Perşembe, Nisan 25, 2024

Dünya’nın En İyi FPS Mouse’u: Razer Basilisk İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Merhaba değerli PC Hocası takipçileri. Birbirinden güzel ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün Razer’ın deyimi ile “Dünyanın en iyi FPS mouse’u” Razer Basilisk var. Razer Basilisk incelemesi ile bakalım mouse bu iddiayı gerçekte ne kadar iyi yansıtıyor? Buyrun incelemimze geçiş yapalım.

Kutu açılıyor

Kutuyu açmadan önce kutunun klasik Razer ürün kutularının benzeri olduğunu görüyoruz. Yeşil kenerları siyah ön ve arka yüz ile birleştiren kutunun ön ve arka yüzünde ürünün resmi ve ilgili bilgiler bulunuyor. Kutuyu açtığımızda ise Razer Basilisk, biri metal biri plastik iki adet değiştirilebilir yan düğme, kabloyu birleştirmek için aparat ve kullanım belgeleri çıkıyor.

Kutudan çıkan iki adet değiştirilebilir tuşların güzel bir detay olduğunu belirtelim. Zira bu tarz ürünlerle gelen ufak tefek özelleştirme ekleri kullanıcılar için çok daha yararlı oluyor. Kutudan çıkan bu tuşlar ile mouseun sol kısmında baş parmak ile kullandığımız DPI tuşu değiştirilebiliyor. İsteğinize göre kısa ya da uzun tuşu oraya ekleyebiliyorsunuz.

Razer Basilisk İncelemesi 003

Tasarım

Razer Basilisk bakıldığında özellikle yan kısımlarının balinayı andırdığını gözlemliyoruz. Ancak klasik Razer çizgisi pek tabii korunmuş ve iyi bir görünüm sunulmuş. Mouse tercihinde de en önemli detayın ele avuca iyi oturması tabii ki. Basilisk’i elimize aldığımızda ise gayet ele oturan, rahat kavranan bir yapı ile karşılaşıyoruz. Yani avuç içiniz boşta kalmıyor, ya da parmaklarınız mouseun önüne düşmüyor. Özellikle baş parmağımızı koyduğumuz yer ile elin bütünleşmesi oldukça rahat.

Razer Basilisk İncelemesi 017

Tasarım dediğimizde konu mouse ise en önemli nokta ağırlık oluyor. Razer Basilisk tam olarak 107 gram ağırlığa sahip. Piyasada gördüğümüz diğer mouselara oranla ortalama bir ağırlık sunulduğunu görmekteyiz. Yani ne çok hafif, ne çok ağır bir yapı ile karşı karşıyayız. Bu yüzden kullanım açısından iyi bir deneyim sunuyor.

Basilisk’in alt tabanına baktığımızda ufak bir detay ile karşılaşıyoruz. Bu detay sensörün yanında konumlanan Profile düğmesi. Bu düğme ile Razer’ın sunduğu yazılımı kullanarak düğmeye farklı profiller atayabiliyor ve bu düğme ile profiller arasında geçiş yapabiliyoruz.

Razer Basilisk İncelemesi 0004

Tasarım alanında söylenmesi gereken bir diğer önemli nokta Razer Chroma. Nedir bu Razer Chroma diyecekler içinde Razer’ın ürünlerinde kullandığı RGB aydınlatma sistemi. 16.8 milyon RGB renk barındıran bu sistem ile yazılım üzerinden belirlediğiniz herhangi bir renki mousea atayabiliyorsunuz. Sahip olduğu farklı aydınlatma profilleri ile güzel geçişler sağlayan bu Chroma sistemi özellikle yumuşak ve göze hoş gelen ışıklandırması ile dikkat çekiyor. 

Razer Basilisk İncelemesi 009

Razer her ne kadar Chroma ile iyi bir RGB deneyimi sunsa da bizce mouse üzerinde daha iyi bir aydınlatma alanı oluşturabilirdi. Zira mouse üzerinde sadece iki yerde RGB görüyoruz. Biri mouse tekerleğindeki şeritlerde diğeri ise mouseun avuca değen Razer logosunda bulunuyor. Mouseu kullanırken logo elimizle kapandığı için de buradaki aydınlatmanın pek bir esprisi kalmıyor düşüncesindeyiz. RGB tarafında daha fazla aydınlatma alanı kullanılabilirdi.

Razer Basilisk İncelemesi 008

Ancak yine de Razer’ın diğer klavye, kulaklık gibi ürünlerine sahip olanlar için set yaratmak anlamında sahip olabileceği bir mouse. Bu arada mouse ile birlikte uyumlu bir mouse pad isteyenlere de Razer Goliathus Speed Terra mouse pad önerebiliriz. 

Razer Goliathus Mousepad

Performans

Başlıkta da belirttiğimiz gibi Razer bu mouse için dünyanın en iyi FPS mouseu olduğunu iddia ediyor. Tabii bu söylemin ne kadar doğru olduğu tartışılır zira piyasada birbirinden farklı ve güçlü özelliklere sahip mouselar bulunmakta. Ancak yine de bu soruya iyi bir cevap verebilmek için mouseun bizlere sunduğu teknik detaylara bakmak gerekiyor. Bununla birlikte gelen performans durumun ne olduğunu ortaya koyacaktır. 

Razer Basiliks’in teknik özelliklerinde dikkat çeken en önemli detay 16000 DPI. Peki bu kadar yüksek DPI bize ne anlam ifade ediyor? Esasen piyasada 2000-4000 DPI mouselar ile de pek tabii işimizi görebiliyoruz diyen kullanıcılar mevcut. Ancak burada atlanılan nokta şu ki mouseun ekranda gezindiği alan

Razer Basilisk İncelemesi 013

Yeni nesil oyuncu bilgisayarlarına dikkat ettiğimizde her ne kadar 1080p standart hale gelmiş olsa da yavaş yavaş 2K çözünürlüğe geçiş mevcut ki bu çözünürlük 4K‘ya doğru kaymakta. İşte DPI değeri aslında bu çözünürlükler için önemli hale gelen bir değer. Çünkü çözünürlük yüksek olduğu zaman mouse o pikselleri gezmek için daha fazla hıza ihtiyaç duyuyor. Yani 4K bir monitörde 2000 DPI bir mouse kullandığınız zaman mouse deyim yerindeyse kağnı gibi çok ağır ilerleyecektir. 

Bu açıdan baktığımız zaman mouseun bizlere sunduduğu bu 16000 DPI değeri elbette önemli bir artı. Bu değeri de mouse üzerinde bulunan DPI düğmesinden ya da Razer’ın sunduğu yazılım ile ayarlayabiliyoruz. 

Razer Basilisk İncelemesi 002

LoL, Warcraft vb online oyuncular için olmazsa olmaz olan makro atamalar tabii ki Basilisk’te mevcut. Mouse üzerinde 8 adet programlanabilir tuş mevcut. Razer’ın sunduğu yazılım ile birbirinden farklı kombinasyonları her bir tuşa ayrı ayrı atayabiliyorsunuz.

Performans kanadında bir diğer detay, Razer’ın deyimiyle mouse içerisinde bulunan “dünyanın en gelişmiş optik sensörü”. Şunu belirtmeliyiz ki mouse tüm düzeylerde gerçekten çok iyi şekilde çalışıyor. Yani altına ekstradan herhangi bir pad veya başka bir şey koymanıza gerek yok. Bu anlamda bu slogan desteklenebilir. Diğer yandan Basilisk‘i farklı kılan bir detay daha bulunmakta. Bu da mouseun sahip olduğu saniyede 450 IPS tarama alanı. Böylelikle mouse çok daha seri kullanılabiliyor.

Razer Basilisk İncelemesi 007

Razer Basilisk’in tıklama ömrüne baktığımızda ise 50 milyon tıklama bizleri karşılıyor. Bu ömür uzun yıllar sürecek bir kullanıma tekabül ettiğini söyleyebiliriz. Son olarak Basilisk’in fiyatına değinelim. Şu anda mevcut piyasa satış fiyatı 357 Türk lirası olmakla birlikte aşağıda vereceğimiz video bağlantısında ulaşabileceğiniz linkten kısa süreliğine 279 Türk lirasına mouseu satın alabilirsiniz. 

Razer Basilisk İncelemesi 012

Razer Basilisk İncelemesi 015

Razer Basilisk vs Deathadder Elite

Razer Basilisk İncelemesi 010

Razer Basilisk İncelemesi 016

Evet değerli hocalar, hocanın masasında bugün Razer Basilisk oyuncu mouseunu inceledik. Sunduğu performansın iyi düzeyde olduğunu gördüğümüz mouse, dünyanın en iyi FPS mouseu olup olmadığı konusunda bizleri kesin bir yargıya ulaştırabilmiş değil. Sizlerin deneyimleri ve görüşü bu konuda mouseun durumu hakkında belirleyici olacaktır. 

Razer Basilisk’in detaylı incelemesine aşağıda bulunan video bağlantısından ulaşabilir, yine videonun açıklama kısmındaki linklerden mouseu satın alabilirsiniz. Mouse hakkında kafanıza takılan herhangi bir noktayı ya da düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın. Yeni bir incelemede görüşmek üzere şimdilik hoşça kalın!

Keskin Nişancı Mouse’u Razer Basilisk İncelemesi

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler