihaz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

CyberWorld içerisinde güvende kalmanız ve sağlıklı bir şekilde, güzel yarınlar görmeniz dileğiyle.

-Günün Sözü

“Ağaç hiçbir zaman çiçeğini bırakıp gitmez; ağacı bırakıp giden her zaman çiçektir.”

                                                                                   Alexandre Dumas

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler