Salı, Nisan 23, 2024

Gelmiş Geçmiş En Hızlı Elektrikli Uçak: Rolls-Royce ACCEL

Paylaş

silkroad gaminggentr

İngiltere menşeli olan Rolls-Royce firması geçtiğimiz yıllarda %100 elektrikli ACCEL isimli uçağını üreteceğini duyurmuştu. Şimdi ise ürettiği bu uçağı görücüye çıkardı ve iddiası ise ilk elektrikle çalışan en hızlı uçağı olduğunu söylüyor.

Rolls-Royce firmasını genelde ürettiği lüks ve epey pahalı araçları ile tanıyoruz. Havacılık sektörüne girdiğinden beri başarılı motor üretimlerinde bulundu. Geçtiğimiz yıllarda duyurduğu %100 elektrik ile çalışan uçağını İngiltere’de bulunan Gloucestershire Havaalanı’nda, ACCEL ismindeki %100 elektrikli uçağını görücüye çıkardı.

Dünyanın En Hızlı Elektrikle Çalışan Uçağı

ACCEL ismi verilen elektrikli uçağın uçuş testi gelecek yıl yapılması bekleniyor. Yapılacak uçuş testinde uçağın 482 km/s azami hıza çıkması bekleniyor. Fakat uçağın tek kişilik olması bu hızı imkansız kılmıyor. Uçağın içerisinde 3 adet eksenel 750R elektrikli motorla donatılacak ve bu motorlara gücü 6.000 akü hücresi verecek. 750 kW’a kadar güç üretecek uçak tam şarj ile 320km menzil kat edebilecek. Dünyanın en hızlı elektrikle çalışan uçağı olmasından dolayı aşırı ısınmadan dolayı uçağın motorlarına soğutma sistemleri de eklenmiş.

Rolls-Royce ACCEL

Rolls-Royce Elekrifikasyon Direktörü Rob Watson projeye yönelik bir açıklama yaptı ve yaptığı bu açıklamada: “Dünyanın en hızlı %100 elektrikli uçağını yapmayı havacılıkta devrimsel bir adım atmak olarak görüyoruz. Bu girişim, sadece dünya rekoru kırmak adına ortaya konan bir çaba değil, aynı zamanda Rolls-Royce’un yeteneklerini geliştirecek ve düşük karbon salınımına sahip küresel bir ekonomiye geçişimizi hızlandıracak bir adım.” değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca üretilecek olan ACCEL isimli elektrikli uçağın sıfır emisyon ile çalışacağı belirtildi. Rolls-Royce firması uçağın gürültüsünü azaltmak için kullanılan pervanelerin kanatları kısa tutulacağını açıkladı ve güç sistemi, bir Formula 1 aracının sahip olduğu %50 güç verimliliğine kıyasla %90 verimlilik oranına sahip olacak.

 

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler