Cuma, Mart 29, 2024

Intel Itanium Artık Emekli Oldu!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Intel, geride bıraktığımız Perşembe günü Itanium işlemcilerinin sevkiyatını durdurma kararı aldı. Şirket 2004 yılında odağını daha tanıdık x86 komut seti mimarisine (ISA) kaydırırken, Itanium serisini 2019 yılında kesme bloğuna getirilene kadar on buçuk yıl boyunca destek vermeye devam etti. Ama artık Itanium serisi emekliye ayrılıyor.

Itanium serisi, kullanılan ISA’ların yelpazesinin günümüzün x86 ve ARM devlerinden çok daha çeşitli olduğu 1990’lı yıllarda HP ve Intel arasındaki ortaklığın ortaya çıkardığı bir üründü. IA-64 mimarisi, o zamanlar egzotik 64-bit bilgi işlem alemlerine ilerlemek ve birçok bireysel şirket tarafından kullanılan tescilli çözümlerin yerini almak için tasarlandı.

Bunlara ek olarak, projeye harcanan yatırım, hırsı ve nihai sonuçları nedeniyle proje hızla “Itanic” olarak adlandırıldı. Itanium işlemci ailesinin verdiği vaat, eski 32-bit desteğinin olmaması ve yazılım yazma ve bakım mimarisiyle çalışmadaki zorlukları ortadan kaldırmaktı.

intel itanium pch
Intel Itanium Artık Emekli Oldu! 2

Tek bir baskın ISA hayali birkaç yıl sonra ortaya çıkacaktı, ancak yerleşik x86 komut setinin AMD64 uzantısı sayesinde gerçekleşecekti. O zamanlar kıdemli başkan yardımcısı (ve şimdi CEO) Pat Gelsinger o sırada Intel’in Dijital Girişim Grubunu yönetiyordu ve 64-bit yetenek ve çok çekirdekli bilgi işlem x86’ya geldiğinde, şirketin Xeon serisi pazarın taleplerine çok daha uygun olduğunu kanıtladı.

Gerisi tarih – güvenilir x86-64 bugüne kadar tercih edilen ISA olmaya devam ediyor, sadece Arm tarafından meydan okundu ve hem çekirdek sayıları hem de saat hızlarında kolayca Itanium serisini önemli ölçüde geride bıraktı. Buna rağmen Intel, son nesil 2017 yılında duyurulana kadar yıllar boyunca Itanium üzerinde yaptığı çalışmalara devam etti.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler