Cuma, Nisan 19, 2024

iOS 16 Tanıtıldı! Yenilikleri ve Tüm Merak Edilen Özellikleri

Paylaş

silkroad gaminggentr

iOS 16 işletim sistemi, beklendiği gibi Apple’ın geliştirici konferansı WWDC 2022’nin onur konuğu oldu.

Yeni işletim sistemi sürümü, destekli tüm iPhone modelleri için de tanıtılmış oldu. Tabii ki Apple kullanıcılarının asıl merak ettiği konu bu sürümde neyin değişmiş olduğu. E o zaman biz de hiç uzatmadan yeni sürümün özellikleri ve yeniliklerinden söz edelim.

iOS 16 Tüm Özellikleri  

Yeni sürümün hemen kullanıma sunulmadığını söyleyerek başlayalım. Muhtemelen daha önceki sürümlerde de olduğu gibi uzun bir beta süreci bizi bekliyor olacak. Peki yenilikler neler?

Kilit Ekranı Büyük Ölçüde Yenilendi

Yeni sürüm için gelen ilk yenilik kilit ekranı konusunda karşımıza çıkıyor. Apple bu sürümde kilit ekranını tamamen yeniden tasarladıklarını açıkladı.

Artık kullanıcılar kilit ekranlarına widget ekleyebilecek, kullanacakları resimlerde alan derinliklerini ayarlayabilecek, yeni animasyonları görüntüleyebilecek ve ekranını açmadan çok daha fazla işlemi gerçekleştirebilecek.

Belli uygulamaları doğrudan kontrol etmenize izin veren, yazı stillerini ve renklerinizi değiştirmenizi sağlayan, hava durumu görüntüleme gibi işlevlerle özelleştirilebilen yeni kilit ekranı, sürekli açık ekran teknolojisini de destekleyecek.

Mesajlar Uygulaması Yenileniyor

iMessage, iOS 16 sürümüyle beraber önemli ölçüde değişiyor. Sosyal medya uygulamalarının avantajlarını kazanacak olan bölümde artık gönderdiğiniz mesajları düzenleme ve ek olarak geri alma imkanına sahip olacaksınız. Değiştirilen mesajların yanında da düzenlendi şeklinde bir uyarı kullanıldığı gözükecek.

Bunun dışında iOS 16 ile beraber iMessage uygulamasına SharePlay özelliği de entegre edilecek. Daha önce de duyduğumuz bu özellik sayesinde mesajlar bölümünden arkadaşlarınızla aynı filmi izleyebilecek ya da etkinliklerinizi paylaşabileceksiniz.

iMessage kısmına gelen bir diğer yeni özellik ise dikte bölümüyle alakalı oldu. Artık dikte ile yazmak istediğiniz cümleyi söylerken, aynı zamanda klavye açık olacak ve klavye üzerinden de düzenlemeler yapmaya devam edebileceksiniz. Bu arada dikte noktalama işaretlerini de otomatik olarak koyacak. Hızlı düzeltme işlevi kullanıma alınmış olacak.

Apple Haritalar Yenilendi

Zaten değişiklik yapılmasını beklediğimiz Apple Haritalar için de beklenen değişiklik geldi. Baştan sona yenilenen Haritalar, 11 ülkenin daha  detaylı şehir planlarını sunacak.

Bunun dışında artık rotanızı özelleştirmeniz mümkün olacak. Bir rota belirlediğiniz zaman, bu rota üzerinde 15 farklı durak belirlemeniz ve rotalara ek olarak notlar eklemeniz de mümkün olacak.

Çapraz platform desteği sayesinde ister Mac ister iPhone üzerinde düzenlemeleri yapın fark etmiyor.

iOS 16

Canlı Metin Özelliği

Fotoğraflarda yer alan metinleri canlı metin olarak ayırma özelliğinin yanında artık videolarda da metinleri ayrıştırabileceksiniz. Canlı metin özelliği böylece detaylanmış oldu.

iOS 16

Gizlilik için Yeni Adım

Apple her zaman gizlilik konusunda eliniz sıkı tutmuştu ama iOS 16 ile beraber durum biraz daha değişiyor. Artık kullanıcılar için yeni bir gizlilik aracı olacak. Kullanıcılar bu aracı kullanarak acil sıfırlama düğmesinden faydalanabilecek.

Acil sıfırlama düğmesi, tüm verilerin anlık olarak sıfırlanmasına izin veriyor. Tüm uygulamalar ile anında konum paylaşımını durdurabilir, gizlilik izinlerinin sıfırlanmasını sağlayabilir ya da kullandığınız tüm cihazlar için iCloud hesabınızdan çıkış yapabilirsiniz.

iOS 16

iCloud Fotoğraf Kitaplığı

Artık aile üyelerinin fotoğraflarını ortak bir bölümde paylaşmasını sağlayan bir fotoğraf kitaplığı var. Aile üyeleri bu kitaplığa fotoğraflar ekleyip, aile albümlerinin genişletilmesini sağlayabiliyor.

iOS 16

Aile Paylaşımı Yenilendi

iOS 16 sonrasında aile paylaşımı için yepyeni özellikler kullanıma sunuldu. Özellikle ebeveynlerin çocukları takip etmesi kolaylaşacak.

Ebeveyn denetimleri daha da detaylandırılırken artık aile paylaşımlarında yaşa göre kısıtlamalar ayarlanabilecek.

Aile paylaşımı için kurulum da çok hızlı bir hale geliyor. İki cihaz yan yana getirildiği gibi hızlı kurulum ekranı açılacak ve buradan düzenlemeler yapılabilecek.

Ayrıca artık aile paylaşımında çocuğunuz ekran süresini aşmışsa ve biraz daha süre istiyorsa, bunu size direkt olarak mesaj bölümünden iletebilecek. Yine isteği mesaj uygulaması üzerinden cevaplayabileceksiniz.

iOS 16

My Sport Bölümü Geliyor

Apple News içerisinden My Sport isimli yeni bir bölüme ulaşım sağlanabilecek. Bu bölümde seçilen spor dallarına ilişkin anlık bilgi takibi yapılabilecek.

iOS 16

Apple Wallet için Yenilikler

Apple Wallet için yapılan düzenleme sonrasında dijital otel anahtarlarına paylaşma imkanı geldi. İster Android kullanıcısı olsun isterse iPhone kullanıcısı olsun arkadaşlarınızla dijital otel anahtarlarınızı paylaşabileceksiniz.

Fitness Uygulaması iPhone Modellerinde

iOS 16 güncellemesini alan her iPhone modelinde Apple’ın fitness uygulaması da kullanılabilecek. Apple Watch olmadan da iPhone üzerinden fitneess uygulamasına giriş yapıp kontrollerinizi ve fitness takibinizi yapabileceksiniz.

iOS 16

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler