Cuma, Nisan 26, 2024

Windows 11 Desteğini Alan ASUS Anakart Modelleri Açıklandı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Windows 11 için kum saati ters döndü. Artık günleri sayıyoruz. Çok yakından nihai final sürümüne ulaşacağız. Şu an için ise Windows 11 Insider Preview yani bir nevi beta sürümü yayındı. Bir yandan final serisinde nasıl değişiklikleri göreceğimizi özetleyen Insider Preview, bir yandan da bu süreç içerisinde üreticilerin yeni sürüme uyum hazırlığı yapmasını sağlıyor. ASUS bu süreci iyi değerlendiren markalardan biri oldu ve şimdiden Windows 11 desteğini alan ASUS anakart modellerini duyurdu.

Yayınlanan son anakart güncellemesiyle beraber Intel ve AMD destekli birçok anakart modelinde, Windows 11’in ön izleme sürümü desteklenmeye başladı. Peki, hangi anakart modellerinden söz ediyoruz?

Kaçırmayın: ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti Sistem Toplama Rehberi

Windows 11 Desteğini Alan ASUS Anakart Modelleri ve Güncelleme İşlemleri  

UEFI BIOS güncellemesini yaparak ya da mevcut olan UEFI BIOS’ta belirtilen işlemleri gerçekleştiren kullanıcıların Windows 11 Insider Preview desteğine kavuşması mümkün. Önce desteği alan modelleri paylaşalım sonrasında da nasıl güncelleme yapılabileceğini.

Güncelleme alan ve desteği kazanan anakart modelleri şöyle;

Aşağıdaki ASUS anakart modelleri Windows 11 Insider Preview desteği veriyor

Intel platformuAMD platformu
C621 SerisiWRX80 Serisi
C422 SerisiTRX40 Serisi
X299 SerisiX570 Serisi
Z590 SerisiB550 Serisi
Q570 SerisiA520 Serisi
H570 SerisiX470 Serisi
B560 SerisiB450 Serisi
H510 SerisiX399 Serisi
Z490 SerisiX370 Serisi
Q470 SerisiB350 Serisi
H470 SerisiA320 Serisi
B460 Serisi 
H410 Serisi 
W480 Serisi 
Z390 Serisi 
Z370 Serisi 
H370 Serisi 
B365 Serisi 
B360 Serisi 
H310 Serisi 
Q370 Serisi 
C246 Serisi 
Z270 Serisi* 
H270 Serisi* 
B250 Serisi* 
Q270 Serisi* 
Z170 Serisi* 
H170 Serisi* 
B150 Serisi* 
H110 Serisi* 
Q170 Serisi*

Ufak bir Not: Yıldızlı olanlarda uyumluluk durumunun değişebileceği konusunda bilgi verilmiş. Ama bu konuda şimdilik ek bir gelişme yok.

Bu güncelleme nasıl yapılacak kısmına geri dönecek olursak, iki yöntemden söz edeceğiz. Aslında ikisi de kolay işlemler ama birisi bir tık daha uzun.

Windows 11 desteğini alan ASUS anakart modelleri

1.BIOS Güncellemesini Yapmak: Son sürüm BIOS güncellemesi ile yukarıda yer alan anakart modellerine varsayılan olarak Windows 11 desteği eklenmiş oldu. BIOS güncellemesini yüklemeniz yeterli olacak. Güncel sürümleri görmek adına ASUS tarafından hazırlanan sayfayı da buraya ekliyorum.

2.UEFI BIOS Üzerinde Manuel İşlemle Desteği Açma

Manuel olarak desteği aktif etmeniz için biraz daha uzun bir işlem yapmanız gerekiyor. Intel ve AMD olarak bu işlemler değişiyor. İkisine de bakalım.

AMD Kullanıcıları için

  • Bios ekranına geçmek için kullandığınız anakarta göre ROG ya da ASUS logosunu gördüğünüz zaman “Del” tuşuna dokunun.
  • Buradan önce “Gelişmiş (Advanced)” bölümüne girin.
  • “AMD fTPM Yapılandırma (configuration)” kısmına geçiyoruz.

Windows 11 desteğini alan ASUS anakart modelleri

  • “TPM Aygıtı Seçimi ( TPM Device Selection)” menüsünden de “Firmware TPM” seçimini açık hale getirin. Yani açılır menüden bu seçeneği seçin.
  • Yaptığınız tüm bu değişikliklerin onaylanması için “F10” ile kayıt yapıp sisteminizin yeniden başlamasını bekleyebilirsiniz.

Bu AMD serileri içindi. Şimdi bir de Intel kullanıcıları için bakalım.

Intel Kullanıcıları için

  • Bios ekranına girmek için yine aynı işlemi kullanabilirsiniz. ROG logosunu ya da ASUS logosunu gördüğünüz zaman “Del” tuşuna basılacak.
  • Yine “Gelişmiş (Advanced)” bölümünden “PCH-FW Yapılandırma” sayfasına gidiyoruz.

Windows 11 desteğini alan ASUS anakart modelleri

  • “PTT” menüsüne gelin ve buradan da “Enable” seçimini yapın.

Windows 11 desteğini alan ASUS anakart modelleri

  • Bir uyarı mesajı alacaksınız. Bu uyarı mesajında Bios üzerinde değişiklik yapmak üzere olduğunuz belirtilecek. Tamam ya da Ok tuşuna basarak bu onayı verebilirsiniz.
  • En son değişiklikleri kayıt altına almak ve bilgisayarı yeniden başlatmak adına “F10” tuşuna basabilirsiniz.

Önemli Uyarı: Birinci ve en önemli uyarı şu ki Windows 11 şu an ön izleme programında. Yani Windows 11’in bu sürümünü denemek isterseniz hatalarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Windows 11 desteğini alan ASUS anakart modelleri için açıklama yapıldı ama yeni sürümü denemek sizin inisiyatifinizde olan bir durum.

Hatalarla karşılaşabileceğinizi unutmayın. Diğer taraftan BIOS üzerinde yapacağınız işlemlerde de her ne kadar kolay işlemler yapıyor olsanız da çok fazla bilginiz yoksa, dikkatli olmanızı öneririm. Hatta bu işlerden anlayan kişilerden destek almanızı öneriyorum.

Windows 11 desteği verilen anakart modellerinden ve güncellemelerin nasıl yapılacağından söz ettik. Yine diğer üreticiler de konu hakkında paylaşımlar yaparlarsa, bilgilendirmeler yaparız. Sorularınız olursa yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler