Cuma, Nisan 26, 2024

Gigabyte AORUS GeForce RTX 3080 MASTER 12G Tanıtıldı! Yeni Canavar

Paylaş

silkroad gaminggentr

Nvidia’nın RTX 3080 12GB versiyonu dakikalar öncesinde tanıtıldı. Yeni ekran kartı tanıtılır tanıtılmaz ise özelleştirilmiş modellerden ataklar geldiğini gördük. Yeni modeller içerisinde kesinlikle ihtişamıyla dikkat çekeceğini düşündüğüm bir de AORUS serisi yer alıyor. Gigabyte tarafından sunulan yeni model AORUS GeForce RTX 3080 MASTER 12G, tam bir oyun canavarı.

Zaten RTX 3080 10GB modeli için güçlü bir kart diyorduk ve AORUS modelleri de çok konuşuluyordu ama bu sefer daha da güçlü bir kart karşımızda. Her zamanki sıramızı bozmadan yeni ekran kartının tasarımı, soğutma sistemi ve teknik özelliklerine bakalım.

Kaçırmayın: AMD EPYC Zen4 Genoa CPU için Görseller Sızdı

AORUS GeForce RTX 3080 MASTER 12G Tasarımı Ne Kadar İyi?

Bu serinin tasarımı için söylenecek çok fazla şey var. RTX 3080 modelindeki yüksek gücü işaret eden heybetli bir tasarım var. Kartta özel olarak yerleştirilmiş 3 adet fan bizi karşılıyor. Diğer ekran kartlarında olduğu gibi bu serilerde ek bir fan çerçeve bölümü yok. Zaten fan yerleşimini de farklı kılan bu olmuş.

AORUS GeForce RTX 3080 MASTER 12G

Onun dışında ön kısımda renklendirmeyi yapacak belli noktalarda RGB aydınlatma alanları da dikkat çekmekte. Arka kısım zaten yine güçlendirilmiş olan metal plaka. Tabii ki burada yer alan plakada ek olarak hava çıkış bölümlerine göre düzenlemeler yapıldığını da eklemiş olalım.

AORUS GeForce RTX 3080 MASTER 12G

Peki AORUS GeForce RTX 3080 MASTER 12G tasarımı bununla bitti mi? Bitmedi. Asıl dikkatimi çeken kısım üst bölümde yer alıyor. Kartın üst kısmında LCD kenar görünü var. Mini bir ekran olarak gösterebileceğimiz bu kısım, farklı görüntüler sunabiliyor. Özel bir metin, özel görüntü, bir GIF ya da farklı bir donanım bilgisi görüntülenebilir.

AORUS GeForce RTX 3080 MASTER 12G

Tasarım bölümünde en farklı gelen ve en dikkat çeken kısım da burası olsa gerek. Köşede yer alan LCD ekran konusunda da bilgi verdiğimize göre artık teknik yapıya geçiş yapalım.

AORUS GeForce RTX 3080 MASTER 12G Teknik Özellikleri

Soğutma! Her zaman olduğu gibi önce soğutma. Çünkü bu özelleştirilmiş olan ekran kartlarında asıl rekabeti sağlayan soğutma performansı. Ne kadar başarılı olursa, kart o kadar başarılı oluyor.

AORUS serisinde de soğutma konusunda yapılacak her şey yapılmış. Max kapalı soğutma sistemi olarak geçen soğutma sisteminde, 3 alternatif dönüşlü fan, başroldeki aktör.

AORUS GeForce RTX 3080 MASTER 12G

Diğer Gigabyte modellerinde olduğu gibi 3D kanat tasarımlarıyla hava akımını arttıran fanlar, rüzgar pençe denen yapıyı benimsiyor. Isı emicinin tamamen kapanmasını sağlayan bu yapı, hava akışının da güçlendirilmesini sağlıyor.

Tabii ki burada fanların dönüş yönüyle sağlanan hava akım olayı da var. Yani şöyle ki fanların hepsinin aynı yöne dönmesi, istenen performansın elde edilmemesine neden olmakta. AORUS modelinde bu sorunu yaşamamak adına fanların dönüş yönleri ters. 2 adet 115 mm fan ile 1 adet 100 mm fan, bu düzene göre yerleştirilmiş.

AORUS GeForce RTX 3080 MASTER 12G

Fanlardan çıktıktan sonra soğutma sisteminde buhar odası ve ısı borusu sistemi artısını görüyoruz. GPU ve VRAM bölümüne temas eden geniş ısı boruları ile buhar odası, ısının hızla yayılması ve merkezdeki birimlerin serin kalmasını sağlamakta.

Tüm bunlar da yetmez diyenler için Gigabyte tarafından sunulan özel soğutmalı modeller de var. Onlardan da yazı sonunda söz edeceğiz.

AORUS GeForce RTX 3080 MASTER 12G

Teknik Donanım Konusunda Neler Değişti?

AORUS GeForce RTX 3080 MASTER 12G, tamamen yeni bir model değil. Kart bir nevi yükseltilmiş model olarak değerlendirilebilir. Özellikle bellek kısmında artış ile avantaj sağlanıyor.

Gigabyte yeni model için saat hızı paylaşımı yapmış. Fakat CUDA çekirdek sayısını henüz belirtmemiş. RTX 3080 tanıtımında biz söylemiştik ama marka belirtmediği için burada yeniden yazmayalım.

AORUS GeForce RTX 3080 MASTER 12G

Onun dışında kartın bellek değeri 12 GB GDDR6X olarak açıklandı. 384 bellek veriyoluna sahip olan yeni kart, 912 GB/sn bellek bant genişliği ve 19000 MHz bellek hızı sunuyor.

Eski modele göre güzel artılar bunlar. 10 GB model bazı noktalarda geri kalıyordu. Artık böyle bir sorun olmayacak. Saat hızı kısmında ise açıklama var. Referans model 1710 MHz saat hızında gelirken, AORUS GeForce RTX 3080 MASTER 12G modeli 1830 saat hızıyla geliyor.

Fiyatı henüz belli olmayan kartın özel soğutmaya sahip olan iki ayrı versiyonu da var. Bu modeller;

Xtreme Waterforce 12G

AORUS GeForce RTX 3080 MASTER 12G

Xtreme Waterforce WB 12G.

AORUS GeForce RTX 3080 MASTER 12G

Teknik Özellikler Özet

  • Bellek: 12 GB GDDR6X
  • Bellek Veriyolu: 384 bit
  • Bellek Bant genişlik değeri: 912 GB/sn
  • Bellek Hızı: 19000 MHz değerinde.
  • Saat Hızı: 1830 MHz değerinde.
  • PSU Önerisi: 850W
  • Güç Konektör Port: 3 adet 8 pimli
  • Portlar: 3 adet DisplayPort 1.4a, 2 adet HDMI 2.1, 1 adet HDMI 2.0
Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler