Cuma, Nisan 19, 2024

Doğanın beşinci gücü x17 parçacığı Bilim Adamları tarafından onaylandı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bilim Dünyası son bir kaç gündür yeni parçacık bulunduğuna yönelik haberler ile çalkalanıyor. Beşinci parçacık olduğu Macarlı bilim adamları tarafından onaylandı. İsmine x17 parçacığı adı verilen bu esrarengiz oluşum, şimdiye kadar bildiklerimizi bize unutturacak türden olduğu söyleniyor. Bunu biz değil, tabii ki Macarlı bilim adamları söylüyor.

X17 parçacığının temel görevi ve işlevi nedir?

Hungarian Academy of Sciences (Macar Bilimler Akademisi) tarafından Nükleer Araştırmalar Enstitüsü’nde bulunan x17 parçacığı (kuvveti) güneş enerjisinden tutun, teknolojik cihazların çalışma koşullarına kadar her alanda etkileşimi yönetebilecek güçlere sahip.

Zira işlenebilir hale geldikten sonra doğal temel yapı taşları alınıp sağlık, teknoloji, üretim ve gelişim alanlarında öncü olacağı konusunda büyük umutlar var. Belki de pek çok hastalığın çaresi bu yeni oluşumun içerisinde gizli kim bilir? Belgesel izleyenler bilirler. Şuanda doğada 110 adet örümcek türü bilinir mesela. Fakat 30.000 farklı tür daha olduğu söyleniyor. Hepsi bir yerlerde gizliyken, Dünya’da böyle içeriklerin yavaş yavaş araştırmalar ile ortaya çıkması muhtemeldir.

macarli bilim adamlari x17 parcacigi

Hatta ekibin lideri olan Krasznahorkay biraz olayı sıkarak söz konusu bu bulgu için “dünyanın karanlık maddeye bağlanan parçacığı olabilir.” diyor. Şimdi olayı kendileri buldukları için önemli bir gelişme doğru. Fakat direkt bu olayı karanlık maddeye bağlayıp kader değiştirecek şekilde yorumlamak da neyin kafası?

X17 adı verilen bu parçacık temelde uyarılmış helyum azotunun bozunmaya çalışırken nasıl ışık yaydığı ölçüldüğü esnada ulaşıldı.

X17 parçacığını görünce bir garip geliyor değil mi? Diğerlerinin yanına biraz farklı oturdu. Ancak tespitler ve içerikler doğru ilerler ise, bu parçacık çok şeyin umudu olabilir. Zira Bilim Dünyası şuanda bu parçacıktan gelecek önemli bilgileri bekliyor.

macarli bilim adamlari x17 parcacigi 004

(Parçacığın temsili görseli yukarıda)

Peki X17 ismi nereden geliyor?

Ekip parçacığın adını verirken kütlesinin 17 megaelektronvolt olarak hesaplanmasından ötürü böyle bir isim verdiklerini söyledi. Daha yaratıcı bir isim ile değiştirilmesi mantıklı diye düşünüyorum. Derdimize bak, adamlar 5.elementi bulduk diyorlar. Biz isim tartışması yapıyoruz. Nasıl ama? 🙂

ABD’deki California Üniversitesi Fizik ve Astronomi Uzmanı olan Prof. Jonathan Feng, olaya biraz gölge düşürerek Krasznahorkay’ın çalışmalarını yıllardır takip ettiklerini belirtti. Araştırmanın ise yeni bir dönüm noktası olacağına işaret ettiği söylendi.

macarli bilim adamlari x17 parcacigi 002

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

4 YORUMLAR

    • Senin bahsettiğin elementler sanırım bu ise doğadaki temel kuvvetlerin yeni güçlü nükleer zayıf nükleer kütle çekim ve elektromanyetizma olmak üzere dört tane vardı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler