Cuma, Mart 29, 2024

Çin, Güçlü Bir Kripto Para Birimi Oluşturma Peşinde

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bitcoin madencileri Çin’de ağır düzenleme ile karşı karşıya. Bunun yerine, ülke kendi dijital para birimini oluşturuyor ve hızlı bir şekilde benimsenebilir

Bu, dünyanın ilk egemen dijital para birimini gördüğümüz yıl olabilir. İlk olarak beş yıldan fazla bir süre önce tartışılan Çin’in DCEP’si (Dijital Para Birimi/Elektronik Ödemeleri kısaltması) tamamlamak üzere.

Bazı yanlış başlangıçlar yaşanıldı; haberlerde ilk olarak 11 Kasım’a kadar ülke çapında piyasaya sürülme şansı olduğu söylenirken, büyük bir iç finans dergisi olan Caijing, paranın 2019 sonundan önce Shenzhen’de piyasaya sürüleceğini düşündü.

Çin merkez bankası dijital para araştırma enstitüsü başkanı Mu Changchun’un sunumlarına göre, bu son tarihlerden hiçbiri geçmedi, ancak Çin’in DCEP’yi en kısa sürede serbest bırakmaya hazır olduğu açık . Bu sunumlarda Mu, bitcoin gibi mevcut kripto para birimlerine gömülmüş merkezi olmayan özlemlerle tam bir tezat oluşturan bağımsız bir dijital para birimi vizyonunu açıkladı.

9f36bf98ca7042b9a3fa332429d9a560
Çin, Güçlü Bir Kripto Para Birimi Oluşturma Peşinde 3

2009 yılında gizemli kişi Satoshi Nakamoto tarafında dünyaya sürülen Bitcoin, kullanıcıların yerleşik finansal sistemi ve kapıcılarını bozmalarını sağlarken anonimlik ve güvenlik sağlayacak merkezi olmayan bir küresel para biriminin tekno-ütopik bir vizyonuna dayanıyor.

5bfe54587af50723000cc048
Çin, Güçlü Bir Kripto Para Birimi Oluşturma Peşinde 4

Bu teknolojinin temelini oluşturan blok zincirdir. Kümelerdeki işlemleri veya “zinciri” oluşturan “blokları” bir araya getirmek için gerekli olan zor hesaplama problemlerini çözmek için ağır işlemciler kullanan madenciler, madeni paralarla yaptıkları çabalardan ötürü ödüllendirilirler. Dünyanın dört bir yanındaki madencileri, blockchain’e algoritmik olarak katkıda bulunarak madeni paralar için rekabet etmeye zorlayarak, işlemlerin defteri hem merkezi hem de hacklenemez.

Normal kripto paralar vs DCEP

Şanghay merkezli bir blok zinciri danışmanlığı olan VoneChain Technology CEO’su Terry Liu, piyasaya sürülmesiyle ilgili projelerde yakından çalışan DCEP ile bitcoin gibi mevcut kripto para birimleri arasında üç ana fark var. İlk olarak, temel değer kaynağı farklıdır. Bitcoin ve ilgili para birimleri mayınlı, yani kaynak bir merkez tarafından merkezi olmayan ve kontrol ediliyor.

DCEP devlet tarafından onaylanmıştır ve DCEP ile ilgili olarak kayıtlı 50’den fazla patentin belirttiği gibi, planlar para birimini geleneksel bankalar ve para sistemi aracılığıyla dağıtmaya yöneliktir, bu da onu tamamen merkezileştirir ve geleneksel kağıt paranın çalışma sistemine benzer.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler