Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Elektrikli Otomobiller ÖTV’den Muaf mı Olacak?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Elektrikli otomobiller için yeni düzenlemeler yapılmaya başlandı. En son Çin’de üretilen elektrikli araçlar için ek bir gümrük vergisi kararı alınmıştı. Bugün yayınlanan Resmi Gazete’de ise yeni bir karar daha alındığı ortaya çıktı. Resmi Gazete’de yer alan karara bakacak olursak, Türkiye’de elektrikli otomobil üretimi yapan markaların ÖTV’den muaf olması sağlanacak.

Yeni alınan karar sonrasında Togg fiyatlarında bir düşüş olur mu sorusu da akla geldi. Bu soruyu yanıtlamak için tam olarak muafiyetten söz ettiğimizi anlamak gerekiyor. Hadi detaylara geçelim.

Elektrikli Otomobillerde ÖTV Muafiyeti Nasıl İşleyecek?

Bunu örnekle açıklamak daha doğru olacak. Öncelikle şunu belirtelim ki bu karar Türkiye’de üretimi yapılan elektrikli araçlar için geçerli olan karar. Yani şimdilik çok dar bir araç kitlesine hitap ediyor. Zira şu an da ülkemizde elektrikli araç üretimi yapan Ford markası ve Togg var.

Elektrikli Otomobillerde ÖTV

Gelelim kararın detaylarına. Şimdi diyelim ki Ford 500 araç üretti ve bunları sattı. Satışlar sonrasında 10 milyon TL gibi bir ÖTV miktarı ortaya çıktı. Yeni karar sonrasında Ford, bu ÖTV miktarının nakit olarak geri ödenmesini isteyebilecek. Diğer yandan ÖTV’lerin nakit olarak geri ödenmesi yerine, bu miktarın diğer vergiler için saydırılması da mümkün olacak.

Elektrikli Otomobillerde ÖTV

Her durumda ÖTV miktarı kadar bir kazanç elde edilmiş olacak. Tabii ki bu satıcılar için geçerli. Satıcılar isterlerse bu miktarı müşterilere indirim olarak yansıtabilir. Yeni yatırımlar için kullana da bilir. Karar biraz üreticiye kalıyor gibi gözüküyor.

Muhtemelen böyle bir karar alınmasının arkasında yatan neden de yeni yatırımcıları ülkemize çekmek gibi gözüküyor. Zira giriş kısmında da belirttiğim gibi elektrikli otomobillerde ÖTV’den muaf olmak için, markanın aracı Türkiye’de üretiyor olması gerekiyor.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

1 Yorum

  1. Bunu yapmak yerine ülkemizde elektrikli araç üretimi yapan firmalara kdv yi müşteriyle paylaşma imkanı sunulsa. Kdv yi şirket Satış yapamadığı dönemlerde indirim olarak düşürse de Satış rakamları üzerinden devlete ödeyeceği vergiye saydırsa daha mantıklı olmazmı? ÖTV direk Türkiye üreticine kalksa Yurtdışı ürünlere uygulansa hem bu firmalara cazibe yaratır hem de kullanıcı talebi yedek parça servis sorunları kalkar gelir ülkemizde kalır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler