Cumartesi, Mayıs 18, 2024

GIGABYTE RTX 4060 Ti WINDFORCE OC Tüm Teknik Özellikler ve Fiyat

Paylaş

silkroad gaminggentr

Fiyat performans serisi ekran kartı arayışı içerisine girmişseniz ve yeni nesil bir model bakıyorsanız, kesinlikle RTX 4060 Ti ile karşılaşacaksınız. RTX 40 serisinin fiyat performans anlamında en gözde modellerinden biri olan ekran kartı, ülkemizde de epey bir tercih ediliyor. Tabii ki popüler bir kart olduğu için markaların kullanıcılar için hazırladığı birçok alternatif model de karşımıza çıkıyor. İşte o popüler modellerden birisi GIGABYTE RTX 4060 Ti WINDFORCE OC.

GIGABYTE imzasını taşıyan ekran kartı, fiyat performans anlamında değerlendirildiği zaman avantajlı modellerden biri. Peki kartta nasıl özellikler var? Hemen bakalım.

GIGABYTE RTX 4060 Ti WINDFORCE OC Tasarımına Hızlı Bir Bakış

Tasarımı tek kelime ile özetlersek “sade” dememiz yeterli olacaktır. Zaten bu seviyede ekran kartlarında çok dikkat çekici tasarımlara yer verilmiyor. RTX 4060 Ti WINDFORCE OC modeli için de aynı durum geçerli.

Çift fanlı olarak gelen ekran kartında, ön kısımda biraz hareket katman adına asimetrik desenler ve dokunuşlar var. Fakat bunun dışında ek bir aydınlatma alanı ya da RGB bölümünün olmadığını görüyoruz.

GIGABYTE RTX 4060 Ti WINDFORCE OC

Arka kısımda da yine standart olarak gösterebileceğimiz metal kapak ve bu kapak üzerinde havalandırma destek olması açısından açılmış olan ek ızgara alanı var. Başta da belirttiğimiz gibi genel hatlarıyla sade bir ekran kartı tasarımı karşımıza çıkıyor.

Soğutma Sistemine Bir Parantez

Muhtemelen RTX 4060 Ti WINDFORCE modelinde en çok merak edilen kısım soğutma bölümü olacaktır. Zira her ne kadar fiyat performans bir ekran kartı olsa da kullanıcılar ekran kartlarının belirlenen çalışma sıcaklıklarında kalmasını isteyecektir. Böylece kart, performansını koruyabilir.

GIGABYTE RTX 4060 Ti WINDFORCE OC

FAN

Soğutma sisteminin temelini oluşturan kısım. Eğimli tasarıma sahip fanlara yer veren ekran kartında, ters yönde hareket eden iki fanı görüyoruz. Fanlarda yer alan kanatçıklarda ise 3 boyutlu şeritler kullanılmış. Bu şeritler 90 mm’lik iki fanın, hava akış performansını üst seviyeye çıkarmasını sağlıyor.

Kanatlardan fanların göbek kısmına geçtiğimiz zaman, burada da grafen nano yağlayıcı karşımıza çıkıyor. Grafen nano yağlayıcı, hem daha sessiz çalışma imkanı sunuyor hem de daha uzun kullanım ömrü sağlıyor.

GIGABYTE RTX 4060 Ti WINDFORCE OC

Fanlar için son söyleyeceğimiz şey 3D aktif fan teknolojisini destekliyor olmaları. Eğer sisteminiz çok yoğun yük altında değilse, bu durumda fanlar durduruluyor ve sessiz bir çalışma sağlanıyor. Gerek duyulduğu zaman fanların yeniden devreye girdiğini görüyorsunuz.

Soğutucu Blok

WINDFORCE OC modelinde soğutucu blok kısmında genişletilmiş olan ve hava akışını arttıran bir blok kullanılmış. Genişletilmiş olan blok dışında GPU birimine temas eden 3 ısı borulu bir de bakır plaka var.

GIGABYTE RTX 4060 Ti WINDFORCE OC

GIGABYTE RTX 4060 Ti WINDFORCE OC Teknik Özellikleri

Yeni nesil mimariye sahip ekran kartında 3.nesil ışın izleme çekirdekleri ve 4 .nesil Tensör çekirdekleri başı çekiyor. CUDA çekirdek sayısı ise 4352 adet olarak açıklandı. Burada referans modelde 2540 MHz artırılmış saat hızı bulunurken, 2310 MHz temel saat hızı bulunuyor.

Bellek kısmında ise NVIDIA’nın iki ayrı seçime yer verdiğini belirtelim. Bunlardan biri 16 GB GDDR6 bellekli olan versiyon bir diğeri ise 8 GB GDDR6 bellek bulunan versiyon. Bahsettiğimiz RTX 4060 Ti WINDFORCE OC modeli 8 GB bellek kapasitesine sahip olan model. Bellek veri yolu ise değişmiyor. Bu modelde de 128 bit bellek veri yolu bulunmakta.

Diğer tüm özellikleri bir özet olarak listeleyelim. Bahsettiğimiz modelde saat hızının biraz daha yüksek olduğunu da ekleyelim.

GIGABYTE RTX 4060 Ti WINDFORCE OC

Tüm Teknik Özellikler Özet

  • CUDA Çekirdek Sayısı: 4352
  • 4.nesil Tensör Çekirdek
  • 3.nesil RT Çekirdek
  • Saat Hızı: 2550 MHz
  • Bellek: 8 GB GDDR6
  • Bellek Veri Yolu: 128 bit
  • Bellek Hızı: 18 Gb/sn
  • DLSS Desteği: DLSS 3
  • Önerilen PSU: 500W

Bu özelliklerle beraber RTX 4060 Ti WINDFORCE OC modeli için satış fiyatlarına baktığımız zaman, 14-15 bin TL arasında değişen fiyatların olduğunu anlıyoruz. Başta da dediğimiz gibi fiyat performans olarak adlandırılacak olan ekran kartlarından biri.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler