Cuma, Nisan 19, 2024

Dünya Sağlık Örgütü, Korona Virüsünden Nasıl Korunabileceğiniz Hakkında Açıklama Yaptı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Geçtiğimiz hafta Çin’in Wuhan kentinde çokça görülen ve diğer dünya ülkelerine de bir takım sıçaramalar gerçekleştiren Korona Virüsü, tüm dünya çapında ve özellikle ülkemizde çok fazla tedirginliklere yol açtı. Ülkemizde de görüldüğünü dair asılsız ve asıllı haberlerin döndüğü korona virüsü hakkında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bir açıklama yaptı ve virüsten nasıl korunabileceğimizi kısaca anlattı.

Virüs hakkında bilgi edinelim

31 Aralık 2019’da Dünya Sağlık Örgütü, Çin’in Hubei Eyaleti, Wuhan Şehrindeki çeşitli pnömoni vakalarına karşı uyarıldı. Virüs bilinen başka herhangi bir virüsle eşleşmedi. Bu da bir takım endişelere kaynaklık etti çünkü bir virüs yeni olduğunda insanları nasıl etkilediğini bilemeyiz.

Olaydan tam bir hafta sonra, 7 Ocak’ta Çinli yetkililer yeni bir virüs tespit ettiklerini doğruladılar. Tespit edilen bu yeni virüs, soğuk algınlığı ve SARS ve MERS gibi virüsler içeren bir virüs ailesi olan bir koronavirüstür. Bu yeni virüse geçici olarak “2019-nCoV” adı verildi.

Dünya Sağlık Örgütü, bilgilendirildiği günden bu yana Çin makamları ve küresel uzmanlarla birlikte çalışıyor, virüs, hasta olan insanları nasıl etkilediği, nasıl tedavi edilebileceği ve ülkelerin yanıt vermek için neler yapabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için çalışıyor.

Korona Virüsü Nasıl Bulaşıyor?

Coronavirüsler (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV)  ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir . Yeni bir koronavirüs (nCoV), daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir türdür.  

İnsanlar ve hayvanlar arasında bulaşma özelliğine sahip

Koronavirüsler zoonotiktir, yani hayvanlar ve insanlar arasında bulaşırlar. Ayrıntılı araştırmalar SARS-CoV’nin misk kedilerinden insanlara ve MERS-CoV’un dromedary develerden insanlara bulaştığını buldu. Bilinen birkaç koronavirüs henüz insanları enfekte etmeyen hayvanlarda dolaşmaktadır.

Enfeksiyon belirtileri arasında solunum semptomları, ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü bulunur. Daha ciddi vakalarda, enfeksiyon pnömoniye, ciddi akut solunum sendromuna, böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir. 

Kendimizi Korono Virüsüne karşı nasıl koruyabiliriz?

Dünya Sağlık Örgütü, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için standart öneriler arasında şunları yapmamızı söylüyor; düzenli el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması, et ve yumurtaların iyice pişirilmesi. Bu önerilere ek olarak WHO ekibi, öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınmayı tavsiye ediyor.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler