Cuma, Mart 29, 2024

Intel Arc 5 A550M Grafik Birimi Duyuruldu! İşte Özellikleri

Paylaş

silkroad gaminggentr

Intel’in yeni grafik birimlerinin tam ara modeli olarak geçen Intel Arc 5 A550M, saatler önce tanıtıldı. Markanın harici mobil ekran kartlarının en yaygın kullanılacak olan modeli olarak düşünülen seri, ne Arc 3 kadar geri planda ne de Arc 7 serisi kadar ön planda.

Tam arada yer alan ve iyi bir oyun performansı sunacağı söylenen harici bir grafik birimi olarak görebiliriz. Özelliklerini paylaşalım ve ardından bir kez daha değerlendirelim.

Intel Arc 5 A550M Özellikleri ve TDP Değeri

Şu an için ACM-G10 GPU birimini içeren tek bir model olarak gelen yeni ekran kartı, 16 adet Xe çekirdeğiyle geliyor.

Arc 7 modellerinde bu sayı 2 katına kadar çıkıyordu. Tıpkı işlemcilerde yapıldığı gibi yapılmış. i7 ile i5 modellerini düşünün. Böyle bakıldığı zaman isimlendirme bana daha mantıklı geldi.

Gelişmiş oyun GPU’su olarak değerlendirilen modelin saat hızı ise 900 MHz olarak belirlenmiş durumda. Nasıl bir performans ortaya koyduğunu testler sonrasında göreceğiz ama sadece bu değerlerle bile RTX 3060 modelini hedeflediğini söylesek yanlış olmaz.

Intel Arc 5 A550M

16 ışın izleme birimine de sahip olan ekran kartı, bellek kısmında da rakiplerine benzer bir seçenek belirlemiş. Bellek seçiminde 8 GB GDDR6 bellek var.

Bellek kapasitesi açısından da yeterli görülen ekran kartının bellek arayüzü de 128 bit onu da belirtelim.

Tüm bu teknik özelliklerin karşısında TDP değeri ise sadece 60 ile 80W arasında denmiş. Tekrar belirtiyorum ki performanslar konusunda bir bilgi verilmedi ama kağıt üzerinde bu özellikler, Arc 7 modelleri kadar olmasa da oyuncuları memnun edecek cinsten.

Intel Arc 5 A550M

Zira iş sadece donanım kısmında sunulan artılarla kalmıyor. Donanımsal ışın izleme desteği, yapay zekanın artısını da alan XeSS görüntü yükseltmesi, tam anlamıyla Directx 12 desteği, XMX yapay zeka birimi gibi artılar, kesinlikle yeni grafik birimini öne çıkaracak.

Yaz aylarında satışa sunulacağı söylenen bu modelin, hangi laptop serilerinde yer alacağını bekleyip göreceğiz. Ünlü markalar, söz konusu serilere yönelebilir.

AMD ve Nvidia’nın korkulu rüyası olmaya aday özelliklerden söz ediyoruz. Arada tabii ki fiyat dengesi de çok önemli olacak.

Intel Arc 5 A550M Teknik Özellikleri 

Mimari:ACM-G10 GPU
Xe Çekirdek Sayısı:16 adet
Işın İzleme Birimi:16 adet
Saat Hızı:900 MHz
Bellek kapasitesi:8 GB
Bellek arayüzü:128 bit
TDP:60 ile 80 arasında
Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler