Pazar, Mayıs 11, 2025

Face ID ve Beraberinde Getirdiği Tehlike!

Bildiğiniz üzere İphone X yakın zamanda satışa sunuldu ve büyük bir satış rakamı yakaladı bile. Bununla Face ID teknolojisini de tanıttı. Tabiki İphone X‘i tanıtırken de onlar için en zor olan kısım da bu özelliği tanıtmak oldu. 

YouTube video

Face ID ile beraber yeni kişisel emojiler de geldi bu emojilerle bize kısa animasyonlar yapma imkanı da sunuldu. Bununla birlikte parmak izi teknolojisi bir daha gelmemek üzere tarihe karıştı ve yerini yüz tanıma teknolojisi aldı. Artık sadece bu var. Tüm bu özellikler eğlenceli gelse de ilerde başımızı ağrıtabilir, çünkü yüzümüzü kimlik haline getiriyor.

Yüz tanıma teknolojisi şimdilerde sadece telefonumuzun kilidini açmaya yarıyor ama daha sonra güvenlik gerektiren birçok yerde karşımıza çıkacak. Mesela banka hesabımıza bile yüzümüzü tanıtarak gireceğiz. 

Bunun arkasındaki teknoloji ile çok rahat sokakta yürürken bile takip edilebileceğiz. Yüzünüzü bu kadar iyi tanıyan bir teknoloji sizi dışarıdayken uzaktan da çok rahat tanıyabilecek ve sizi davranışlarınıza göre kategorize de edebilecek.

yüz tanıma teknolojisi - PC Hocası

The Economist gazetesinin hazırladığı rapora göre 2018 den itibaren pek çok alanda kimlik beyanı için yüzümüzü kullanmaya zorlanmaya başlayacağız.

1x 1 - PC Hocası

          Yüz tanıma teknolojisi başka telefonlarda da kullanılmaya başlandı ama İphone’un geleceğinin bu teknoloji olması demek artık yüz tanımanın ana akım haline gelmesi demek. Yüz tanımayı parmak izinden ayıran sıkıntı ise, parmak izi öyle uzaklardan bakarak tespit edilemez, ancak yüzümüzü çok uzaklardan bile yüksek çözünürlüklü kameralarla tanıyabilirler.

BENZER:  Xiaomi Kullanıcılarına Kötü Haber: Reklamlar Devam

Bunun arkasındaki akıllı, öğrenebilen makineler ise sizin davranış analizinizi yapabilir. Şimdiden bazı alışveriş merkezlerinde bu kullanılmaya başlandı bile. Hatta İngiltere’deki  bir okulda öğretmenlerin boş zamanlarında ne yaptıkları bu şekilde takip ediliyor. Çin’de ise bu konu çok daha ileri noktalara taşındı. Çin hükümetinin elinde tam 700 milyon kişinin yüzlerinden oluşan bir veritabanı mevcut. İnsanlar restoranlarda bile yüzünü kullanarak ödeme yapıyor.

Bu işlerle ilgili en büyük şirket ise RealFace, bu şirket dünyanın en gelişmiş yüz tanıma teknolojisini geliştiriyor şuanda. Makine öğrenimi denen yöntemle insan yüzlerini okuyup veritabanına kaydediyorlar. Bu sistemin kandırılması da neredeyse imkansız.

Eskiden parmak izimizi bir yere verirken, bu işlemi bunun farkında olarak yapardık,  ancak artık etrafımızda binlerce cihazın biz farkında bile olmadan bizi tanıyıp izlemesine fırsat vermiş olacağız.

Özgürlüğümüzden ve mahremiyetimizden biraz daha taviz vermiş olacağız.

İşin özü, sıradan ve anonim insanlar olarak yaşadığımız son günlerin tadını çıkartın çünkü bu günlerin geri gelmesi artık olanaksız görünüyor.

silkroadgaminggentr

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Benzer Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler