Perşembe, Nisan 25, 2024

Dünya Sağlık Örgütü Korona Virüsü Hakkında ‘Acil Durum’ İlan Etti

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yaklaşık iki düzine ülkeye yayılmış 8.000’den fazla virüs vakası var

Dünya Sağlık Örgütü bugün belirlenen koronavirüs salgının küresel bir sağlık acil durumu olduğunu belirtti. Geçtiğimiz ay başladığından bu yana, virüsün yayılması yaklaşık iki düzine ülkeye ulaştı, binlerce kişiyi hastaladı ve dünyadaki hem seyehat hem de iş dünyasını etkiledi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü Tedros Adhanom, bugün düzenlenen basın toplantısında şunları dile getirdi:

“Ana neden Çin’de olanlardan değil, diğer ülkelerde olanlardan kaynaklanıyor. En büyük endişemiz, virüsün, daha zayıf sağlık sistemlerine sahip olan ve onunla başa çıkmaya hazır olmayan diğer ülkelere yayılma potansiyeli.”

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre küresel bir acil durum tanımlanan hastalığın, uluslararası yayılma yolu ile diğer devetler için halk sağlığı riski oluşturduğu ve potansiyel olarak koordine edilen uluslararası bir yanıt istemek için belirlenen resmiyette acil durum ‘olağanüstü bir olay” olarak tanımlandı.

Acil durum bildirimine rağmen, DSÖ şu anda Seyahat veya ticaret konusunda herhangi bir kısıtlama önermemektedir. Adhanom, ülkelerin kanıta dayalı halk sağlığı politikaları uygulamalı, yanlış bilgilendirmeyle mücadele etmeli, verileri paylaşmalı ve virüsün yayılmasını durdurmak için birlikte çalışmalı. DSÖ ayrıca aşı ve tedavi geliştirme çabalarında hızlanma çağrısında bulundu ve virüsle başa çıkamayan zayıf sağlık sistemlerine sahip ülkelere destek verilebileceğini vurguladı.

DSÖ Uluslararası sağlık Yönetmeliği Komitesi, devam eden bir halk sağlığı krizi etrafındaki kanıtların incelenmesi ve acil durumun ilan edilmesini önermekle görevlendirilmiştir. Komite geçen hafta iki kez bir araya geldi, ve her iki kez bir acil bildirimi tavsiye konusunda sonuçlar elli evet elli hayır olarak ayrıldı. O zaman, küresel bir acil durum ilan etmek istemeyen Komite üyeleri, Çin dışında bunu garanti etmek için yeterli vaka olmadığını söyledi.

Komite başkanı Didier, komite nin şimdi artan vaka sayısı, etkilenen ülke sayısının artması ve bazı ülkelerde yolculara karşı alınan “şüpheli” tedbirler haberleri nedeniyle acil durum ilan edilmesi yönünde tavsiyede bulunma kararı aldığını söyledi.

Küresel sağlık durumunun acil olduğunu bildirmek, DSÖ Genel Müdürüne, Seyahat tavsiyeleri veya kısıtlamalar gibi bir hastalığın yayılmasını önleyebilecek ve etkilenen ülkelerde halk sağlığı önlemlerini gözden geçirmelerine izin verecek öneriler sunma gücü verir. Öneriler sadece tavsiyelerdir, ancak ülkeler üzerinde onları takip etme baskısı vardır.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler