Cumartesi, Nisan 27, 2024

HDR, NVIDIA Grafik Kartlarında Performans Kaybı Yaratıyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yüksek Dinamik Aralık olarak dilimize geçen son görüntüleme teknolojisi HDR, daha fazla detay ve daha geniş renk yelpazesi ile biz kullanıcılara görsel bir şölen sunuyor. Ancak teknolojiyi kullanan NVIDIA grafik kartları, genel anlamda ciddi bir performans sorunu yaşıyor.

HDR, son dönemin güncel ve gelişmiş görüntüleme teknolojilerinden biri. Sunduğu geniş renk skalası, daha fazla detay, daha derin siyah ve daha parlak beyazlar ile ciddi bir etki sağlayan teknoloji, donanım bazında da belli bir miktar güç talep ediyor.

Günümüzün popüler grafik işlemci üreticilerinden AMD ve NVIDIA, her ne kadar yeni nesil ekran kartlarında bu teknolojiyi rahat bir şekilde işleyebiliyor olsa da, yapılan testler NVIDIA adına hiç iyi sonuçlar vermiyor. HDR kullanımında SDR’ye göre daha az performans gösteren kartlar, %10’a varan güç kaybediyor.

nvidia hdr 1

Computerbase, her iki grafik işlemcinin en gelişmiş iki modelini kıyasladı ve AMD’nin yüzünü güldüren ama aynı zamanda NVIDIA’nın daha fazla çalışmasını gösteren sonuçlar elde etti. Testlerde NVIDIA GTX 1080 ile AMD RX Vega 64 GPU’lar kullanıldı ve 12 farklı oyunda incelemeler gerçekleştirildi. FPS ve çerçeve oluşturma hızlarında karşılaştırılan iki GPU, şaşırtıcı sonuçlar getiriyor.

Sonuçlara göre AMD, her iki alanda da ortalama %2’lik bir performans kaybı ile testi tamamlarken NVIDIA, %10 civarında bir performans kaybı yaratıyor. AMD’nin HDR alanında başarılı olduğunu kanıtlayan bu durum, NVIDIA’nın neden başarısız olduğu hususunda bir görüş belirtemiyor.

AMD, yakın zamanda daha fazla yaygınlaşacak olan HDR teknolojisine şimdiden hazır görünüyor. Bakalım NVIDIA gelecek nesil GPU’larında bu problemi çözebilecek mi?

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler