Perşembe, Nisan 25, 2024

Fas’lı 25 Yaşındaki Mühendis Jadiat Adında Elektrikli Otomobil Geliştirdi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yukarıda görmüş olduğunuz elektrikli tasarım harikası Jadiat otomobil Fas’ın Marakeş kentinde yaşayan 25 yaşındaki genç mühendis tarafından tasarlandı. Aracın görünümü, performansı ve teknik özellikleri İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

25 Yaşında Bu İşi Nasıl Başardı ?

Şimdi arkadaşlar bu konuda çok doluyuz biliyorsunuz. Ne yazık ki Türkiye’de imkanlar, şartlar ve yeterli destek olmadığı için binlerce yetenekli genç arkadaşımız kendini gösteremeden sönüp gidiyor. Buna biz de çok kez şahit olduk ve yaşadık. Fas dediğimiz memleket Kuzey Afrika‘ya bağlı gelişmemiş ve maddi imkanları çok olmayan bir ülke. Ancak adamlara fırsat verildiğinde nasıl bir yapı ve gelişmelerin ortaya çıktığını bir kez daha görmüş olduk.

25 yaşındaki İmad Mürşid geliştirmiş olduğu bu elektrikli otomobil ile dikkatleri üzerine çekerken, Fas’ın ilk yerli otomobil ünvanını da kazanmış oldu. Üstelik günümüz lüks araçlarına taş çıkartacak türde diyebiliriz.

fasli-mursid-elektrikli-otomobil-jadiac-003
650 Beygir Güce Sahip

AA’ya konuşan genç ve yetenekli yapımcı Mürşid: “Çocukluğumdan beri otomobil tasarlamak istiyordum. Ancak elektrikli olup olmaması konusunda fikrim yoktu. Günümüz teknolojileri artık otomobilleri elektrikli hale yönlendirdiği için bu tarafta bir adım atmak istedim. %100 elektrik enerjisi ile çalışan Jadiat’ı bitirdikten sonra beş ay gibi kısa bir sürede maddi destek almadan kendi imkanlarım ile bu aracı bitirdim. Sonrasında ise seri üretime geçmesi için adımlar atarak ilk önce Afrika ve Arap ülkelerine pazarlamayı düşünüyoruz.” dedi.

COP22 adı verilen fuarda ziyaretçiler arabayı A’dan Z’ye tüm detayları ile incelediler. 650 beygir güce sahip olan otomobil, elektrikli olmasına rağmen 320 kilometre hıza ulaşabiliyor. Tek batarya ile de 500 kilometre yol alabiliyor. Bataryayı tekrardan doldurmak için de 2 saatlik kısa bir süre yeterli oluyor.

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler