Cumartesi, Nisan 20, 2024

Casper Nirvana X400 Laptop İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar, birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün Casper Nirvana X400 Laptop incelemesi gerçekleştiriyoruz.

Ülkemizin önde gelen bilgisayar üreticilerinden Casper’ın ürünlerine hız kesmeden göz atmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde oyuncular için geliştirilen Excalibur serisinin G900 modelini sizlere aktarmıştık. Bugün de oyundan çok ofis, öğrenci ve günlük kullanıcılara hitap eden yeni bir ürünle sizlerleyiz.

Dilerseniz sözü uzatmadan incelemeye geçelim ve Casper Nirvana X400 neler sunuyor hep birlikte görelim.

Tasarım

Casper Nirvana X400, geri dönüştürülebilir düz ve sade bir kutu ile masamıza geliyor. Kutu tasarımının sade olması esasen ürünün kategorisine de uygun şekilde düşünülmüş zira üst seviye bilgisayarlarda bu kutuların çok daha dikkat çekici hazırlandığını biliyoruz.

casper nirvana x400 serisi laptop 002

Kutuyu açtığımızda ise Casper Nirvana X400, şarj adaptörü ve kullanım belgeleri bizleri karşılıyor.

casper nirvana x400 serisi laptop 001

Nirvana X400’ü masamıza koyduğumuzda genel tasarım hatları itibari ile oldukça sade ve düz bir cihaz olduğunu görüyoruz. Renk tercihini siyahtan yana kullanan Casper, malzeme noktasında ise metal bileşenler kullanmış. Metal malzeme, ürünün dayanıklılık noktasında avantaj sağlarken aynı zamanda iyi bir kalite hissi de sunuyor.

casper nirvana x400 serisi laptop 003

Malzemeden bahsetmişken ürünün ağırlığına da değinelim zira ürün malzeme/ağırlık noktasında şaşırtıcı işler sunuyor. Toplam ağırlığı 1.29 kg olan Nirvana X400, taşınabilirlik noktasında zirveye oynuyor. Bu denli hafifliğin sağlanabilmesinin sırrı elbette donanımlar ancak tasarım noktasında da dikkat çeken noktalar mevcut.

casper nirvana x400 serisi laptop 004

Tasarımda dikkat çeken en önemli nokta laptopun incecik yapısı. Belirttiğimiz gibi bilgisayar metal bileşenler kullanıyor ve buna rağmen 1.29 kilogram ağırlıkla geliyor. Bu ağırlığa inebilmek için Casper, kasa tasarımında yoğunlaşmış ve cihazı 18.9mmlik ölçülere sığdırmış. Dolayısı ile neredeyse bir kitap kıvamında hazırlanan laptop, taşınabilirliği en iyi seviyelere çekmiş.

casper nirvana x400 serisi laptop 008

Tasarımla ilgili dikkat çeken bir diğer nokta, 180 derece eğimle çalışabilen kapak. Bu şu demek oluyor, ekranınızı kasa ile aynı hizaya getirebilir, dilediğiniz düzeyde kullanabilirsiniz. Özellikle sunum ortamlarında ekranı dik konuma getirip çevirebilme işi oldukça kullanışlı oluyor.

casper nirvana x400 serisi laptop 005

Casper Nirvana X400, mat siyah tasarıma sahip demiştik. Cihazın kapağında Casper logosu bulunuyor ve haricinde dikkat çekici bir detay bulunmuyor.

casper nirvana x400 serisi laptop 009

Klavye tasarımında ışıklandırmaya sahip olmayan cihaz, nümerik tuş takımı bulunmayan düşük profil tuşlarla geliyor. Touch padin ise nispeten daha geniş tutulduğunu görüyoruz. Taban kısmında ise düz bir tasarım geliştirilmiş ancak soğutma için gerekli kanallar da ihmal edilmemiş.

casper nirvana x400 serisi laptop 014

Cihazın sunduğu giriş çıkışlara bakacak olursak sol bölümde LAN girişi, micro-SD okuyucu, USB 2.0 yuvası, güç düğmesi ve mikrofonlu 3.5mm kulaklık jackı bulunuyor. Sağ bölümde ise bir adet Type-C yuvası, bir adet USB 3.2 yuvası, HDMI çıkışı ve güç girişi bulunuyor.

casper nirvana x400 serisi laptop 013

Esasen ofis kullanıcılarına yönelik bu tür bilgisayarlarda daha fazla USB girişi olmalı düşüncesindeyiz. Üstelik cihazda DVD okuyucu/yazıcının da olmaması göz önüne alındığında taşınabilir USB diskler için daha çok alan ayrılmalıydı. Ayrıca Casper’ın DVD okuyucusu bulunmayan cihazın yanında DVD diski göndermesi de biraz tutarsız olmuş. En azından taşınabilir USB disk ile sürücüler sunulabilirdi.

casper nirvana x400 serisi laptop 012

Teknik Özellikler

Casper Nirvana X400, teknik tarafta çeşitli özelleştirmeler sunan bir cihaz. Bu özelleştirmeler, cihaz içerisindeki bazı donanımların kullanıcı talebine göre değiştirilmesi ile ortaya çıkıyor. Yani satın alacağınız bir Nirvana X400 modelindeki donanımı kendinizin belirlemesi mümkün.

casper nirvana x400 serisi laptop 010

Ekran ile başlayacak olursak Casper, yeni cihazında 14″inç boyutunda Full HD çözünürlük sunan bir ekran kullanmış. Panel yapısı olarak IPS panel tercih eden firma, renk noktasında son derece canlı ve göze hoş gelen performans sunuyor. Parlaklık alanında da 250nit parlaklıkla rakiplerinden sıyrılan ekran, Anti-Glare yapısı ile herhangi bir yansıma durumuna karşı da önemli başarılar elde ediyor.

casper nirvana x400 serisi laptop 007

Nirvana X400’ün kalbine indiğimizde 10. nesil Intel i7 işlemci ile karşılaşıyoruz. Model tarafında Core i7-10510U tercih edilen işlemci, temelde 1.80GHz, Turbo modunda ise 4.80GHz frekans hızlarına erişebiliyor. İşlemcinin sahip olduğu çekirdek sayısı 4 iken iş parçacığında bu sayı 8 olarak kaydedilmiş.

casper nirvana x400 serisi laptop 018

Casper, ofis ve günlük odaklı hazırladığı bu bilgisayarda herhangi bir ekran kartına yer vermemiş. Sahip olduğu işlemci içerisinde bulunan Intel UHD Graphics 620 grafik işlemcisi ile çalışan cihaz, kullanım amacının hakkını fazlasıyla verebilecek gücü sunuyor. Çalışma arasında biraz oyun oynamak isterseniz ise en düşük ayar ve çözünürlükte 30 FPS civarını alabilmeniz mümkün. Tabii bu oynadığınız oyunun kalitesine göre de değişebilir.

casper nirvana x400 serisi laptop 016

Bellek ve depolama tarafına geldiğimizde Casper, oldukça bonkör davranarak RAM alanında 32GB kapasiteli 2933MHz hızlı tek kanal DDR4 bellek kullanmış. Cihaz daha çok çalışma ortamında iş göreceği için tek kanal tercih edilmiş. Ancak dilerseniz boş bırakılan diğer kanalı doldurabilirsiniz.

casper nirvana x400 serisi laptop 017

Depolama kanadında ise Samsung imzalı 2TB kapasiteli M.2 SSD görüyoruz. Samsung Evo model tercih edilen SSD, 2000mb/s okuma ve yazma hızlarına ulaşabiliyor. Windows yükleme süresi ise yaptığımız testlerde 14 saniye olarak görünüyor. Başta da belirttiğimiz gibi bu donanımlar üzerinde değişiklik yapma imkanı kullanıcılara sunulmuş. Dilerseniz daha düşük RAM ve depolama tercih edebilir ve bütçeyi aşağı çekebilirsiniz.

casper nirvana x400 serisi laptop 019

Casper Nirvana X400’ün en dikkat çeken bir diğer noktası 10 saate varan pil süresi. Casper, bilgisayarda 3 hücreli 3175mAh polimer bir pil kullanmış. Harici bir ekran kartının olmaması ve i7 işlemcinin sunduğu tasarrufla birleşen bu pil, tek şarjda 10 saati görebiliyor.

casper nirvana x400 serisi laptop 020

Öte yandan cihaz üzerinde sesli ve görüntülü görüşmelere imkan tanıyan HD WebCam de bulunuyor. Kamera 1MP çözünürlükte olmasına rağmen baş ağrıtmayan bir performansa sahip. Bağlantı tarafında ise 400Mbps hızlara destek sunan ac standardı ve Bluetooth 5.0 teknolojisi bilgisayara dahil edilmiş.

casper nirvana x400 serisi laptop 015

Soğutma tarafında ise Casper, tek fanlı bir soğutma çözümü sunmuş. Fan, çift bakır ısı borusu ile doğrudan işlemciyi soğutuyor ve genel kullanımda hem serin hem de sessiz bir performans sunuyor. Ayrıca dilerseniz fan hızını yazılım aracılığı ile ayarlayabilmeniz de mümkün.

casper nirvana x400 serisi laptop 021

Hocanın Yorumu

Casper Nirvana X400, tasarım noktasında sade ancak iş yükü tarafında oldukça güçlü bir iş bilgisayarı hazırlamış. Özellikle hafif ve ince yapısı ve buna rağmen 10 saate varan pil ömrü ile taşınabilirlikte önemli bir performans sunan cihaz, özelleştirme imkanı ile de beğenimizi kazandı.

Cihazın tek eksik yanının bağlantı noktaları olduğunu düşünüyoruz. Bu alanda daha fazla USB portu görmeyi beklerdik.

Özelleştirme tarafında RAM, depolama ve işletim sistemi seçeneklerinde tercih imkanı sunan Casper, bu tercihlere göre fiyat tarafında 5300 TL ile 15.000 TL arasında bir etiket sunuyor. Dolayısı ile bütçeye göre donanım tercihi ile fiyat/performans oranını belirlemek mümkün.

editör tavsiyesi fiyat performans ödül

Casper Nirvana X400 incelemesini sonlandırırken, ürün ile ilgili görüş ve yorumlarınızı alt bölümden bizlere ulaştırabilir, ürün detaylarını içeren inceleme videosuna yazının başındaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

7 YORUMLAR

  1. Merhabalar ben de bu bilgisayardan aldım. Ama video izlerken yada bilgisayar açılırken değişiklik olabilir çok gürültülü bir fan sesi geliyor neyden kaynaklı olabilir bunu bilemiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

  2. hocam anakart cok basit marka diye haberler dönuyor bu da ilerki işlemlerde i5 8g ram bi urun birden fazla acık olması sorun olarak da cihazın 1-2 yıla sorun vermesıne neden olcagını ve cok dayanıklı bir urun uretilmedigi soz konusu acıkcası benim cok on yargım oldu .. sizin fikrniz nedir ..eski casperlara göre anakart kaliteli bi markadan değil mi .. ?

  3. pil süresi 10 saat diye casper in kendi tanıtımında olan bilgiyi test etmeden olduğu gibi veriyorsunuz.

    sonra sizlerin yorumlarına güvenip yanlış yönlendirme yapıyorsunuz.

    Ben test ettim. sadece ekran açık başka hiç bir işlem yapılmadan ve oldukça düşük ekran parlaklığında 100% den 10% e en fazla 6 saat sürdü.

    standart kullanımda ise 3 saat.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler