Cuma, Nisan 26, 2024

Güç gösterisi: Gigabyte Z490 serisi tüm anakartlarını piyasaya sundu!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Tayvanlı anakart ve ekran kartı üreticisi Gigabyte yeni Z490 anakart modellerini piyasaya sundu. Hatırlarsanız bundan bir kaç gün önce Gigabyte Z490 anakart modellerinin görsellerini Dünya’da ilk olarak sizlerle paylaşmış ve tüm Dünya’da büyük yankı bulmuş, herkes tarafından forumlarda, sitelerde, bloglarda ve videolarda paylaşılmıştı.

Şimdi görüyoruz ki, Gigabyte‘ın bu güç gösterisi toplamda 16 anakart modeli ile şekil alıyor.

“Gigabyte performans için Daisy Chain kullanıyor”

aorus gigabyteGigabyte Z490 anakart modellerinde baz aldığı önemli maddelerin en başında performans geliyor. Biliyorsunuz ki iyi bir performans elde edebilmek için, iyi bir soğutma şarttır. O yüzden tasarlanan faz aralıkları, yüksek termal bileşenler ve malzeme kalitesi tek bir noktada birleşmesi beklenir.

AR-GE‘de bunun için vardır. Size oturup baştan sonra anakartların tarihi konusunda bilgi verecek değilim. Fakat arka planda nelerin yapıldığı çok önemli. Biliyorsunuz ki yeni Z490 anakart modelleri Intel 10.nesil işlemci desteği ile geliyor. Aslında destek değil, direkt 10.nesil işlemciler için geliştirildi. Zira eski nesil Intel işlemcileriniz soket yapısı LGA1200 olduğundan dolayı bu anakartlara oturmayacak.

Gigabyte‘da üretimlerini gerçekleştirirken hız aşırtma, performans ve Overclock bileşenlerini optimize edip, stabil çalışması için Daisy Chain yönlendirmesi kullanıyor. Elektronik ile aşina olanlar yakından bilecektir.

Bu yönlendirme Papatya zinciri olarak adlandırılır. Çeşitli bilgisayar aygıtları, dış birimler ve ağ bağlantı noktalarının birbiri ardına seri olarak bağlanmasına denilir. Bir bakıma seri bağlı elektrik devrelerinin bilgisayar sistemindeki karşılığı da denilebilir. Hemen aşağıda güzel bir Daisy Chain örneğini görebilirsiniz.

daisy chain ornek

“16 fazlı güç tasarımı”

Gigabyte piyasaya toplamda 16 farklı anakart modelini satışa sunacak. Ancak hepsinde 16 faz bulunmuyor. “En baba” modeller olarak nitelendirdiğimiz anakartlarda maksimum 16 faz bulunduğu gibi, bu durum bizlere Overclock ve performans yüklemesi yaparken çok büyük faydalar sağlıyor. Hatırlayın bundan 4-5 sene önce 8 faz, 10 faz, 12 faz gibi pek çok anakart modelleri vardı.

Anakartlarda faz ne kadar fazla olursa, o kadar çok iyi Overclock performansı elde edilir. Bunu tıpkı 16 şeritli bir yolda araç ile ilerlemek gibi düşünebilirsiniz. 2 şeritli bir yolda 500 araç trafik yapabileceği gibi, 16 şeritli bir yolda araçlar rahatlıkla tıkanmadan akışkan bir şekilde hareket edebilir. Aslında Overclock yaparken faz sayıları tek başına yeterli değildir ama önemli bir etmendir.

gigabyte z490 anakart

gigabyte z490 anakart 004

Gigabyte yüksek performansa sağlam soğutma hedefliyor

Strateji yıllardır bu şekilde ilerliyor. Üst seviye anakartlarını da kullandım, inceleme videolarını da hazırladım. Gigabyte faz konusunda yüksek konumlandırmalara sahipken, yüksek performansta sağlam soğutma hedefi ile üretimlerini gerçekleştiriyor. Yeni Z490 anakart modellerinde de Fins-Array II soğutma sistemi ile 90 ampere kadar aşamalı geçişler sağlanabiliyor.

Ayrıca anakart üzerinde yer alan termal tasarımlar ekstra soğutma ve stabilite için çok önemli. Bu anakartlara isterseniz Intel Core i9-10900K işlemcilerini de alıp kullanabiliyorsunuz. En tepe noktadan, en alt noktaya kadar stabilite önemli olduğu için bunu yakında testlerde de sizlere göstereceğiz.

gigabyte z490 anakart 003

Yeni Intel işlemcilerin 5.3GHz performansı

Evet, yeni Intel işlemcilerin en babası olan Intel i9-10900K modeli 125W TDP değerine sahip ve 5.3GHz’e kadar Turbo Boost ile çıkabiliyor. Bu da bizlere fazla güç tüketiminin altında yatan “işlemcinin güç tüketimini karşılamak için iyi bir soğutma şart” cümlesini doğuruyor. Henüz testler tamamlanmadan söylemek doğru olmaz ama, bu işlemcilere iyi termal soğutma ve çözümlere sahip anakartlar kullanmamız gerektiğinin şimdiden altını çizmek istiyorum.

Gigabyte’ın bu konuda iddiası ise; 

“En iyi güç dengesini sağlayan amplifikatörler Gigabyte Z490 AORUS anakartlarındaki güç konektörleri, faz yapısı, termal tasarımları ile birleşti. Bu sayede en iyi hız aşırtma için, ısıyı azaltabilecek güç dağıtımı bu anakartlarda mevcut”

intel 10 nesil islemci ailesi

Direct-Touch Heatpipe II teknolojisi

Bir de Gigabyte Z490 AORUS anakartlarda bu teknoloji mevcut. İsminden de anlayacağınız üzere, VRM’lerdeki ısının transferini hızlandırıp dışarıya atabilmek adına direkt temas eden bakır ısı boruları bulunuyor. Kısa mesafeli olan ısı boruları, nanokarbon kaplama sayesinde ısıyı arkadan alıp, PCB‘den hızla uzaklaştırabiliyor.

Tabii ki bunların hepsini çok yakında yapacağımız inceleme ve test videoları ile göreceğiz. Eğer Gigabyte Z490 AORUS anakart modelleri hakkında merak ettikleriniz varsa, yorumlardan bize iletin biz de ürünü temin edip incelemeye özen gösterelim.

gigabyte z490 anakart 005

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler