Cumartesi, Nisan 20, 2024

DJI M30 Drone Tanıtıldı | Tüm Özellikleri ve Fiyatı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Kurumsal kullanım odaklı drone geliştiricileri arasında gösterilen DJI, bu alanda çıtayı biraz daha yükseltebilecek olan yeni modelini duyurdu. DJI M30 serisi olarak duyurulan yeni model, profesyonel kullanıma odaklanıyor ve açıkçası sunduğu özelliklerle birçok soruna çözüm oluşturuyor.

Markanın yaptığı duyuruya bakacak olursak bir “T” takısının olduğu model bir de temel modelle gelen yeni drone serisi, fiyatı bakımından da çok konuşulacak ürünlerden. Fiyat konusu da geleceği ama önce gelin yeni modelin sunduğu özelliklere bakalım.

DJI M30 Özellikleri Neler?

Yeni drone, başta belirttiğimiz gibi daha çok kurumsal kullanım odaklı bir seri. Ekstrem şartlara dayanması için tasarlanmış. Normalde drone modellerinde yağmura ya da kara karşı çok yüksek bir dayanım beklenmez ama M30 serisinde hem kara hem de yağmura karşı koruma sunuluyor.

IP55 korumasıyla gelen drone, ayrıca -20 derece ile + 50 derece arasında da çalışabilmekte. Zaten kurumsal kullanım odağında da bunlar aranan özellikler. Zorlu şartlar altında çekim yapılması gerektiğinde ya da çeşitli meslek gruplarında yardımcı olarak kullanılabilir. Mesela markanın bir görseli dikkatimi çekti.

DJI M30

Ürünün sayfasında bir itfaiyecinin yangın söndürme çalışması için DJI M30 modelinden yararlandığını gösteren bir görsel var. Açıkçası serinin bu tip hizmetlerde kullanılması da mümkün olabilir.

Teknik yeterlilik konusuna baktığımız zaman ise drone, yine sınıfının iyi modellerinden biri olarak öne çıkıyor. 7000 metreye kadar yükselebilen seri, 41 dakikalık bir uçuş süresine de sahip. Takibi uçuş süresi kullanıma göre değişim gösterecektir. Bunun dışında maksimum hız konusunda ise 23 m/s gibi bir değer görüyoruz.

DJI M30

Ne çok yüksek ne çok düşük bir değer diyebiliriz. Yeter batarya gibi artıları da olan serinin, sorunsuz bir uçuş deneyimi için çeşitli sensörlerle donatıldığını da ekleyelim.

Alt kısımda ToF sensörleri ve çift alan görüş sensörleriyle çarpışma önleme gibi artılar sunan DJI M30, aynı zamanda dahili ADS-B alıcısına da sahip. Bu da yakındaki uçaklar tarafından fark edilmesini ve gerektiğinde uyarı gösterilmesini sağlıyor.

Teknik Detay

  • Maksimum Hız: 23 m/s
  • Taban Yükseklik: 7000m
  • Maksimum Uçuş Süresi: 41 dk
  • Rüzgar Direnci: 15m/s
  • Katlanabilirlik: Evet
  • Teknoloji: OcuSync 3 ile kesintisiz veri aktarımı
  • Çalışma Sıcaklığı: -20 derece ile +50 derece
  • Suya ve Toza Dayanıklılık: IP55 sertifikası

Görüntüleme Konusunda Nasıl Çözümler Sunuluyor?

DJI M30, odak noktası kurumsal kullanıcılar olan bir seri dedik. Haliyle üzerinde nasıl görüntüleme teknolojileri olduğu da merak ediliyor.

DJI bunun için özel bir tercih yapmış. Seride ana kamera olarak geniş açılı 12 MP 1/2 inç CMOS sensör yer alıyor. 84 derece geniş açılı kamerada 24 mm odak uzaklığı bulunmakta. Burada video çözünürlüğü ise 4K 30 Fps olarak açıklandı.

DJI M30

Ana kameranın dışında ek olarak seride bir de yakınlaştırma kamerası yer alıyor. 48 MP sensör, 5x ile 16x arasında optik yakınlaştırma imkanı sunuyor. Hibrit zoom olarak ise tam 200x değerinin sunulduğunu belirtelim.

Bunlara ek olarak bir de lazer menzil bulucunun kullanıldığını da ekleyelim. Alan tespiti için hayati önem taşıyan lazer menzil bulucunun, 3 metre ile 1200 metre arasında menzil değeri bulunuyor.

DJI M30

DJI M30T Modelinde Bir Fark Daha Var

Bunların dışında “T” takısının bulunduğu seride bir fark daha var. Bu modelde ek olarak termal kamera da kullanılıyor. Odak uzaklığı 40 mm olan termal kameranın, çözünürlük değeri ise 640 X 512 olarak belirlenmiş.

Ayrıca DJI M30 serisi, elde edilen görüntüleri kesintisiz bir şekilde iletmesi adına 4 yerleşik antenden yararlanıyor.

DJI M30

Kontrol Kumandası da Değişti

DJI M30 ile sunulan kontrol kumandasının da değiştiğini belirtelim. Yeni nesli destekleyen yeni kontrol kumandası, tamamen profesyonellerin kullanımı odaklı hazırlanmış. 7 inç renkli ekrana sahip olan cihaz, IP54 sertifikası sayesinde suya ve toza karşı da dayanıklı.

6 saate kadar pil ömrünün sunulduğu kontrol kumandasının, yeni pilot arayüzüne sahip olduğu da açıklandı.

Çok detaylandırılmış ve kullanım çok daha kolaylaştırılmış. Tabii ki burada ek olarak profesyonellerin kullanımına odaklanan özelleştirmeler de yapılmış.

DJI M30

DJI M30 Fiyatı Nasıl?

Fiyat kısmı birazcık üzücü. Başta söylediğimiz gibi iki ayrı model var. Bunlardan temel olan M30 modeli 10.000 dolar fiyatla satılıyor. M30T serisi ise termal kamerasıyla beraber 14.000 dolara satılıyor.

Ülkemize gelip gelmeyeceği açıklanmadı ama fiyat açısından bakacak olursak, hitap edeceği alan kısıtlı olacaktır.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler