Perşembe, Mart 28, 2024

Dünyanın En İddialı Klasik Strateji Oyunu: GO

Paylaş

silkroad gaminggentr

Şüphesiz dünyanın en büyüleyici akıl oyunu hangisi diye sorsak herkes bir ağızdan GO diyebilir.

Oyunun geçmişine bakacak olursak oyun 4.000 yıllık bir geçmişe sahip. Uzak Doğuda adına 4 yıllık bir fakülte kurulan ve 24 saat canlı yayın yapılarak oyunun anlatıldığı TV kanalları olan tamamen stratejinize bağlı olarak oynanan bir oyun.

Üstelik bu oyunun en çok oynandığı Çin, Japonya ve Güney Kore’de GO oyuncuları hem çok itibarlı, hem de yıllık birkaç milyon dolarlık bir gelir elde edebiliyorlar.

GO Nedir?

 

Go; 19 yatay ve 19 dikey kesişen çizgilerden oluşan bir tahtada, 181 adet siyah ve 180 adet beyaz taşla oynanan, iki kişilik bir strateji ve akıl oyunudur. Yeni öğrenenler ise 9×9 ‘luk ve ya 13×13’lük tahtalarda temel teknikleri öğrenebilirler. Oyunun kendine ait bir sözlüğü de bulunmaktadır. Bu sözlükte oyunla ilgili bir çok terimin açıklaması mevcuttur.

Oyuna her zaman siyah taşları alan oyuncu başlar. Yatay ve dikey kesişim noktalarına oyuncular taşlarını koyarlar, buradaki tek kural tahtaya konulan taşlarının hareket edememesi. Ancak tahtaya konulan taş eğer esir alınırsa (diğer oyuncu taşın etrafını tamamen sararsa) tahtadan kalkabilir. Oyunun amacı kendinize ait bir alan çevirmektir. Bu alanı çevirip genişletmeye çalışırken, diğer yandan da rakibinizin alanını daraltmaya odaklanmalısınız.

Kurallarını incelediğimizde ise aslında bir kuralın olmadığı öğrenmenin birkaç dakika süreceği ama ustalaşmanın bir ömür alacağı dev gibi bir dünyadan bahsediyoruz.

Oyun bu kadar basit olmasına rağmen bildiğimiz her oyundan satrançtan bile çok daha karmaşık bir kurguya sahip. Önceden plan yapmak ve hesaplar oluşturmak bu oyunda neredeyse imkansız gibi. Oyundaki belirsizlikler ve geleceği görememek gibi kargaşalardan dolayı da kararlarınızı düzgün almalı ve çok iyi stratejiler geliştirmelisiniz. Bu oyunda sabırlı olmalı, dikkatinizi yoğunlaştırmalı ve doğru zamanda doğru hamleler yapmayı öğrenmelisiniz.

Türkiye’de GO

 

Türkiye’de ise Türkiye Go Oyuncuları Derneği adı altında bir dernek bulunmaktadır. 1989 yılında ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) Go topluluğunun kurulmasıyla Türkiye’de Go toplulukları oluşturulmaya başlanmıştır.

www.tgod.org.tr bu derneğin internet sitesine girerek yıllık etkinlik takvimlerini inceleyebilir, turnuvaların hangi illerde gerçekleştiği ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Oyunlar hakkındaki diğer yazılarımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. Tekrar görüşmek üzere hocalar, sağlıcakla kalın.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler