Çarşamba, Nisan 24, 2024

BionTech mi Sinovac mı? Hangi Aşı Daha Etkili?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Ülkemizde ve dünyamızda Koronavirüs (COVID-19) salgını ile olan mücadelede aşılama tüm hızı ile devam ediyor. Peki, hangi aşı daha etkili? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar, aşılar hakkında açıklamalarda bulundu.

Sinovac mı BionTech mi Tercih Edilmeli?

Aslında Covid-19 virüsünün delta varyantı ortaya çıkmadan önce Sinovac aşısı iki dozda yüksek etkiye sahipti. Ancak delta varyantında aynı başarı yakalanamadı. Sinovac sözcüsü Liu Peicheng, Reuters ekibine verdiği demeçte, “iki doz SynoVac firması aşısı yaptıranlardan alınan kan örneklerine dayanan ön sonuçların, Delta’ya karşı etkide azalma gösterdiğini söyledi” Özellikle Endonezya’da çok yaygın SynoVac kullanılması sonrası özellikle sağlıkçıların delta varyantına yakalanması ve son dönemde vaka sayılarının çok artması nedeni ile delta varyantına karşı BionTech’in daha etkili olacağını düşünmemize yol açtı. Savunma sistemi etkilenmiş kanser hastalarında BionTech daha ön planda düşünülüyor.

biontechJPG
BionTech mi Sinovac mı? Hangi Aşı Daha Etkili? 3

BionTech Bir Gen Tedavisi mi?

Birçok aşı çekincesi olan kişi BionTech ve Moderna gibi mRNA temelli aşıların vücuda verildiğinde genlerimizin değişeceğine, bunun bir gen tedavisi olduğuna inanıyor. İlginç olan bu aşılar vücuda aslında virüsün tamamını değil sadece virüsün proteinin mRNA’sını veriyor. Savunma sistemimiz bu kodu görüp ona göre bağışıklık sağlıyor ve günün birinde virüsün kendisi ile karşılaşınca yeterli savunma silahlarına sahip oluyor. Verilen mRNA ‘da kısa süre içinde yok ediliyor. Ama asla aşıdaki mRNA bizim hücrelerimizin çekirdeklerine girmez ve DNA’mızı değiştiremez. Virüsün sadece bir parçası DNA değiştirebiliyorsa korona virüsün tamamı vücuda girdiğinde bütün DNA’mızın değişmiş olması gerekirdi.

Aşıların kişilere zarar verdiği hatta kitle ölümüne yol açacağına inanan insanlar haklıysa ortaya şöyle bir garip tablo çıkıyor. BionTech ve Moderna aşısı olanlar Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ nde yaşayan insanlar, özellikle Afrika ve Asya bu aşıları kullanamıyor. Bu durumda bu aşılar Avrupa ve ABD tarafından kendi halkını yok etmek ve dünyaya geri kalmış ülke insanlarını egemen kılmak için yapılmış bir komplo.

Aşılama teknolojilerine bir göz atalım

koronavirus asi koronavirus asisi yerli asi 1476960
BionTech mi Sinovac mı? Hangi Aşı Daha Etkili? 4

Hayatımızı etkileyen COVID-19 virüsüyle birlikte bir çok tıbbi kelime öğrendik, mRNA, antikor, Rekombinant aşılar, Genetik aşılar ve daha niceleri. Peki günümüzde bir virüs için aşı uygulanırken hangi aşı teknolojileri kullanılıyor? Özellikle şu anda ülkemizde sadece mRNA (BioNTech) aşısı varken mRNA nedir ne işe yarar? gelin bakalım.

Virüs/bakteri kullanılarak yapılan aşılar (klasik yöntem)

  • Canlı atenüe (zayıflatılmış) aşılar: Virüs veya bakteri laboratuvarda hastalık yapamaz hale getirilir ve çoğalma yeteneği kontrol altına alınır.
  • İnaktive (ölü) aşılar: Laboratuvar ortamında virüs ve bakterilerin çoğalamayan hale getirilmeleri ile üretilir.
    • Polisakkarit Aşılar: Bakterilere özgü hücre duvarında bulunan kompleks şeker yapılı polisakkarit esaslı aşılardır.
    • Fraksiyonel Aşılar: Ölü mikroorganizmanın bir parçasını içeren altbirim aşılar.

Virüs/bakteri kullanılmadan yapılan aşılar

  • Rekombinant Aşılar: Laboratuvar koşullarında üretilen antijen moleküllerini taşıyan aşılar.
  • Genetik Aşılar: Antijeni vücut içinde üretmek için gerekli bilgiyi içeren aşılar.
    • Viral Vektör Aşılar: Başka bir – vektör – virüs kullanılarak hücreye antijenik proteini kodlayan gen parçasını gönderen aşılar.
    • Nükleit asit yapılı aşılar:
      • mRNA Aşıları: Antijenik proteini kodlayan bilgi hücreye mRNA ile iletilir.
      • DNA Aşıları: Antijen hücreye sokulan DNA aracılığı ile sentezlenir.
Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler