Cumartesi, Nisan 20, 2024

Gigabyte RX 6950 XT Gaming OC İncelemesi!

Paylaş

silkroad gaminggentr

AMD’nin, Nvidia ekran kartlarına cevabı niteliğinde olan tepe model RX 6950 XT bomba gibi geldi. Üst segmentte yarışı kızıştıracak olan ekran kartı modelinin son kullanıcılara ulaşacak olan versiyonları da bir bir tanıtıldı. Gigabyte RX 6950 XT Gaming OC bu versiyonlar arasında en dikkat çekenlerden birisiydi.

Gigabyte’ın en iddialı ekran kartı serilerinden biri olan Gaming ailesine dahil edilen yeni model, bugün inceleme masamızın da onur konuğu. Tabii ki böyle bir tepe model incelediğimiz zaman dikkat ettiğimiz çok nokta oluyor. Gelin tüm bu noktalara daha detaylı olarak bakalım.

Gigabyte RX 6950 XT Gaming OC Tasarım Detayları

Tasarımı hemen iki ayrı kısım olarak ele alacağım. Bir iç bir de dış tasarıma bakacağız. Kart bir kere elimize geçmiş, iç tasarımına bakmadan olmaz. 🙂

Dış Tasarım

Gigabyte RX 6950 XT Gaming OC ekran kartında, Gaming ailesinin tanıdık kart tasarımı devam ettirilmiş. Yeni ekran kartı, ön kısımda 3 adet fan ile geliyor. Yine fanlar üzerinde de Gigabyte yazısının yer aldığını görüyoruz.

Asimetrik çizgilerin de yer aldığı ön kısımda, üst ve alt bölümlerde gümüş grisi şerit ayrıntıları da yine yerini koruyan detaylardan.

Üst kısımda ise Radeon yazısı ve Gigabyte yazısı karşımıza çıkıyor. Burada Gigabyte yazısında ve hemen altında yer alan çizgide RGB aydınlatma var.

Gigabyte RX 6950 XT Gaming OC 

Açıkçası amiral gemisi bir kart olduğu için biraz daha fazla RGB aydınlatmasına sahip olmasını isterdik ama marka oturaklı tasarımını çok değiştirmemiş.

Kartın arka kısmına baktığımız zaman ise burada metal bir plaka kullanıldığını görüyoruz. Her zaman olduğu gibi karta biraz daha hareket katacak ve dayanıklılığını arttıracak metal plaka, yerli yerinde.

Gigabyte RX 6950 XT Gaming OC 

İç Tasarım

İç tasarıma geçtiğimiz zaman Gigabyte kalitesi bizi karşılıyor. VRAM ve Mosfetlerin üzerinde yine Gigabyte imzalı termal pedlerin yer aldığını görüyoruz.

İç tasarım kısmında asıl dikkat çeken ve kartı diğer kartlardan ayıran bölüm ise CPU ve VRAM ile doğrudan teması olan bakır yüzey. Soğutma bloğunda bulunan bu bakır yüzey, ısı borularının da birleştikleri nokta ve soğutma performansına doğrudan etki ediyor.

İç ve dış tasarım noktasında söyleyeceklerimiz bu kadar. Tasarım noktasında birkaç not daha ekleyelim ve artık kartın teknik özelliklerine gelelim.

Tasarım için Ek Notlar

  • PCB Formu: ATX
  • Kart Boyutları: 332 mm uzunluk X 143 mm genişlik X 57 mm yükseklik
  • Güç Konektörleri: 8 pimli 3 adet
  • Çıktı Portlar: 2 adet HDMI 2.1 ve 2 adet DisplayPort 1.4a

Gigabyte RX 6950 XT Gaming OC Teknik Özellikleri Nasıl?

Tabii ki güçlü bir ekran kartı. Zaten söz konusu seri, şu an için AMD’nin en güçlü ekran kartı modeli. Buna bir de Gigabyte artısı kazandırılmış ve kart gerçek anlamda performanslı bir hale getirilmiş.

Baktığımız zaman söz konusu ekran kartında 5120 akış çekirdeğinin olduğunu görüyoruz. Son nesil mimariyle beraber gelen model, oyun saat hızı olarak 2116 MHz değerini kadar görüyor.

Referans modelde oyun saat hızının 2100 MHz seviyesinde olduğunu da hatırlatalım. Boost saat hızında ise Gigabyte RX 6950 XT Gaming OC modeli 2324 MHz değerini sunuyor. Referans model burada 2310 MHz seviyelerine kadar çıkabiliyordu.

Referans modelin bir tık üzerinde performans gösteren Gigabyte ekran kartında bellek kısmında ise 16 GB GDDR6 bellek kullanılmakta.

18 Gb/sn bellek hızına sahip olan seri, bellek veri yolu kısmında ise 256 bit ile karşımıza çıkıyor. Haliyle bellek bant genişliğinin 576 GB/sn sevine kadar çıktığını görüyoruz.

4 ekrana kadar desteği olan kart için son olarak önerilen PSU değerinin de 850W olarak açıklandığını belirtelim.

Gigabyte RX 6950 XT Gaming OC 

Teknik Özellikler Notlar

  • Akış Çekirdeği: 5120
  • Oyun Saat Hızı: 2116 MHz
  • Boost Saat Hızı: 2324 MHz
  • Bellek: 16 GB GDDR6
  • Bellek hızı: 18 Gb/sn
  • Bellek Veriyolu: 256 bit
  • Önerilen PSU: 850W
  • AMD FSR 2.0 Desteği: Var
  • Tüm Güncel AMD Teknolojileri için destek: Var

Kartın teknik özelliklerini de verdiğimize göre hemen bir de soğutma sisteminden söz edelim. Nasıl bir soğutma sistemi eklenmiş önemli.

Soğutma Sistemi Nasıl?

Yeni ekran kartında Windforce 3X soğutma sistemi kullanılıyor. Bu sistemde temeli 3 fan atıyor. Fan kısmında 100 mm 3 adet fan var ve özel bir kanatçık tasarımına yer verildiğini görüyoruz.

Ayrıca 3D aktif fan teknolojisini de destekleyen fanlarda merkezde yer alan fan ile yanlarda yer alan fanlar ayrı yönlere dönüyor. Bu sayede daha iyi hava akışı sağlanıyor.

2.1 kata kadar daha uzun kullanım ömrü sunan fanların dışında soğutma sisteminde geniş bir ısı bloğunun yer aldığını ve iç tasarım kısmında da söylediğimiz gibi geniş bir bakır plakanın bulunduğunu da ekleyelim.

Bu şekilde ısı çok daha iyi yayılıyor ve soğutma performansı da istenen seviyelere çıkmış oluyor. Soğutma konusunda kullanılan bu sistemin gayet yeterli olduğunu söyleyebiliriz.

Gigabyte RX 6950 XT Gaming OC Mining Performansı Nasıl?

İncelemenin sonuna doğru ilerlerken kartın mining konusunda neler yaptığından da söz etmek istiyorum.

Zaten kripto paraların durumu ortada. Madenciliğe gösterilen ilgi de bir hayli düştü. Ama yine de yeni amiral gemisinin madencilik testlerine de bir bakalım dedik. Testlere baktığımız zaman kartın mining konusunda iyi olmadığını görüyoruz.

Kart 50-54 MH/s arasında kazın yapabiliyor. Fiyatı ile karşılaştırılacak olursa ölü bir değer diyebiliriz. Madencilik için kullanılmaya müsait bir kart değil.

Gigabyte RX 6950 XT Gaming OC 

FSR 2.0 Konusu

Gigabyte RX 6950 XT Gaming OC ekran kartı için incelememizin sonuna geldik. Ama Yeni nesil ekran kartlarıyla aynı dönemde çıkan FSR 2.0 teknolojisinden de söz etmek istedik. Aslında bunun için hazırlamış olduğumuz güzel bir yazı var. Tüm detayları ele aldığımız o yazımızı da hemen aşağı ekliyorum.

Buradan FSR 2.0 için Merak Ettiğiniz Detayları Öğrenebilirsiniz.

FSR 2.0 teknolojisi için performans karşılaştırmalarını görmek istiyorsanız, bu durumda sizi hemen videomuza alalım. Testleri videoda bulabilirsiniz.

Son Sözler

Evet Gigabyte RX 6950 XT incelememizin sonuna geldik. Performansı oldukça tatmin edici olan kartın, üst segmentlerde tercih edilebileceğini söyleyelim.

Ama tabii ki buradaki fiyat dengesi önemli. Amiral gemisi bir modelden söz ediyoruz ve kartın bütçesi biraz yüksek.

pch odul tasarim

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler