AMD, yılı sürekli bir atakla geçiriyor. Yakın zamanda markanın iddialı ekran kartı RX 6600 XT modeli tanıtıldı. Tanıtımın hemen arkasından piyasadaki yerini alan seri için özelleştirilmiş versiyonları da görmeye başladık. İşte bugün ele alacağımız ASUS ROG Strix RX 6600 XT modeli de en iddialı modellerden biri olarak geldi.
ASUS’un güzel eklemeler yaptığını gördüğümüz ekran kartı, nasıl özelliklere sahip ve testlerde nasıl sonuçlar alıyor buna bakacağız. Ayrıca serinin rakibi konumunda olan NVIDIA RTX 3060 ve NVIDIA RTX 3060 Ti modelleriyle de bir karşılaştırmamız olacak. Hangi model daha önde ve aradaki farklar neler buna bakacağız. Anlayacağınız işimiz uzun ve hemen konuya geçmek gerekiyor.
İstediğiniz Bölüme Buradan Geçin
- ROG Strix RX 6600 XT tüm özellikler
- ROG Strix GeForce RTX 3060 tüm özellikler
- ASUS RTX 3060 Ti Dual tüm özellikler
- Karşılaştırmalı Özellik Tablosu
- Karşılaştırma için Kullandığımız Sistemin Özellikleri
- RX 6600 XT vs ROG RTX 3060 vs RTX 3060 Ti Dual Performans Karşılaştırması
- RX 6600 XT vs ROG RTX 3060 vs RTX 3060 Ti Dual Oyun Performans Karşılaştırması
- Oyun Karşılaştırması Sonuçları ve Değerlendirme
Bonus
ASUS ROG Strix RX 6600 XT Özellikleri, Tasarımı ve Fiyatı
Karşılaştırmalara ve performans testlerine geçmeden önce, gelin ASUS ROG Strix RX 6600 XT incelemesi için ilk adımı atalım ve kartın tüm özelliklerini ele alalım. Öyle ki hem güzel bir tasarım hem de güzel özelleştirmeler var.
ASUS ROG Strix RX 6600 XT Tasarımı Nasıl?
Baştan söyleyeyim ASUS ROG Strix serisi ekran kartlarını takip edenler için ASUS ROG Strix RX 6600 XT biraz daha farklı gelecek. Çünkü ASUS, bu seride çift fanlı tasarım yapısı kullanıyor. Genelde ROG modellerinde 3 fanlı yapıya alışkın olduğumuzdan, ilk etapta bir farklılık hissedebilirsiniz. AMD stok tasarımda ise tek bir fan kullanmıştı. Onu da hatırlatmış olalım.
Kartı hiç bilmiyorsunuz ve kartı ilk defa elinize aldınız. Dışarıdan baktığınız zaman, sanki böyle mini boyutlarda ama agresif görünümlü coupe arabalar olur ya işte öyle bir hava var. Ön kısımda gri ve siyah renklerin uyumu yakalanmış. Fanların çevresinde metal renginde çerçeveler var.
Bu kısımlar da boş bırakılmamış ve ROG yazılarıyla bir hava katılmış. Zaten fan üzerinde yer alan ROG yazısı ve logosu da yerli yerinde duruyor. Kartın üst kısmına baktığınız zaman, sol bölümde Radeon yazısını görüyorsunuz.
Sağda ise bitişik bir şekilde ROGSTRIX yazısını ve logosunu görüyoruz. Burada da RGB aydınlatmaya yer verilmiş. RGB aydınlatmayı daha fazla görmek isteyenler için yeterli gelir mi tam bilemeyeceğim ama bana sorarsanız gayet iyi bir tasarım yapısı var.
Önemli!!: RGB aydınlatmanın sadece üst kısımda kullanıldığını söyledik. Ama bu demek değil ki efektler ve kullanım açısından geri kalınsın. Aura Sync destekli olan kısımda isteğinize göre özelleştirmeler yapabiliyorsunuz. Ayrıca burada 10 farklı mod var. Efektleri bu modlara göre seçebilirsiniz. Modlar hemen aşağıda.
- Sabit
- Nefes
- Renk Döngüsü
- Yanıp sönme
- Yıldızlı Gece
- Gökkuşağı
- Akıllı – GPU’nun sıcaklığına göre renk gösterimi yapıyor
- Karanlık – kapalı konum
- Uyarlanabilir Renk
- Müzik – müzik ritmine göre renklendirme yapılıyor.
Arka kısım
Şimdi ön kısmı ele aldık. Ama arka kısımda da bir çalışma var ve bunu da aktarmamız gerekiyor. Arka kısımda metal bir plaka kullanılmış. Plaka tabii ki gelişi güzel seçilmemiş. Üzerinde ROG yazısı ve logosu var. Plakada geniş havalandırma açıklıkları da yer alıyor.
Bu yapı kartın içerisindeki sıcak havanın çıkış fanlarına daha net ve kolay bir şekilde iletilmesini sağlıyor. Hem karta sağlamlık veren plaka, hem de kartın daha sağlam monte edilmesi noktasında önemli. Onun dışında üst bölümde bir de Dual Bios anahtarının yerleştirildiğini görüyoruz. Varsayılan performans profili değiştirme noktasında sadece anahtarı kullanmak yeterli oluyor.
İç Tasarım
Her zaman dış tasarıma bakıyoruz ama bu kez iç tasarımı da paylaşmak istiyorum. İç kısımda fan bölümünü çıkardığınız zaman direk olarak soğutucu blokla karşılaşıyorsunuz. Bu kısmı da kaldırdığınızda ise AMD’nin yeni canavarı karşınıza çıkıyor. ASUS burada belli noktalarda termal pedler kullanmış ve böylece kartın soğutma performansına ekstra bir katkı yapılmış.
İç tasarımda dikkat çeken bir diğer kısım ise parça kalitesi. Asus burada birinci sınıf bobinler ve katı polimer birinci sınıf kapasitörler kullanmış. Haliyle bu da performansa ve kararlılığa etki eden bir durum ortaya çıkarmış.
Ayrıca tüm bu bileşenler Auto Extreme denen otomatik üretim süreciyle PCB üzerine yerleştirilmiş ve bu şekilde sıfır hata elde edildiği söyleniyor. Merak edenler için onun bir videosunu da aşağı ekliyorum. Yani en basit şekilde iç tasarımda da önem verilen çok kısım var.
Auto Extreme Sürecinin Videosu
- Ölçüler: 243 mm X 134 mm X 52 mm
ASUS ROG Strix RX 6600 XT Tasarım Notları
- Ön kısımda 2 fan var, Hareketli bir tasarım yapısı var
- Üst kısımda RGB aydınlatmanın olduğu ROG Strix yazısı ve logo var
- Arka kısımda Metal bir plaka kullanılmış. Ekstra hava ızgaraları var.
- Üst kısımda Dual Bios anahtarı kullanılmış.
- Yine üst kısımda 8 pin 1 adet güç girişi bulunuyor. Tek kablo işinizi görecek.
ASUS ROG Strix RX 6600 XT incelemesi için ilk kısmı bitirdik. Bu bölümü geçmeden kafanıza takılan bir nokta ya da merak ettiğiniz ek bir kısım olduysa, sizleri hemen yorumlara alalım. Eğer sorunuz yoksa hadi devam edelim de şu kartın dikkat çeken özelliklerine geçelim. 🙂
ASUS RX 6600 XT Teknik Özellikleri
Yeni ekran kartı AMD’nin RDNA 2 mimarisine sahip. Performanslı modeller arasında gösterebileceğimiz bu seride, toplamda 2048 akış çekirdeği yer almakta. PCIe 4.0 standartını benimseyen kart, bellek kısmında ise 8 GB GDDR6 bellekle geliyor. Zaten NVIDIA modellerin bir çoğunda da GDDR6 belleklerin kullanıldığını gördük. Bazı üst segment modellerde GDDR6x bellek kullanıldığını da biliyoruz.
Bununla beraber seri, 16 Gbps bellek hızı ve 128 bit bellek arayüzünü de sunuyor. Daha çok Full HD oyun deneyimine odaklanan ASUS ROG Strix RX 6600 XT modelinde, boost saat hızı olarak 2607 MHz değeri gözüküyor. Oyun saat hızı değeri ise 2448 MHz.
Bunların dışında tabii ki AMD teknolojilerini de sonuna kadar görmekteyiz. Ekran kartı bellek kısmında AMD Infinity Cache teknolojisine sahip. Yine NVIDIA ekran kartlarında olduğu gibi Raytracing desteği de sunuluyor.
Ayrıca NVIDIA’nın DLSS teknolojisine rakip olan AMD FSR teknolojisinin de kullanıldığını görüyoruz. AMD Ryzen 5000 serisi ya da belli Ryzen 3000 serisi işlemcilerle kullanıldığı zaman, AMD Smart Access Memory teknolojisinden de yararlanabiliyorsunuz.
Kartın güç bağlantısı ise tasarım bölümünde söylediğimiz gibi 1 adet 8 pinli bağlantı ve burada önerilen PSU ise 500W kullanılması. Zaten ekran kartının Max TDP değeri de 160W olarak açıklanmıştı. Gayet tasarruflu bir model.
ASUS ROG Strix RX 6600 XT Teknik Özellik Notları
- Mimari: RDNA 2 mimarisi
- Akış Çekirdeği: 2048 adet
- Boost Saat Hızı: 2607 MHz
- Oyun Saat Hızı: 2448 MHz
- Bellek miktarı: 8 GB GDDR6
- Bellek Hızı: 16 Gbps
- Bellek aralık değeri: 128 bit
- Teknoloji: AMD FSR desteği, AMD Raytracing, belli işlemcilerde AMD Smart Access Memory
- Önerilen PSU: 500W
- Bağlantı: 1 Adet HDMI 2.1, 3 adet DisplayPort 1.4a
- Ekran Desteği: Maksimum 4 ekrana kadar
- Dijital Maks Çözünürlük Desteği: 7680 X 4320
Teknik özellikler konusunda da tüm merak edilenleri açıkladığımızı düşünüyoruz. Tanıtım sonrasında temel model olan AMD RX 6600 XT serisinin özelliklerine de yer vermiştik. Merak edenler için onu da aşağı ekleyelim ve artık soğutma sistemine geçelim.
İlginizi Çekebilir: AMD Radeon RX 6600 XT Tanıtıldı! Nasıl Özellikleri Var?
ROG Strix RX 6600 XT Soğutma Sistemi
Özelleştirilmiş ya da 3.parti ekran kartlarında, soğutma performansına daha fazla önem veriyorum. Bunun nedeni kartların çoğu modelde daha iyi saat hızları sunması. Haliyle fazla güç bir tık fazla ısı demek. Anlayacağınız soğutma sistemi önemli.
Fanlar
Ekran kartının çift fanlı olduğunu söylemiştik. Zaten temel model de öyle. Ama burada ASUS, fan teknolojisinde farklı bir teknoloji kullanmış. Eksen teknolojili fanlarda, özel kanatlar kullanılmış. Yarım boy bariyerli olan kanatlar, hava akışını istenen seviyeye çıkarıyor.
Ayrıca fanlarda sessiz fan sistemi de var. Fan 60 derece sıcaklığın üzerine çıktığı zaman, dönmeye başlıyor ama 52 derecenin altına düşüldüğünde de kendini kapatıyor. Soğutmaya ihtiyaç yokken ek tasarruf sağlanıyor ve daha sessiz çalışma imkanı elde ediliyor.
Soğutucu Blok
4 ısı borusunun yer aldığı bir soğutucu blok kullanılmakta. Tabii ki GPU birimine direkt temas olduğu için ısı dağıtımı konusunda yeterli performans alınıyor. Ama soğutucu bloğun kartın boyutu da düşünüldüğü zaman diğer serilere göre biraz daha küçük olduğunu ekleyelim.
Metal Arka Plaka
Arka kısımda yer alan metal plaka, havalandırma için geniş bir ızgara açıklığı bırakıyor. Bu da soğutma sistemi konusunda ek bir artı sağlamakta.
Fiyat: 7.999 TL ile 9.000 TL arasında değişiyor. Değişiklik farklı mağazalarda farklı fiyat durumlarından kaynaklanıyor.
ASUS ROG Strix RX 6600 XT inceleme kısmını tamamladık diye düşünüyorum. Bilgiler güzel ama kağıt üzerinde kalması yeterli gelmeyecek biliyoruz. Haliyle biz de hem oyun performanslarına bakacağız hem de bu seriyi NVIDIA modelleri ile karşılaştıracağız. Yeni başladık. 🙂 Hadi karşılaştırmaya geçelim.
ASUS ROG Strix RX 6600 XT vs ROG RTX 3060 vs RTX 3060 Ti Dual Karşılaştırması
Karşılaştırmamızı bu 3 model arasında yapacağız. Tabii ki ROG RTX 3060 vs ASUS RTX 3060 Ti Dual modellerine yabancı olabilirsiniz. Zaten RX6600 XT modelini inceledik. Dilerseniz karşılaştırmadan önce kısa kısa NVIDIA’nın ekran kartlarına da bakalım.
ROG Strix GeForce RTX 3060 Tasarım ve Özellikler
Karşılaştırmada yer alan ilk NVIDIA temsilcimiz ROG Strix GeForce RTX 3060 modeli olacak. Bu modelde tasarımsal açıdan aynı çizgilerin işaret edildiği yerler var. Teknik özellikleri ve tasarımına bir bakalım.
Tasarımı
Kartın tasarımı ASUS ROG Strix RX 6600 XT modelinden farklı olarak 3 fanlı yapıda. Ön yüze baktığınız zaman hemen hemen aynı çizgileri görüyorsunuz. Metal renginde gri çerçeveler ve benzer fan yapısı bu seride de korunmuş durumda. Fanların ikisinin üzerinde logo, birinin üzerinde de ROG yazısı yer alıyor.
RGB aydınlatma konusunda ise önemli farklar var. Bu kez üst kısımda çizgilerden ve logodan oluşan bir RGB aydınlatma görüyoruz. Ayrıca arka kısımda kullanılan metal kapak üzerinde de yine bir logo şeklinde RGB aydınlatma yer almakta.
- Ölçüler: 30 cm X 13.36 cm X 5.35 cm
ROG Strix GeForce RTX 3060 Teknik Özellikler
AMD serisine rakip olan ekran kartı, tabii ki NVIDIA’nın yeni Ampere mimarisine dayanıyor. Güçlü ekran kartlarından biri olan seride, 3584 CUDA çekirdeği görüyoruz. Bunun yanında 2.nesil RT çekirdekleri ve 3.nesil Tensör çekirdekleri de ekran kartını güçlendiren kısımlar arasında.
Bellek tercihinde de bu modelde 12 GB GDDR6 bellek kullanılmakta. 15 Gbps bellek hızının olduğu ekran kartının, 192 bit bellek arayüzü var. Yine bu kart için de PCIe 4.0 standartı sunulurken, Gaming modu hız değerinin ise 1882 MHz olduğunu görüyoruz. Hem RTX desteği hem de DLSS desteği de yine standart olarak gelen modellerden biri.
Teknik Özet
- Mimari: Ampere
- Cuda Çekirdek: 3584 Cuda
- Bellek: 12 GB GDDR6 bellek
- Gaming Mod Hızı: 1882 MHz
- Bellek Arayüzü: 192 bit
- Bellek Hızı: 15 Gbps
- Bağlantılar: 2 adet HDMI 2.1, 3 adet DisplayPort 1.4a
- Maksimum Ekran Desteği: 4
- Teknolojiler: RTX desteği ve DLSS desteği
- Önerilen Güç Kaynağı: 750W
ROG Strix GeForce RTX 3060 Soğutma Sistemi
3 fanlı kartın soğutma sisteminde ASUS ROG Strix RX 6600 XT modeline göre farklar söz konusu. Baştan beri söylediğimiz gibi bu kez 3 fanlı yapı var.
Fanlar: Yine eksen teknolojili fanlar kullanılmış. Bu kez merkezdeki fan diğerlerine göre tersine dönüyor ve hava akışının sağlıklı bir şekilde sürmesi sağlanıyor.
Soğutma Bloğu: Bu kez 2.7 slot tasarımı var. Soğutma bloğu biraz daha geniş. Bu daha iyi soğutma demek.
Evet ROG Strix RX 6600 XT vs ROG RTX 3060 vs RTX 3060 Ti Dual karşılaştırmamızın son modeline geçelim. Yine NVIDIA ama bu kez Ti serisi bir ekran kartından söz edeceğiz.
İlginizi Çekebilir: NVIDIA GeForce RTX 3060 Tanıtıldı – Fiyatı ve Özellikleri Neler?
ASUS RTX 3060 Ti Dual Özellikleri ve Tasarımı
3 kart içerisinde tasarım olarak en sade gelen model RTX 3060 Ti Dual olabilir. Hadi bakalım bu kart neler sunuyor.
Tasarım Nasıl?
Asus RTX 3060 Ti Dual modelinde, diğer iki karta göre çok daha sade bir tasarım yapısı söz konusu. Ön kapak kısmında yer alan hareketli tasarım yapısı bu kartta biraz daha sade. Yine iki fanlı bir model olan seride, iki fan üzerinde de ASUS yazısını görüyoruz.
Kartın ön kısmında tasarımı destekleyen bir metal gri renkli bölüm var. Aydınlatma ışıkları da bu kısımda ince şeritler olarak kullanılmış. Arka kasımda yer alan tasarımda da yine sade yapı var. Burada da çok ek bir oynama yapılmamış.
- Ölçüler: 26.9 cm X 13.6 cm X 5.2 cm
Teknik Özellikleri
NVIDIA’nın 3060 Ti serisi zaten güçlü bir seri bunu biliyoruz. RTX 3060 Ti Dual modelinin de güçlü teknik özellikleri ile dikkat çektiğini söyleyebiliriz. Seride NVIDIA Ampere mimarisinin her artısı var. Toplamda 4864 CUDA çekirdeğinin bulunduğu kart, tıpkı 3060 modelinde olduğu gibi hem 2.nesil RTX çekirdeklerine hem de 3.nesil Tensör çekirdeklerine yer veriyor.
Bellek kısmında ise 8 GB GDDR6 bellek seçimi yapılmış. 14 Gbps bellek hızının olduğu ekran kartı, 256 bit bellek arayüzü ile beraber gelmekte. Gaming modunda ekran kartının saat hızı ise 1710 MHz seviyesinde kalıyor. Yine bu model için de önerilen güç kaynağı 750W.
Teknik Özellikler Özet
- Mimari: Ampere NVIDIA
- Bellek: 8 GB GDDR6
- Bellek Arayüzü: 256 bit
- Bellek Hızı: 14 Gbps
- CUDA Çekirdeği: 4864 CUDA
- 2.nesil RTX çekirdek: Var
- 3.nesil Tensör çekirdek: Var
- Bağlantı: 2 adet HDMI 2.1 X 3 adet DisplayPort 1.4a
- Ekran Desteği: 4 ekrana kadar
Soğutma Sistemi
ASUS ROG Strix RX 6600 XT rakibi RTX 3060 Ti Dual modelinde de soğutma konusunda benzer çözümler kullanılmış. Ama yine de detaylara bakalım.
Fanlar: Asus’un eksen teknolojili fanları burada da karşımıza çıkıyor. Daha iyi hava akışı sunan fanlar özel bariyer teknolojisinin yanında 0 dB sistemi de sunmakta. Bu sistem sayesinde GPU sıcaklığı 55 derece altına indiği an, fan duruyor. Üzeri sıcaklıklarda ise fanın yeniden çalıştığını görüyoruz.
Soğutma Bloğu: Yine 2.7 slotlu bir soğutma bloğunu da görmekteyiz. ASUS’un diğer modellerine çok yakın soğutma sistemi karşımıza çıkıyor.
ROG Strix RX 6600 XT vs ROG RTX 3060 vs RTX 3060 Ti Dual karşılaştırması için teknik özellikleri tamamladığımızı düşünüyorum. Karşılaştırmada yer alan NVIDIA modelleri hakkında ek bir sorunuz varsa, yorumlar açık. 🙂 Biz artık ekran kartı karşılaştırmasının performans kısmına geçelim. Nasıl sonuçlar alacağımıza bakalım.
İlginizi Çekebilir: NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti Tanıtıldı – Fiyatı ve Özellikleri
—- Karşılaştırmalı Özellik Tablosu —-
ROG Strix RX 6600 XT | Asus ROG RTX 3060 | Asus RTX 3060 Ti Dual |
RDNA 2 Mimarisi | Ampere mimarisi | Ampere mimarisi |
2048 Akış çekirdek | 3584 CUDA çekirdek | 4864 CUDA çekirdek |
8 GB GDDR6 bellek | 12 GB GDDR6 bellek | 8 GB GDDR6 bellek |
16 Gbps bellek hızı | 15 Gbps bellek hızı | 14 Gbps bellek hızı |
128 bit bellek aralığı | 192 bit bellek aralığı | 256 bit bellek aralığı |
2448 MHz Gaming hızı | 1882 MHz gaming hızı | 1710 MHz gaming hızı |
1X8 pin | 1X8 pin | 1×8 pin |
500W önerilen PSU | 750W önerilen PSU | 750W önerilen PSU |
Karşılaştırma için Kullandığımız Sistemin Özellikleri
- İşlemci Seçimi: AMD Ryzen 5950X (RX 6600 XT için önemli)
- Anakart Seçimi: ASUS ROG X570 Crosshair Hero VIII
- Ekran Kartı: Üç modeli de biliyorsunuz.
- RAM: Corsair 2 X 8 GB 3600 MHz CL16
- PSU: ASUS ROG Thor 1200W
- SSD: Samsung 980 EVO 1 TB
- HDD: Segate Barracuda 10 TB
- Windows Sürüm: Windows 10 Pro
- AMD Driver için Sürüm: Adrenalin 21.8.1
- NVIDIA Driver için Sürüm: GeForce 471.68
ASUS ROG Strix RX 6600 XT vs ROG RTX 3060 vs RTX 3060 Ti Dual Performans Karşılaştırması
Öncelikle bir performans testlerine bakalım. Sonra oyun testlerine geçiş yapacağız. Kartların performans testi karşılaştırmaları için 3D Mark TimeSpy’ı kullandık. Testleri ilk olarak Full HD çözünürlük değerinde gerçekleştirdik. 10 dakikaya yakın süren testin sonuçları dikkat çekici.
Full HD Test Sonuçları
- RX 6600 XT modelinin 10.065 ortalama puan aldığını görüyoruz. Grafik skoru ise 9.756 puan olarak belirlendi.
- RTX 3060 modelinin ise 9.175 ortalama puan aldığını görmekteyiz. Grafik skoru ise bu model için 8.804 oldu.
- RTX 3060 Ti modeline geçince 11.649 ortalama puanı karşımıza çıkıyor. Grafik skoru ise 11.595 puan olarak belirlendi.
Sonuç
- Test sonuçlarına baktığımızda RX 6600 XT 2.sırada yer aldı.
4K Testi Sonuçları
Aslında kartlar 4K değil. Bunu belirtelim. Ama yine de kartların 4K testlerini de gerçekleştirdik. Sonuçlara bakalım. Bu arada testin 12-13 dakika civarında sürdüğünü de ekleyelim.
- RX 6600 XT modeli bu testle beraber 4.789 ortalama puan aldı. Grafik puanı ise 4.439 puan seviyesinde kaldı.
- RTX 3060 modeli ise 4.468 ortalama puanı almayı başardı. Grafik puanı kısmında 4.114 puan alındığını gördük.
- RTX 3060 Ti modeli ise 5.971 ortalama puan alıyor ve grafik puanında da 5.661 puanla zirveye oturuyor.
Sonuç
- Test sonuçlarında 4K çözünürlük değeri için RX 6600 XT yine 2.sırada yer alıyor.
ROG Strix RX 6600 XT vs ROG RTX 3060 vs RTX 3060 Ti Dual Oyun Performans Karşılaştırması
Burada testleri yaparken, oyunlarda en yüksek grafik ayarlarına yer verdik. Çözünürlük olarak Full HD seçimi var. Ayrıca hangi kartın ne teknolojisi varsa bunu kullandık. Yani NVIDIA DLSS teknolojisi de AMD FSR teknolojisi de RTX teknolojisi de kullanıldı.
Resident Evil Village
Doom Eternal
Rainbow Six Siege
Control
CS:GO
Read Dead Redemption 2
Metro Exodus
RTX Kapalı COD Cold War
RTX Açık COD Cold War
Oyun Karşılaştırması Sonuçları ve Değerlendirme
Öncelikle şunu söylemek lazım ki ROG Strix RX 6600 XT, Full HD ve Ultra ayarlarda oyunlarda 115W ile 135W arasında gidip geliyor. Sıcaklıklar ise 58 derece civarlarına kadar çıkıyor. Gayet başarılı sonuçlar olduğunu söylemek lazım.
Diğer taraftan birbirine daha yakın olan RTX 3060 ile RX 6600 XT ekran kartlarının, RTX kapalı tutulduğu durumda kazananı RX 6600 XT oluyor. RTX kapalıyken AMD modeli %10 ile %15 oranında daha iyi performans gösteriyor. Ama RTX açıldığı zaman kart, NVIDIA’nın gerisinde kalıyor. Bu sonuçların ardından 4 önemli konudan da söz etmemiz lazım.
1.AMD FSR Teknolojisinin Durumu: Evet AMD, DLSS teknolojisine cevap verdi. Marka FSR teknolojisi sundu ve ben de varım dedi. Başarılı bir teknoloji evet ama henüz çok yeni. Özellikle oyun desteğinin gelişmesi lazım.
Bu teknolojiye yer veren oyunları sayısında artış şart. Diğer taraftan AMD RTX teknolojisini sunmuş olsa da biraz geri planda. Henüz RTX yeni sunulduğu için kabul edilebilir bir durum. İlerde daha iyi sonuçlar verecektir.
2.Çözünürlük Durumu: ROG Strix RX 6600 XT modeli başta olmak üzere söz konusu ekran kartı modellerinde odak çözünürlük değeri Full HD çözünürlük. Fakat sınır var, üzerine çıkmazsınız gibi bir durum yok. ROG Strix RX 6600 XT modelinde 2K çözünürlük değerinde de oyunları oynamak mümkün gibi gözüküyor.
3.Fiyatlarda Durum Ne?: Fiyatlar can alıcı nokta. Bir kere burada RX 6600 XT için temel fiyatlara bakmak lazım. ROG Strix RX 6600 XT modeli ASUS özelleştirmeleri nedeniyle biraz daha yüksek bir fiyatla satılıyor. 7-8 bin TL arasında fiyatlar görüyoruz.
Temel modelde ise 5-5.5 bin TL gibi satış fiyatları var. Bunu baz aldığımız zaman RTX 3060 serileri biraz daha pahalı. NVIDIA modelleri 6.500 TL gibi bir başlangıç fiyatına sahip. Burada AMD biraz daha ucuz.
4.Yazılım Hatalarında Durum Ne?: AMD ekran kartları bir dönem yazılım hatalarıyla gündeme gelmişti. Kartlarda yaşanan sorunlar kullanıcıları bir hayli rahatsız etmişti. Haliyle yeni bir AMD ekran kartı alınırken, bu sorunlar giderildi mi merak ediliyor.
Gönül rahatlığı ile şunu söyleyebiliriz ki AMD yapmış olduğu yazılım düzenlemeleriyle beraber, yazılım hatalarının büyük oranda önüne geçmiş durumda. Göz ardı edilmeyecek şekilde iyileştirme söz konusu.
Son Sözler ve Son Yorum
ROG Strix RX 6600 XT vs ROG RTX 3060 vs RTX 3060 Ti Dual karşılaştırması için sona geldik. Kısa bir özet geçmek gerekirse, evet AMD’nin bu seriyi oyuncuları tatmin edici bir seri olmuş. Tabii ki geliştirilmesi gereken kısımları var. FSR teknolojisi geliştirilmeli ve destekli oyun sayısı arttırılmalı.
Bunun yanında ışın izleme dediğimiz RTX teknolojisi geliştirilmeli ve daha iyi sonuçlar elde edilmeli. Ama genel olarak kartın başarılı olduğunu ve NVIDIA RTX 3060 serisi ile kapışabildiğini söyleyelim. Sizin de kart hakkında yorumlarınız varsa ya da sormak istediğiniz kısımlar olursa, yorum bölümümüz açık. 🙂
Asus rog strix rx 6600xt 8.000 aldım. İnşallah pişman olmam 🙂
Kart harka. 3060 kardeşimde var yanyana test yaptık. Bu kart cs go , pubg gibi oyunlarda daha çok fps verdi. Zaten cogu zaman kar ısınmadığı için fanları dönmüyor bile. Amd ön yargınızı aşın ve hemen alın. Teşekkürler.
3060 dan daha iyi pişman olmazsın. Milletin demesine bakma. Yeni nesil kart ve avrupda piyasası var. Avrupa satışlarına bakarsak zaten kartın 3060 dan hem fiyat hem performans olarak önde olduğunu görürüz.