Perşembe, Nisan 18, 2024

Intel Core i7-1280P Özellikleri ve Tüm Detayları

Paylaş

silkroad gaminggentr

12.nesil Intel P işlemcilerinin tepe modeli olan Intel Core i7-1280P, laptopları süslemeye geliyor. P serisi de olsa iddialı bir işlemci olduğunu kabul etmek lazım. Intel’in bu seride sunduklarını gördüğümüz zaman durumu daha iyi anlayacağız.

Daha çok işlemci serisi var bunun için hiç uzatmayalım ve şu tepe modelinin ne gibi özellikler sunduğuna bir bakalım.

Intel Core i7-1280P Özellikleri Neler?

Mimaride yine Intel 7 teknolojisini kullanan yeni P serisi, toplamda 14 çekirdek gibi yüksek bir çekirdek sayısıyla beraber geliyor.

P çekirdekleri yani Golden Cove mimarisi serisi 6 çekirdek, E çekirdekleri yani Gracemont mimarisi serisi ise 8 çekirdek olarak görev yapıyor.

Intel Core i7-1280P

Serinin çekirdek hızları ise değişiyor. En tepedeki performans çekirdeklerinin saat hızları konusunda iyi değerleri olduğunu da eklemek isterim. 4.8 GHz gibi maksimum saat frekansı değerleri var. Zaten aşağıya bunun için bir tablo ekliyor olacağım.

Yeni mimarisiyle beraber LPDDR5-5200 MHz, LPDDR4x- 4267 MHz, DDR4-3200 MHz, DDR5-4800 MHz bellek destekleri de sunan işlemci, Windows 11 için de tam uyumlu geliyor. Windows 11 uyumu burada oldukça önemli. Zira çekirdeklerin en iyi performans değeri için ayarlanması konusunda Windows 11 ile işlemci bir uyum içerisinde çalışıyor olacak.

Bellek kısmında da üst segment modellerinden geri kalmayan Intel Core i7-1280P, 24 MB L3 önbellek değeriyle geliyor ve tatmin edici bir performans ortaya koyuyor.

Intel Core i7-1280P

Modelin Verimi Konusunda Neler Biliyoruz?

Böyle bir seri için verim çok önemli. Kullanılacağı notebook modellerinde pil tüketimini en uzun süreye çıkarması adına tasarlanan işlemci, bunu başaracak TDP değerleriyle geliyor. 14 çekirdek ve 20 izlekli işlemcinin 28W TDP değeri var. Ama burada şöyle bir artı da var.

İşlemci maksimum olarak 64W TDP değerine çıkabiliyor. Yani demek oluyor ki soğutma performansı iyi olur ve güç beslemesi yeterli olursa, işlemci yük altında performansını arttırabilir. Bu durumu test etmek için Intel Core i7-1280P kullanan laptopları beklemek gerekecek.

Intel Core i7-1280P

Grafik Biriminden de Söz Edelim

Grafik konusunda tanıdık bildik bir dahili grafik birimi kullanılmış. 96 yürütme biriminin olduğu Iris Xe grafik birimi, P serisi işlemci ailesinin en yüksek özellikli grafik birimi. Intel Core i7-1280P serisinden aşağı doğru indikçe, tabii ki dahili grafik biriminin de özellikleri düşüyor.

Genel değerlendirmelerde bu serinin yeterli güç limitleriyle beraber MX450 serisine yakın bir  oyun performansı sunması bekleniyor. Tabii ki bu sadece bir beklenti. Sonuçta oyun odaklı işlemciler değiller. Ama öyle boş diyebileceğimiz modeller de değiller.

Intel Core i7-1280P Teknik Özellik Tablosu

Çekirdek Sayısı:14 çekirdek ve 20 izlek
P-çekirdek:6 adet
E-çekirdek:8 adet
L3 Cache:24 MB
P-çekirdek Maks Frekans:4.8 GHz
P-çekirdek Min Frekans:1.8 GHz
E-çekirdek Maks Frekans:3.6 Ghz
E-çekirdek Min Frekans:1.3 GHz
Dahili Grafik:96EU Intel Iris Xe G7
Grafik Frekans:1.45 GHz
Temel TDP:28W
Maks TDP:64W
Üretim Teknolojisi:Intel 7
Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler