Perşembe, Nisan 25, 2024

Korona Virüsünün Ortaya Çıktığı Çin’de Ulaşım Kapatıldı!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Ortaya yeni çıkan ve hızla yayılan virüsün patlak verdiği Çin’in Wuhan kentinde hastalık kontrol yetkilileri, şehir içindeki ulaşımı durdurduğunu ve tüm havalimanlarını ve tren istasyonlarını kapatacağını açıkladı. Şehir 11 milyondan fazla insana ev sahipliği yapmakta.

Virüs, 2002 ve 2003 yıllarında dünya çapında dolaşan SARS virüsüne benzerlik gösteriyor. Şimdiye kadar, yeni virüs 500’denn fazla kişiye bulaştı ve 17 tanesini öldürdü.

Ulaşımın kapatılmasına ek olarak, General Motors ve Ford gibi şirketler Wuhan kentine olan tüm seyahati kısıtllıyor ve ikinci bir emre kadar askıya alıyor. Bunlara ek olarak Olimpik eleme etkinlikleri şehir dışına taşındı.

Karar, Dünya’yı etkilememek için alındı

Wuhan kentinin kapatılma kararı, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Uluslararası Sağlık Düzenlemeleri Komitesi’nin, WHO’nun virüse yanıt olarak uluslararası bir halk sağlığı konusunda acil durumu tetikleyip tetiklemeyeceğine karar vermek için İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelmesi ile geldi.

Komite herhangi bir karara varamadı, toplanan oylar yüzde elli yüzde elliye bölünmüştü ve salgın hakkında ek bilgileri inceleme ve tekrar oy vermek için bugün yeniden bir araya gelecekler.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Wuhan kentinin içine ve dışına gerçekleştirilecek tüm ulaşımları kapatma kararını destekliyor. Genel Müdür Tedros Adhanom şunları dile getiriyor:

“Uygun olduğunu düşündükleri işlemleri yapıyorlar. Onlara, güçlü bir eylemde bulunarak sadece kendi ülkelerinde salgını kontrol etmekle kalmayacaklarını, aynı zamanda bu salgının uluslararası yayılma şansını en aza indireceklerini vurguladık. Eylemlerine övgüde bulunuyoruz, ancak sahada bir ekibimiz olduğundan, durum ve yapılan eylemler hakkında daha fazla bilgi alacağız”

Kararlar, virüs hakkında sahip olunan bilgilere göre zorla alınıyor

Yeni koronavirüs Uluslararası Sağlık Düzenlemeleri Komitesi başkanı Didier Houssin, basın toplantısında komitenin bir karara varmak için mücadele ettiğini, çünkü bilginin hem koronavirüslerin neden olduğu hastalığın ciddiyeti hem de virüsün yayılma şekli ile sınırlı olduğunu söyledi.

Virüs kişiden kişiye geçiyor

Mevcut kanıtlar, bu yeni koronavirüsün insandan insana yakın temas yoluyla geçtiğini göstermektedir. İnsanlar arasında ne kadar kuvveti geçtiği hala bilinmiyor. 

İyi haber şu ki, WHO Sağlık Acil Durum Programı yürütme müdürü Mike Ryan, basın toplantısı sırasında bir kişinin ikinci bir kişiden üçüncü bir kişiye herhangi bir hastalığın geçmediğini doğruladı ve şunları dile getirdi:

“Ortaya çıkan sorunlar, başka bulaşma yolları olup olmadığı gibi bilinmeyenler. Şu anda bunu kesin olarak belirlemek mümkün değil”

Şu anda virüs, kişiyi diğer korona virüslere benzer şekilde kişiye yayıyor gibi görünüyor: hasta insanlar, damlacık iletimi adı verilen hapşırma veya öksürme yoluyla virüsü aile üyelerine veya sağlık çalışanlarına geçirebilir.

Yaşlı insanlarda ölüm riski yüksek

Virüs, soğuk algınlığına benzer semptomlardan şiddetli solunum sıkıntısı ve ölüme kadar çeşitli semptomlara neden oluyor. Bununla birlikte, ölümler öncelikle onları daha fazla risk altına sokabilecek başka rahatsızlıkları (kalp hastalığı gibi) olan yaşlı erişkinlerde meydana geliyor. Houssin konu ile alakalı konuştu:

“Ölüm oranı hala bir soru işareti. Bu hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğimiz bir özellik ”

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler