Pazartesi, Ekim 14, 2024

Gaming Gen TR PC Hocası-XT1 Sistem İncelemesi  

AMD RX 6600 XT ekran kartlarının piyasaya sürülmesinden sonra, özellikle oyuncular yeni ekran kartlarına büyük oranda ilgi göstermeye başladı. Daha önce yeni ekran kartının özelliklerini ve karşılaştırmalı performans testlerini paylaşmıştık. Şimdi ise ASUS ROG Strix RX 6600 XT ekran kartıyla topladığımız PC Hocası-XT1 sistemine bakacağız.

Tabii ki performans testlerimiz olacak ve sistemin nasıl olduğu konusunda genel bir değerlendirmeye yer vereceğiz ama önce gelin kullanılan bileşenlerden başlayalım.

PC Hocası-XT1 Tüm Bileşenler ve Oyun Testleri

Burada iki başrol oyuncusu olacak. Bunlardan birisi ASUS, bir diğeri ise AMD. Ekran kartı ASUS ROG Strix RX 6600 XT modelini temel alarak oluşturduğumuz sistemin detaylarına geçelim.

YouTube video

Anakart Seçimi: ASUS Prime B550M-K

Sistem toplama rehberlerinde genel olarak anakart modellerini anlatarak başlıyoruz. Her zaman söylediğim gibi bir sistemin en önemli parçalarından birisi anakart olarak görüyorum. PC Hocası-XT1 sisteminde kullandığımız anakart modeli de ASUS Prime B550M-K serisi.

AMD AM4 soketli anakart, RX 6600 XT ekran kartları için de gayet yeterli bir model. Serinin özelliklerinden kısa kısa bir bahsedelim.

pchocasi xt1 sistem 010 e1631755437263 - PC Hocası

Digi+ VRM Kontrolü: Digi+ VRM kullanan anakart, güç verimliliğini otomatik olarak ayarlıyor. Hem en iyi performans hem de en iyi verime yönelik bir hamle.

EPU: Açılımı enerji işleme birimi olarak gösterilen EPU sistemi, güç tüketiminin optimize edilmesini sağlıyor ve enerji tüketimini en az seviyede tutuyor.

Fan Xpert 2+ Yazılımı: Sistem fanlarının üzerinde tüm kontrolleri yapmanızı sağlayan sistem, sıcaklık değerlerini de kontrol etmeniz için her şeyi sunuyor.

Akıllı Fan Başlığı Koruması: Fan başlıkları için kullanılan özel entegre bir devre, fan başlıklarını aşırı ısınmaya ve aşırı akıma karşı koruyor.

M.2 Yuvası: ASUS Prime B550M-K anakart üzerinde PCIe 4.0 M.2 yuvası yer almakta. Yüksek performanslı depolama için güzel bir artı.

Güçlendirilmiş olan PCIe Yuvaları: Safeslot Core adı verilen ve ASUS tarafından özel geliştirilen PCIe yuvaları, ASUS Prime B550M-K modelinde de yer alıyor. Güçlendirilmiş ve dayanıklılığı arttırılmış yuvalar görüyoruz.

Korumalar: Anakart üzerinde aradığımız belli başlı koruma sistemlerinin yer aldığını da ekleyelim. Aşırı gerilim koruması, DRAM aşırı akım koruması, yüksek aşırı gerilim toleransı gibi korumalar bulunmakta.

PC Hocası-XT1

ASUS Prime B550M-K Anakart ek Detaylar

  • RAM Slotları: 4 adet 128 GB’a kadar DDR4 RAM slotu var. OC ile RAM2ler maksimum olarak 4800 MHz seviyesine kadar çıkabiliyor.
  • Yuvalar: 1 adet PCI Express 4.0 X16 ve 2 adet PCI Express x1
  • Depolama: 1 adet M.21 slot ve 4 adet SATA 6 Gb/s
  • USB Portlar: 4 adet USB 2.0 ve 8 adet USB 3.2
  • Görüntü Portları: 1 adet DisplayPort 1.4, 1 adet HDMI, 1 adet DVI
  • LAN: Realtek RTL8111H 1 Gb Ethernet

PC Hocası-XT1

PC Hocası-XT1 anakartı çok ilginizi çekmemiş olabilir. Sonuçta sistemin neler yapabileceğiyle daha çok ilgilendiğinizin farkındayım. O zaman, hiç beklemeden bileşenleri tamamlamaya devam edelim. Bu sefer sırada işlemcimiz olacak. Ne dedik AMD ve ASUS başrolde. İşlemcimiz de anakart modelinden anladığınız gibi AMD.

İşlemci Tercihi: AMD Ryzen 5600X

2020 yılının sonlarına doğru tanıtılan işlemci, 6 çekirdekli bir işlemci. 12 iş parçacığının da yer aldığı işlemcinin üretim teknolojisi, yakından tanıdığımız TSMC 7 nm FinFet üretim teknolojisi. AMD’nin Intel’in önüne geçtiği bölümlerden biri olan üretim teknolojinin etkisini bu seride görebiliyoruz.

İşlemcinin hız değerlerine baktığımız zaman ise 3.7 GHz temel saat hızı ile karşılaşıyoruz. Burada maksimum saat hızının ise 4.6 GHz olduğunu altını çizerek belirtelim. Böyle bakıldığı zaman gayet performanslı bir işlemci modeli.

PC Hocası-XT1

Saat hızlarından hemen bellek miktarlarına geçmek istiyorum. Bellek miktarlarında 3 MB L2 bellek ve 32 MB L3 önbellek bizi karşılıyor. Bunlar güzel değerler diyebiliriz. PC Hocası-XT1 sistemini performans açısından üzmeyecek bir işlemci olduğunu anlamış oluyoruz.

İşlemci için merak edilen bir kısmı daha verelim ve sonrasında bu bölümü de bitirelim. Tabii ki TDP değerinden söz ediyoruz. Orta halli bir TDP değeri olan seride 65W TDP değeri var.

PC Hocası-XT1

AMD Ryzen 5600X Özet

  • Üretim Teknolojisi: 7 nm FinFet
  • Çekirdek: 6 adet çekirdek ve 12 iş parçacığı
  • Önbellek: 32 MB L3 önbellek + 3 MB L2 önbellek
  • TDP Değeri: 65W

PC Hocası-XT1

İşlemci ve anakart bittiğine göre artık PC Hocası-XT1 sistemimizin göz bebeğine geçebiliriz. Neden bahsettiğimi çok iyi biliyorsunuz. Tabii ki ekran kartı.

Ekran Kartı Seçimi: ASUS ROG Strix RX 6600 XT

Daha önce bu ekran kartı için bir karşılaştırma yazısı paylaşmıştık. NVIDIA modelleri ile karşılaştırma yapmış ve RTX modellerine ne derece kafa tutabildiğini paylaşmıştık. Bu karşılaştırmanın linki aşağı ekleyeceğim.

BENZER:  Ödüllü Sıvı Soğutucu: ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB İncelemesi

Ama şunu söyleyebilirim ki hiç küçümsenmeyecek bir ekran kartından söz ediyoruz. Evet orta segmente yerleşti ama oyuncuların seveceği yapıda bir ekran kartı olduğunu net olarak söyleyebiliriz. Bahsettiğimiz gibi öncesinde bu modeli incelediğimiz için kısa bir özet geçeceğim. Merak etmeyin ekleyeceğim linkten kartın tüm detay özelliklerini görebilirsiniz.

PC Hocası-XT1

Tasarım

RX 6600 XT çok büyük bir ekran kartı değil. ASUS özelleştirmesi sonrasında bu ekran kartının biraz daha görkemli bir görüntüsü olduğunu görüyoruz. Oyuncuların daha fazla seveceği bir tasarım olmuş. Ön kısımda ekran kartı, çift fan ile geliyor. Temel modele göre bu önemli bir fark ve kartın ön yüzünde ROG yazılarıyla renklendirmeler yapılmış.

Üst bölüme baktığımız zaman ise ROG ifadesiyle RGB aydınlatma sunulmuş. İlk incelememizde bu aydınlatma kısmında çeşitli özelleştirmelere sahip olduğunuzu ve özelleştirmeleri kullanabildiğinizi söylemiştik.

Evet çok geniş bir aydınlatma bölümü değil ama özelleştirilmesi de güzel. Onun dışında tasarıma şunu ekleyelim ki arka kısım metal. Bu seviyede ekran kartlarında genelde arka kapak metal yüzeyden oluşuyor.

PC Hocası-XT1

Teknik Detaylar

Güçlü Radeon ekran kartı, bellek seçimini 8 GB GDDR6 bellekten yana yapıyor. 2048 akış işlemcisi ve 16 Gb/sn olan bellek hızı da yine ekran kartının performansını gösteren detaylardan. 128 bit bellek arayüzünün olduğu ROG Strix RX 6600 XT modelinin, oyun saat hızının da 2448 MHz seviyesinde olduğunu ekleyelim.

Eğer OC moduna geçerseniz bu sefer de saat hızı 2607 MHz seviyesine kadar yükseliyor.

Başka söyleyeceğimiz bir şey kalmadı. Son olarak önerilen PSU için 500W istendiğini de şuraya bir not gibi bırakmış olalım. 500W değeri de iyi diyeceğimiz bir değer.

PC Hocası-XT1

Ekran Kartı Notları

  • Belleği: 8 GB GDDR6 bellek
  • Çekirdek: 2048 akış çekirdeği
  • Oyun saat hızı: 2448 MHz
  • OC saat hızı: 2607 MHz

Son bir iki bileşenimiz kaldı. Sonuçta PC Hocası-XT1 sisteminde kullandığımız depolama alanı ve RAM miktarını da merak edebilirsiniz. Her ne kadar bu kısımlar özelleştirilebiliyor olsa da temelde seçtiğimiz donanımları da seveceğinizi düşünüyoruz.

Kaçırmayın: ASUS ROG Strix RX 6600 XT İncelemesi ve Karşılaştırmalı Performans Testleri

Depolama ve RAM Seçimi: HYPERX (2x8GB) Fury RGB 3200MHz DDR4 ile Kingston A2000 500GB

Zaten RAM’lere söylenecek bir şey yok. 16 GB 3200 MHz DDR4 RAM ile gelen sistem, şu dönem için gayet iyi bir RAM performansına sahip diyebiliriz. Ama dediğimiz gibi özelleştirme yapabilirsiniz. Bu tercih size kalmış olacak. Depolama kısmına gelince, A2000 SSD kullanıyoruz. Birçok kez kullandığımız SSD, 2200 MB/s okuma ve 2000 MB/s yazma hızı sunuluyor.

Artık sona ulaştık. İçeriyi tamamen bitirdik. 🙂 Sırada dışarı kısım yani kasa seçimi var. Kasa seçimini de yine hızlıca yapacağız. Adım adım testlere doğru ilerliyoruz.

Kasa ve PSU Seçimi: ASUS TUF GT301 ile ASUS TUF 650W 80+ Bronz

PC Hocası takipçileri artık bu kasayı biliyor. Kaç sistemde kullandık hatırlamıyorum ama daha önce birçok kez bu kasaya yer verdik. Yine başarılı kasayla devam ediyoruz. TUF serisi kasada, ön kısımda mesh yapı ve TUF şeridi dikkat çekiyor.

Burada RGB aydınlatmanın olduğu 3 fan kullanılmış. Buna ek olarak bir de arka kısımda yer alan çıkış yani egzoz fan yer alıyor. Toplamda 4 dahili fan olduğunu görüyoruz. Yan kısım ise çoğu modelde olduğu gibi geniş bir temperli cam ile donatılmış durumda. Böylece kasanızın içiyle karşı karşıya olacaksınız.

Sistemi topladık. Artık canavar gibi bir bilgisayarımız var. 🙂 O zaman bir sonraki kısımdan devam edelim. Bir sonraki kısım tabii ki testlerimiz olacak.

PC Hocası-XT1 Oyun Testleri

Rainbow 6 (Ultra ayarlar – Full HD Çözünürlük)

PC Hocasi XT1 rainbow e1631755909404 - PC Hocası

DOOM Eternal (Ultra ayarlar – Full HD)

PC Hocası-XT1

CS:GO (Ultra Ayarlar – Full HD)

PC Hocası-XT1

Metro Exodus Enhanced (Ultra Ayarlar – Full HD)

PC Hocası-XT1

COD ColdWar (ultra ayarlar – Full HD)

PC Hocası-XT1

COD ColdWar Story Modu (Ultra ayarlar – Full HD)

PC Hocası-XT1

COD MW Online (Ultra ayarlar – Full HD)

PC Hocası-XT1

Control  (Ultra Ayarlar – Full HD)

PC Hocası-XT1

Son Sözler

RX 6600 XT ekran kartıyla donatılmış sistemleri bundan sonra çok sık görmeye devam edeceğiz. PC Hocası-XT1 sistemi de hem ekran kartıyla hem de işlemcisiyle güzel bir sistem oldu. Oyuncuları memnun edeceğini düşünüyoruz. Son olarak sistemi Gaming Gen TR üzerinden alabileceğinizi da hatırlatalım.

silkroadgaminggentr

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Benzer Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler