Cumartesi, Nisan 20, 2024

FIFA 23 Yenilikleri Neler? İşte Oyun içi Videolar ve Yenilikler

Paylaş

silkroad gaminggentr

FIFA 23 duyuruldu. Yeni oyun duyurulduğu gibi de tartışma başladı. Tartışmanın konusu belli. Yeni oyuna geçmek mantıklı mı yoksa FIFA 22’den devam mı? Her yeni FIFA oyununda bu tartışma ortaya çıkıyor. Zira büyük bir kesim her yeni oyunda büyük değişiklikler yapılmadığını düşünüyor. Peki FIFA 23 için durum ne? Gelin FIFA 23 yeniliklerine bakalım ve bu durumu daha detaylı olarak değerlendirelim.

FIFA 23 Yenilikleri Neler? Oynanış Yenilikleri

Oyun içinde yapılan büyük değişiklikleri tek tek ele alacağız. Daha fazla detay için EA tarafından paylaşılmış olan sayfayı da aşağı ekleyeceğim. EA, oluşturduğu bu sayfada her detayı eklemiş. Hadi biz büyük değişikliklerimize bakalım.

HyperMotion2 Artısı ile Yeni Animasyonlar ve Yeni Oynanış Yapıları

FIFA oyunlarında gerçekliği ne kadar arttırsanız, o kadar başarılı olursunuz. Oyuncular, futbolun ruhunu ne kadar yakalar ve atmosferi ne kadar yaşarsa, oyuna o kadar ilgi gösteriyor.

EA bunu sağlamak ve daha gerçekçi bir futbol atmosferi oluşturmak için HyperMotion2 teknolojisini devreye sokmuş. Gelişmiş yakalama ve makine öğrenimi üzerinden işleyen teknolojiyle beraber oyuna 6.000’den fazla gerçek futbola yakın animasyonlar eklenmiş.

Ekip bunu sağlamak için hem kadın takımları hem de erkek takımlarıyla profesyonel isimlerle beraber 11v11 maçlar düzenlemiş ve özel ekipmanlarla hareketleri yakalamış. Yakalanan veriler, makine öğrenimiyle beraber oyuna aktarılmış ve bu da oyunda daha gerçekçi futbol unsurlarının ortaya çıkmasını sağlamış.

Ciddi bir emek var o belli. Oyunda yapılan bu değişiklik ne kadar etkili olacak onu da yapımı oynadıktan sonra göreceğiz. Şimdilik söyleyebileceğim ve videolardan çıkardığım, animasyonlar kesinlikle daha başarılı ve hareketler istenildiği gibi daha gerçekçi.

Şunu söyleyebiliriz ki artık oyunda daha fazla ve daha gerçekçi animasyonlar var. HyperMotion2 tüm oyun yapısını etkiliyor.

Kadın Futbolu için Yapılan Güncellemeler

Kadın futbolcular zaten FIFA serisine eklenmiş durumda. Fakat FIFA 23 ile beraber kadın futbol takımlarına daha fazla önem verilmiş. Bir kere artık kadın futbolunda sadece milli takımlar değil, kulüpler de yer alacak. Kadınların futboluna özgü bir yapı oluşturmak ve hareketleri daha iyi algılamak adına, burada da HyperMotion2 ayrıcalıkları kullanılmış.

İki profesyonel kadın takımıyla beraber çekimler gerçekleştirilmiş ve gerçekçi hareketler yakalanmış. Bunun sonunda kadın takımlarına yeni hareketler, bazı özel futbolcular için yeni hareket görselleri ve sadece kadınlara özel olan animasyonlar da oyuna eklenmiş.

Haliyle artık kadın takımları da daha gerçekçi olacak ve erkek takımlarına göre farklarını net olarak anlayabileceğiz.

ML-Jokey Özelliği

Defans için bir artı olacak olan ML-Jokey, oyunculara defans yaparken daha fazla seçenekler sunulmasını sağlayacak. Oyuncular savunma sırasında teknik driplinge karşı da yeni önlemler almış olacak.

Yine gerçek maçlardan alınan verilerin makine öğrenimiyle birleştirilmesiyle beraber devreye alınan özellik, standart Jokey sisteminin daha akılcı bir versiyonu diyebiliriz. Jokey özelliğinin tutarlılığı ve akışkanlığı, makine öğrenimiyle beraber arttırılmış. Daha iyi anlatmak adına bir videoyu da ekliyorum.

Teknik Top Sürme

Bir futbolcunun topa giden yolu daha akılcı bir şekilde hesaplamasını sağlamak için aktif dokunma sistemine dayanan teknik top sürme, topu kontrol ederken hareket hissinin iyileşmesini sağlayacak. Topla beraber dönüşler ve top sürme daha gerçekçi aynı zamanda daha kontrollü olacak.

Yeni Bir Hızlanma Özelliği

Oyuncularda yeni bir özellik yer alacak. AcceleRate yani hızlanma olarak gösterebileceğimiz bu özellik, futbolcuların yeteneklerine göre farklı şekilde hızlanmalarını sağlayacak.

Kontrollü, Patlayıcı, Uzun boylu seçeneklerinin olduğunu göreceğiz. Mesela Patlayıcı hızlanma özelliğine sahip olan futbolcular, ilk hızlanma anında diğer özellikteki futbolculara göre daha çabuk hızlanacak.

Serbest Vuruşlar ve Kornerler Değişiyor

Serbest vuruşlardaki şu şans unsuru azaltılıyor. FIFA 23 yenilikleri içerisinde benim en çok sevdiğim özelliklerden biri bu oldu. Artık serbest vuruş kullanırken bir nişangahı kontrol edeceğiz. Daha temiz ve daha net vuruşları ayarlamak mümkün olacak. Böylece vuruşlardaki şans unsuru da azaltılmış olacak.

Korner sistemi için de benzer bir değişiklik yapılırken, bu yeni sistemde baraj kurarken de daha fazla seçeneklerimiz olacak. Mesela artık baraj altından daha sert vuruşlar yapılabileceği için, barajın arkasın bir futbolcu yatırılabilecek gibi FIFA 23 yenilikleri.

Güçlü Şutlar Özelliği

FIFA 23 yenilikleri içerisinde şut sisteminde de bir yenilik var. Power Şut özelliği yani güçlü şut özelliği ile oyuncular, şutlarda ekstra güç ve daha yüksek isabetlilik ile vuruşlar yapabilecek.

Ama bu şutu kullanmak için oyuncuların standart şuta göre biraz daha fazla zamana ihtiyacı olacak. Etrafınız boşken sık sık kullanabileceğiniz bir şut türü olarak gösterilebilir.

Penaltılar Değişiyor

FIFA 22 oyununda bile penaltılar benim açımdan can sıkıcıydı. Köşeyi bulacaksınız. Şutun şiddetini ayarlayacaksınız ve çubuğu kale içerisinde tutacaksınız. Sık sık penaltı kaçırılan bir oyuna döndü.

FIFA 23 yeniklikleri arasında bu da var. Artık penaltı atışları değişiyor. Artık kullanıcılar topun çevresinde sürekli değişen bir çember görecek. Bu çember en dar olduğu zaman, en iyi şut vuruş seçimi yapılmış olacak.

Yeni Şut Vuruşu

Composed Ball Striking olarak geçen bir başka yenilik ise önce kontrol edilmesi sonra vurulması gereken toplarda daha gerçekçi bir düzen sağlayacak. Yine HyperMotion2 artısıyla hazırlanan sistemde oyuncuların, önce topun kontrol edilmesi gerektiği durumlarda daha gerçekçi animasyonlar ve daha yumuşak geçişler görmesi söz konusu olacak.

Bu durumlarda şutların kalitesi de iyileştirilecek.

Yeni Pas Dinamikleri

Pas yapısında da yenilikler göreceğiz. Oyuncu yeteneklerine göre pas becerilerinin durumu daha net olarak değişecek. Özellikle ayak dışı pasları için iyileştirmeler dikkat çekecek. Burada da yüzlerce yeni animasyon göreceğiz.

Oyuncuların sık sık şikayet ettikleri kaleci pasları için de düzenlemeler ve iyileştirmeler karşımıza çıkacak.

FIFA 23 yeniklikleri

Daha Fazla Beceri Hareketi

Özellikle yıldız oyuncularda göreceğimiz 4 yeni yıldız beceri hareketi olacak. Bunun yanında 3 yeni fake shot hareketini de göreceğiz. Üstelik bu kez sol ayak beceri hareketlerini de uygulayabileceğiz.

Atak Konumlandırma Düzenlemeleri

Atak konumları için de yenilikler var. Topu desteklemek için çift takım arkadaşı desteği özelliği, orta saha oyuncularının sürekli olarak topu istemeleri ve topa sahip olan oyunculara yönelmeleri gibi yenilikler var.

Ofsayt koşuları konusunda da iyileştirmeler yapılmış. Yeni oyunda oyuncular ofsaytta karşı daha dikkatli olacak. Koşular daha sıkı tutulacak.

Ofsayt pozisyonunda olan ve topa doğru koşan bir oyuncu, istenilmesi durumunda süper iptal özelliği ile durdurulabilecek. Bu durumda ofsayt çalınmayacak ve oyun da durmamış olacak.

FIFA 23 yenilikleri

Kinetik Kafa Topu Savaşları

FIFA 23 yenilikleri içerisinde ilginç olanlarından biri. Kaleci ile kafa topuna çıkan oyuncu arasında daha fazla etkileşim oluşturmak için kinetik hava savaşları özelliğine yer verilmiş. Kalecilerde yapılan güncelleme ile kalecilerin bir ortayı yakalamak için daha güvenli bir şekilde zıplamasına olanak tanıyan etkileşimler eklenmiş.

Savunma Konusunda Yenilikler

FIFA 23, savunma konusunda da yenileniyor çünkü atak kısmında önemli farklar var. Buna göre düzenleme lazım. Refleks blokları adı verilen yeni özellikle beraber, defans oyuncusunun kontrollü blok için zamanı kalmadığı durumlarda daha efektif bloklar yapması sağlanacak.

Onun dışında sert kaydırmalı müdahaleler de oyuna ekleniyor. Topu oyunda tutmaya gerek olmayan acil müdahaleler için kullanılabilecek özellik, hızlı bir şekilde atak futbolcusuna kayarak engelleme yapılmasını sağlayacak.

Hakem için Sıkılık Ayarı

Çevrimiçi maçlar hariç, kullanıcıların hakem için sıkılık ayarını yapmasına da izin verilecek. Hakem için çok yumuşak, yumuşak, varsayılan, katı ve çok katı seçenekleri olacak. Çevrimiçi oyunlarda varsayılan hakem ayarları kullanılacak.

Gelişmiş Darbe Fiziği

Yeni animasyonlarla beraber oyuna yeni bir gelişmiş darbe fiziği sistemi ekleniyor. Bu özellik sayesinde, çarpma etkisi net olarak gösterilmiş olacak. Oyuncuların ayaklarına top çarptığı zaman, oyuncunun ayaklarının top tarafından itildiğini göreceksiniz.

Kalecinin parmaklarının ucuna değerek çıkan top, kalecinin parmaklarının top tarafından itilmesini sağlayacak. Videoda daha iyi anlayacaksınız.

FIFA 23 yenilikleri en genel anlamıyla bu şekilde. Bunun dışında;

  • Artırılmış oyuncu hızları,
  • 5 oyuncu değiştirme kuralı,
  • Ofsayt avantaj göstergesi,
  • Yeni avatar koşu stilleri,
  • Yeni kale vuruşları ve taç atışları,
  • Genel CPU AI iyileştirmeleri,
  • Derinlemesine maç analizleri,
  • PlayStation 5 için geliştirilmiş olan haptikler gibi birçok yenilik daha var.

Ufak büyük tüm bu yetenekleri görmeniz için, EA Games tarafından yayınlanan yenilik analiz sayfasını şuraya ekliyorum. Bunlar ne kadar başarılı olmuş oyun çıktıktan sonra göreceğiz. Biz geçelim oyun içi yeniliklerin neler olduğuna.

FIFA 23 Oyun içi Yenilikleri Neler?

Bu kısımda da oyun içinde yapılan yenilikler konusunda bilgi vereceğiz. Modlarda ve genel yapıda olan değişikliklerden söz ediyoruz.

FIFA World Cup – Dünya Kupası

Oyunda Dünya Kupası turnuvaları da yer alacak. FIFA World Cup Qatar 2022 ve FIFA Women’s World Cup Australia and New Zealand 2023 turnuvalarına yer verilecek.

FIFA 23 yenilikleri

Çapraz Platform Desteği Genişliyor

Çapraz oyun desteği de genişliyor. Artık belli bölümler için nesil gruplamasıyla beraber çapraz platform desteği sunulacak. Xbox Series X ile S, PlayStation 5 ve PC için bir grup çapraz platform desteği, Xbox One ve PlayStation 4 konsolları için de kendi arasında çapraz platform desteği sunulacak. Bunun için bölümleri gösteren tabloyu da aşağı ekliyorum.

Çapraz platform desteği ile beraber FUT transfer pazarı havuzları da değişiyor.

  • PS4
  • PS5
  • Xbox One
  • Xbox Series S ve X
  • Stadia için FUT transfer pazarı havuzu oluşturulacak.

PC ve Switch platformları ise kendi transfer pazarlarına sahip olmaya devam edecekler.

FIFA 23 yenilikleri

FIFA 23 Ultimate Team için Yenilikler 

FIFA 23 oyun içi yeniliklerinde en çok merak edilen kısım burası. Çünkü oyunda en çok ilgi gösterilen kısım burası. Yeni oyunlar beraber;

  • FUT anları sistemi gelecek,
  • Kimya sistemi yenilenecek,
  • Efsane futbolculardan oluşan İkonlar ve FUT kahramanlar oyuna eklenecek,

FUT Yenilikleri için Daha Fazla Bilgiyi Buradan Alabilirsiniz

Maç Günü Deneyim Değişikliği

Daha gerçekçi saha zeminleri, oyundan daha fazla etkilenen saha, Geliştirilmiş stadyum atmosferi ve daha gerçekçi bir maç atmosferi karşımıza çıkacak.

FIFA 23 yenilikleri

Kariyer Modu için Yenilikler

FIFA 23 oyun içi yenilikleri kısmında kariyer modunun da yeri var. Bir teknik direktör olarak ya da bir futbolcu olarak daha detaylı kariyer modunu oynayabilecek ve futbol hayallerinizi gerçekleştirebileceksiniz. Önemli futbolcular ya da teknik adamlar seçilebilecek.

Ayrıca oynanabilir önemli anlar gibi bir özellikte olacak. Bu özellik muhtemelen ünlü isimlerin hayatlarının en önemli anlarının oynanmasını sağlayacak. Ama detaylar henüz açıklanmadı.

FIFA 23 yenilikleri

Volta Futbol için Yenilikler

Geliştirilmiş Volta Arcades ile avatarınızı daha fazla kişiselleştirebileceksiniz ve daha fazla oyun özelliğine kavuşacaksınız. Buradaki yeniliklerin ve Pro Clobs için yeniliklerin yakın zamanda detaylandırılacağı söyleniyor.

FIFA 23 yenilikleri ve oyun içi yenilikleri hakkında bildiklerimiz bunlar. EA, oyun çıkana kadar açıklamalara devam edecektir. Yenilikler hakkında yeni detaylar geldikçe, eklemeye devam ederiz.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler