Salı, Mayıs 14, 2024

Casper Nirvana X500 Laptop İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, Casper Nirvana X500 laptop modelini inceliyoruz.

Nirvana serisi ile fiyat/performans ve iş odaklı ürünlerini tüketicilere sunan Casper, seriye yeni bir üye daha dahil etti. Üç farklı işlemci ve donanım özelleştirmesi sunan cihazı ofisimizde konuk ettik ve tüm detaylarıyla neler sunuyor yakından inceledik. Dilerseniz gelin, yeni Casper Nirvana X500 modeline yakından göz atalım.

Tasarım

Casper Nirvana X500 daha önce incelemesini sunduğumuz Casper Nirvana X400 modelinin yenilenmiş hali diyebileceğimiz bir ürün. Dolayısı ile bazı noktalarda selef-halef kıyası gerçekleştireceğiz. Kutu içeriği ile başlayacak olursak, X400 modelinde de gördüğümüz klasik kutu tasarımı bu modelde de kullanılmış. Kutu içerisinden Nirvana X500, güç kablosu, güç adaptörü ve kullanım belgeleri çıkıyor.

casper nirvanax500 001

Nirvana X500, selefi X400 modeline göre tasarımda ciddi olmasa da bazı değişiklikler taşıyor. Bu alanda ilk detay, cihazın renk tasarımı oluyor. Metalik gri olarak karşımıza gelen Nirvana X500, sadece klavye bölümünde siyah renk kullanmış. Bu renk tercihi, cihaza olumlu yansıdığını düşünüyoruz zira laptop şık ve premium bir hava yakalamış.  X400 modelinde ise tüm cihaz siyah renge sahipti. Malzemem tarafında ise metal bileşenler kullanılmış. Buna rağmen cihaz, 1.59 kilogram ağırlık ile rakipleri ile yarışır bir mobil deneyim sunuyor.

casper nirvanax500 002

Casper Nirvana X500, 15.6″ inç boyutunda bir panele sahip. Panel özelliklerine teknik kısımda değineceğiz. Ekranın çerçeve oranı son derece yeterli. Ne çok kalın ne çok ince, can sıkan bir tarafı yok dolayısı ile. Ekran tarafındaki en önemli detay, 180 derecelik eğim alabilmesi. Yani ekran ile klavyeyi aynı açıya getirebilmeniz mümkün. Bu özellik daha çok sunum tarafında kullanıldığı için dahil olduğu segment için iyi düşünülmüş bir detay olarak gözümüze çarpıyor.

casper nirvanax500 010

Geniş panel tercihi elbette kasa tasarımında da fark ediliyor. Bu alanda klavye, nümerik tuş takımına sahip bir yapı ile geliyor. Tuş tarafında düşük profil, çiklet tuşlara sahip olan cihaz, önceki modelle aynı klavyeyi paylaşıyor. Klavyenin tek eksik yanı ise herhangi bir aydınlatmaya sahip olmaması. Esasen RGB aydınlatma beklentisi bu kategorideki cihaz için yerinde değil, ancak karanlık ortam çalışmaları için beyaz ledli klavye her laptop için standart olmalı düşüncesindeyiz.

casper nirvanax500 018

Nirvana X500, önceki model gibi benzer giriş çıkış portlarına sahip. Cihazın sağ bölümünde güç girişi, HDMI çıkışı, USB 3.1 ve type-C yuvası bulunuyor. Sol bölümde ise LAN portu, micro-SD kart girişi, iki adet USB 2.0 portu, SD kart yuvası ve kulaklık giriş bulunuyor. Önceki modelde de olduğu gibi CD-DVD okuyucuya yer verilmemiş. Esasen disk okuyucular hayatımızdan neredeyse çıkmış olsa da, ofis ortamında sık sık veri paylaşımları diskler ile gerçekleşiyor. Dolayısı ile dahili bir disk okuyucu olsa iyi olurdu ama olmaması da sorun teşkil etmiyor.

Teknik Detaylar

Geldik Nirvana X500 modelinin teknik özelliklerine. Bu alanda cihaz, genişçe bir özelleştirme imkanı sunuyor. Dolayısı ile cihazı Casper web sitesi üzerinden satın almak isterseniz, işlemci, RAM ve depolama tarafında farklı seçimler yapabiliyorsunuz. Haliyle fiyat farkıda seçimlerinize göre şekilleniyor. Öncelikle sunulan özelleştirme seçeneklerine bakalım. Daha sonra elimizde bulunan sistemin özelliklerini de paylaşacağız.

casper nirvanax500 020

Gördüğünüz gibi işlemci tarafında 10. nesil Intel i3, i5 ve i7 modelleri kullanıcılara sunuluyor. RAM tarafında 4GB, 8GB, 12GB, 16GB ve 32GB DDR4 boyutlarını görüyoruz. Depolamada da hem SSD hem de HDD çözümleri geniş şekilde sunuluyor. Değişmeyen yani özelleştirilemeyen donanımlar ise ekran kartı ile ekran paneli.

casper nirvanax500 004

Peki masamızdaki model hangi donanımlara sahip. Ofisimizde incelediğimiz model tam adı ile Casper Nirvana X500-1035-DX00R-G-F olarak geçiyor. Modelin teknik detayları şu şekilde:

  • İşlemci: Intel Core i5-1035G1
  • RAM: 32GB (32GBx1) 2933 MHz DDR4
  • Ekran Kartı: Intel G1 APU
  • Depolama: Kingston KC2500 2TB (3500-3900 MB/s)
  • Ekran: 15.6″ Full HD TN

Teknik özellikler belirttiğimiz gibi bu şekilde. Intel’in 10. nesil ailesinin orta sınıf modeli Core i5-1035G1 modeli elimizdeki cihazda konumlanmış. İşlemcimiz 4 çekirdekli ve 8 iş parçacıklı yapıya sahip. Temelde 1.00GHz saat hızı sunan işlemci, Turbo modunda 3.60GHz hızlara erişebiliyor. Temel frekans hızı düşük gelebilir ancak bu hız, sistem boşta ve düşük güç gereksiniminde batarya ömründe ciddi artışlar sağlıyor.

casper nirvanax500 007

Ekran kartı tarafında Casper, Nirvana serisinde yine işlemci ile gelen grafik birimleri yani APU’lardan faydalanıyor. Bu bağlamda alışkın olduğumuz UHD grafik birimi, yeni nesilde Intel G1 adı ile bizleri karşılıyor. 4K çözünürlük desteği ve DX12 desteği sunan bu birim elbette yüksek güç gerektiren uygulamalar için iyi bir performans vaat etmiyor. Ancak günlük iş rutini ve çalışmalarda gereken tüm performansı rahatlıkla sunabiliyor. Ayrıca bir önceki modelde gördüğümüz UHD 620 GPU’ya kıyasla %48 oranında bir performans artışı söz konusu.

casper nirvanax500 016

Ekran demişken cihazın sahip olduğu ekran özelliklerini de aktaralım. Casper, X500 modelinde selefine göre daha büyük ancak farklı bir panel kullanıyor. TN panel ile gelen ekran Full HD çözünürlüğe sahip. Parlaklık tarafında 250 nit değeri sunan panel yoğun ışık altında çalışmada çok verimli olamıyor. Görüntüleme açısı olarak da TN panelin dezavantajı olarak düşük bir açıya sahip ekran, tam performansı doğrudan karşı açı ile kullanıcıya sunabiliyor. Sağdan, soldan, yukarı ve aşağıdan görüşlerde görüntü soluklaşıyor. Ekranın tazeleme oranı da yine standart 60 Hz olarak gözlemleniyor.

casper nirvanax500 009

Cihazın çalışma performansına doğrudan etki eden en önemli detay hiç kuşkusuz sahip olduğu SSD. Esasen laptopun içini açtığımızda hem HDD hem de M.2 yuvalarını görüyoruz. Elimizde bulunan modelde dahili SSD bulunuyor ancak SSD’li olmayan model tercihinde bile boş yuvaya sahip olduğunuzdan dolayı ilerisi için SSD yükseltmesi yapabilmeniz mümkün oluyor. Modelde bizlere sunulan SSD, Kingston’ın KC2500 2 TB kapasiteli modeli. Bu SSD, saniyede 3.5GB veri okuma ve yazma hızlarını aşabilen performansa sahip. Windows açılış testinde ise 23 saniye ile iyi bir değer elde ediyor.

casper nirvanax500 017

Casper Nirvana X500’ün içinden bahsetmişken, soğutma detaylarına da değinelim. Bu alanda cihaz, son derece makul bir soğutma ile geliyor. Harici bir GPU olmadığı için tek bir ısı borusu ve tek fan ile Casper, cihazı serin tutmayı başarabiliyor. Fan sesi de çok yüksek hızlara çıkmadığınız sürece son derece sessiz çalışıyor.

casper nirvanax500 011

Diğer detaylarda hoparlör ve pil ömrü önem taşıyor. Bu tarafta standart stereo hoparlör kurulumu ile gelen laptop, üzerinde 2W gücünde hoparlörler taşıyor. Ses seviyesi ve kalitesi kullanıcıyı üzmüyor. Pil tarafında ise X400 modelinin gerisinde kalmayan laptop, 10 saati bulan kullanım ömrü ile taşınabilirlik performansını katlıyor. Elbette 36Whr gücündeki pil önemli ancak işlemcinin düşük güç tüketim perforrmansı da bu değer için önemli bir etken.

casper nirvanax500 019

Casper Nirvana X500, sektör standardı haline gelen webcam tarafında da 1 megapiksellik 720p kalitesinde HD bir kamera taşıyor. Esasen burada kameranın artık Full HD çözünürlükte ve daha güçlü lenslerle gelmesini umardık zira pandemi dönemi ile birlikte iş hayatı, webcamler aracılığı ile sürdürülüyor. Haliyle laptoplarda kameralar da artık oldukları durumun daha iyisi haline gelmeliler düşüncesindeyiz.

Son olarak cihaz, bağlantı tarafında Intel’in en yeni AC 9462 antenini taşıyor. Tek anten ile güçlü bir kapsama sunan cihaz, 5Ghz ile çalışma ve Bluetooth 5.1 sürümüne tam destek sunuyor. Casper Control Center yazılımının da dahil edildiği laptopta soğutma ve kullanım modları özelleştirmeleri yapabilmeniz mümkün.

casper nirvanax500 008

Hocanın Yorumu

Casper Nirvana X500, bir önceki model olan X400’e kıyasla daha büyük panel, daha güçlü donanım ve renk olarak daha çekici bir yapı ile geliyor. Günlük ve iş odaklı kullanımlar için güçlü bir performans sunan cihaz, özelleştirme seçenekleri ile de kullanıcıya uygun donanımları sunabiliyor. Fiyat tarafında da 4000 TL bandından başlayan model, yine donanım tercihine göre 10 bin TL bandına çıkabiliyor.

ustun performans fiyat performans odulu 2021

Özetle Nirvana X500 modeli, günlük ve ofis kullanıcıları için önerebileceğimiz güncel bir model olmuş. 10 saati bulan pil ömrü ve neredeyse 1.5 kilogram ağırlığındaki bu cihaz, taşınabilirlik tarafında son derece güçlü ürünlerden biri.

Casper Nirvana X500 incelemesini burada sonlandırırken, ürün ile ilgil video inceleme bağlantısına yazının başından ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere, hoşça kalın!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler