Perşembe, Mayıs 9, 2024

Intel Sapphire Rapids için İlk Test Sonuçları Sızdırıldı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Intel, son kullanıcılar için sunduğu işlemcilerde zaten belli bir eşiği geçti. Marka değer mi kaybediyor dediğimiz bir dönemde, 11.nesil ve 12.nesille yeniden pazarda yükseldi. Son kullanıcı tarafı bir yana, Intel şimdi de sunucu taraflı sistemleri hedef alacak gibi duruyor. Öyle ki sunucu odaklı Intel Sapphire Rapids serisiyle beraber marka, yeni bir eşik aşabilir.

Şimdilik yeni sunucu işlemcileri için kesin detaylar paylaşılmamış olsa da serinin performans testleri sızmaya başladı. Sonuçlar ise gayet tatmin edici diyebiliriz.

Intel Sapphire Rapids Performans Testlerinde Nasıl?

10 nm üretimden çıkacak serinin tam 56 çekirdeğe ve 112 iş parçacığına kadar çıkabileceği söyleniyor. Özellikle veri merkezlerinin tam da istediği performans ihtiyacını karşılayacağını düşündüğümüz yeni neslin, testlerde yer alan modeli ise en üst seçenek değil.

Kaçırmayın: AMD Radeon RX 6X50 XT için yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. 

Testleri sızdırılan modelin 48 çekirdekli ve 96 iş parçacıklı, 270W TDP değerinde bir mühendislik örneği model olduğu söyleniyor.

Buna rağmen alınan sonuçlar da oldukça tatmin edici. Performans testlerine bakacak olursak seri AMD EPYC 7773X Milan X modeli ve bir önceki nesil olan Intel Ice Lake modeliyle karşılaştırılmış.

Intel Sapphire Rapids

Bunun sonucunda AMD’nin Milan serisinden bir tık geride olduğunu da görebiliyoruz. Muhtemelen AMD’nin, 768 MB 3D V-Cache teknolojisi bir avantaj sağlıyor ve AMD’yi öne geçiriyor.

Fakat bunun üretim versiyonu olmadığını ve tepe model yerine geçmediğini de düşünecek olursak, kesinlikle AMD ve Intel kapışması yaşanacak diyebiliriz.

Intel Sapphire Rapids

Hatta şimdiden Cinebench R15 testlerinde Intel Sapphire Rapids serisine ait olan işlemci, tek çekirdek puanında 149 puan almayı başararak Milan modelini geçmiş.

Şimdilik bu sonuçlar sadece sızıntı olarak değerlendirilmeli. Son ürünler ortaya çıktığında resmi sonuçlar paylaşıldığı zaman kim daha önde göreceğiz.

Intel Sapphire Rapids

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler