Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlk Kez Yerli Otomobilin Resmi Tasarım Detayları Ortaya Çıktı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Biliyorsunuz yerli otomobil kavramı Türkiye’de bir süredir ortalığı karıştırıp duruyordu. Çıktı çıkmadı derken net bir bilgi de gelmezken, yerli otomobil ekibinin başına Dr. Gürsel Güzel atandıktan sonra hızlı bir şekilde gelişmeler gelmeye başladı. Sadece elektrikli versiyonu ile gelen otomobilin tasarımı da resmileşti.

Uzun yıllardır Türkiye yerli otomobil hevesi ile tutuşurken, bir türlü gelişmelerin gelmiyor olması yavaştan ümitleri de kesmemize neden olmuştu. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları üzerine işler değişti ve hızlı bir şekilde yol alınmaya başlandı.

Yerli Otomobil Sedan Tarzı Olacak

Dr. Gürsel Güzel yönetiminde üretilmeye devam eden yerli otomobil, yakın zamanda Türkiye’nin gözdesi haline gelmesi bekleniyor. Zira İstanbul’da düzenlenen bir fuarda otomobilin tasarımları da ortaya çıktı.

Öyle gözünüzde canlanan uzay derinliği ve üst düzey bir tasarım gelmesin şimdiden onu belirtmekte fayda var. Günümüz otomobil konseptleri ile kıyaslandığında, orta seviye bir tasarım ile karşımıza çıkıyor diyebiliriz.

yerli otomobil tasarim

Yerli Otomobil Ne Kadar Yerli?

Ülkemizde şöyle bir algı var biliyorsunuz. Yerli üretim denildiği zaman “işte efenim bunun vidası burada mı üretilmiş? haayıırrrr. O yüzden bu yerli değil.” yorumlarını biliyorsunuz. Ancak bu elektrikli otomobilde motorundan şasisine kadar, ana tasarımı ve performansa kadar her şey yerli üretim.

Şuan için sorunsuz bir şekilde ilerleyen süreçte önümüzdeki yıl gerekli prosedürler tamamlanacak ve araç hazır hale gelecek. Şuanda otomobilin piyasa satış fiyatının 200 bin TL civarında olduğu söyleniyor. Sedan bir tip elektrikli otomobilin bu fiyat aralığında olması bize açıkçası biraz fazla geldi. Ancak aracın sunacağı özellikler ve performansı çok önemli.

Teknik Özellikler

  • Motor gücü: 80 kW
  • Son hız: 160 km/saat
  • Aktarım: Tek oranlı redüktör ile 1 ileri ve 1 geri vites
  • Menzil: 400 km
  • Şarj süresi: Şehir şebekesi ile 8 saat, hızlı şarj ile 1 saat

yerli otomobil tasarim 002

Motor ve Beygir Gücü

Şuan yerli otomobilin bir ismi yok. Yani kesinleşmedi. Fakat teknik detayları üç aşağı beş yukarı resmileşmeye başladı. 150 kW’lık bir motordan güç alan araç, 203 beygir güce sahip olarak geliyor. Aracın en büyük özelliği ise elektrikli olması. Bu aracı satın aldığınızı var sayarsak, 400 kilometrelik bir mesafeyi 40 TL‘ye gitmiş olacaksınız. Yani her 100 kilometrede bir 10 TL yakacaksınız.

Şarj konusunda ise batarya yarım saat içerisinde dolacak veya yedek batarya ile ilerleyebileceksiniz.

Araç şuanda yapımı ve çizimi dahil 5 yılı geride bıraktı ve şimdiye kadar bu proje için 6.5 milyon dolar AR-GE harcaması gerçekleştirildi. Seri üretime kadar daha 3 yıl olduğu söylendiği için, bu harcamaların 10 milyon doları bulması bekleniyor.

Yerli otomobil ile ilgili diğer detayları Gen Otomobil web sitesi üzerinden görebilirsiniz.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler