Cumartesi, Nisan 20, 2024

iPadOS 16 Tüm Özellikleri ve Gelen Yenilikler

Paylaş

silkroad gaminggentr

iOS ile iPadOS işletim sisteminin ayrılmasıyla beraber, iPad serisi için özelleştirilmiş olan bir işletim sistemi yapısı gördük. İşte iPadOS 16 bu yapıyı net olarak ortaya koyan bir sürüm oldu.

Zira yapılan değişikliklere baktığımız zaman aradaki farkın daha net bir şekilde vurgulandığını görüyoruz. Tablet almanın avantajlarını gösterecek olan yeni sürümün vurguladığı bu avantajlar neler daha yakından değerlendirelim.

iPadOS 16 Tüm Özellikleri

Tıpkı iOS 16 ve watchOS 9 işletim sisteminde yaptığımız gibi madde madde bir şekilde ilerleyeceğiz. Bazı yeniliklerin iOS 16 ile aynı yenilikler olduğunu göreceksiniz ama dediğimiz gibi bazı özellikler iPad’lere özel olacak.

Mesajlar için Yapılan Yenilikler

Tıpkı iOS 16 sürümünde olduğu gibi iPadOS 16 için de mesajlar uygulaması güncellendi. Artık gönderilen mesajlar üzerinde daha fazla söz sahibi olacaksınız. Gönderdiğiniz mesajları düzenleyebilecek veya tamamen geri alabileceksiniz.

iPadOS 16

Gelen mesajları o an okuyamadıysanız, mesajları okunmadı olarak işaretleyerek bilgi ekleyebileceksiniz.

Yine mesajlar bölümü içerisinden SharePlay özelliğini kullanmanız da mümkün olacak. Bu özellik sayesinde mesajlar bölümü içerisinden arkadaşlarınızla videolar izleyebilecek, müzikler dinleyebilecek ya da benzer içerikler için paylaşım yapabileceksiniz. Güzel bir etkileşim sağlayacağını düşünüyorum.

iPadOS 16

Mesajla için gelen son yenilik ise daha geniş bir ortak çalışma deneyimi sunulması oldu. Artık mesajlar üzerinden Safari sekme paylaşımları, not paylaşımları ya da sunum paylaşımları yaparak anında ortak çalışma başlatabileceksiniz.

Kısacası bu yeniliklerle beraber mesajlar uygulaması, mesajlar olmaktan çıkıyor da bir sosyal mecra haline geliyor desek yeridir.

Safari Sekme Paylaşımı

iPadOS 16 ile gelecek bir diğer yenilik ise doğrudan Safari sekmelerini ve yer işaretlerini paylaşma özelliği olacak. Tüm sekmeleri tek bir yerden paylaşmanızın yanında arkadaşlarınızda görmenizi istediği sekmeleri bu kısma ekleyerek size sunabilecek. Yine etkileşimi arttıracak olan bir yenilik daha.

iPadOS 16

Yeni Ekran Modları

iPad ile çalışmayı kolaylaştırma adına yeni sürümle beraber yeni ekran modları da sunuldu.  Burada iki ayrı ekran modu karşımıza çıkıyor. Ekran ölçekleme modu ve referans modu.

Ekran ölçekleme modu, ekranın piksel yoğunluğunun arttırıp uygulamalarda daha geniş alanı ve daha fazla detayı görmenizi sağlayacak.

Referans modu ise 12.9 inç iPad Pro modelinde referans renk gösterimi yapacak.

iPadOS 16

Fotoğraflar Bölümünde Yenilikler

Yine iOS 16 sürümünde olduğu gibi iPadOS 16 sürümünde de Fotoğraflar için yeniliklerin sunulduğunu görüyoruz. Yeni yazılımla beraber bir nevi aile fotoğraf koleksiyonu yapmak mümkün olacak.

5 kişiye kadar kullanıcılar fotoğraf ve videoları paylaşabilecek. Ortak bir albüm gibi düşünün. iCloud paylaşılan fotoğraf arşivi özelliği olarak karşımıza çıkan bu özellikte, kişiler yeni fotoğraf eklemeleri yapabilecek ya da var olan fotoğraflar içerisinden düzenleme yapma imkanına sahip olabilecekler.

Burada paylaşılan herkes için aynı hakların olacağı ve fotoğrafların üzerinde düzenleme yetkilerinin bulunacağını belirtelim. Tabii ki şu da var, fotoğraflar üzerinde kim ne düzenleme yapmışsa, bunun bilgisi de herkese gösterilecek.

iPadOS 16

FireForm Uygulaması

iPadOS 16 için özgün olan yeniliklerden birisi de bu oldu. Seriyi iOS 16’dan ayıran noktalardan biri diyebiliriz. Tam olarak bir ortak çalışma uygulaması diyebileceğimiz FireForm sayesinde kullanıcılar, gerçek zamanlı olarak başka kullanıcılar ile çalışmalar yapabilecek.

Kişiler çalışma alanına ekledikleri hemen her şeyi kontrol edebilecek ve ortak alanda eklenen çalışmalar, tüm diğer ekip üyeleri tarafından görüntülenebilecek.

iPadOS 16

Oyunlar Noktasında Yapılan Yenilikler

Game Center olarak bildiğimiz oyun merkezi yeniden tasarlanıyor. Kullanıcıların arkadaşlarının oyun deneyimini de daha iyi takip etmesi sağlanıyor. Panel üzerinde yeniden tasarlanan sekmeler ve menülerden, başarı tablolarını görmek ve kullanıcıların zaman geçirdikleri oyunları takip etmek mümkün.

Mesajlar uygulamasının içerisine eklenen SharePlay özelliğinin oyunlar için de geldiğini de hatırlatalım. Bu özellik sayesinde arkadaşlarınızla paylaşım yaparak beraber oyun oynayabileceksiniz.

Son olarak iPadOS 16 ile beraber Metal 3 desteğinin geldiği de açıklandı. Bu da iPad modelleri için de çok daha iyi oyunların geleceği anlamını taşıyor.

iPadOS 16

Çoklu Pencere Sistemine Yeni Bir Bakış: Sahne Yöneticisi

Aslında temelde çoklu pencere sistemine çok benzer bir kullanım sunacak olan sahne yöneticisi, çoklu uygulamalar içerisinde çalışmak isteyen kullanıcılar için güzel bir artı olacak.

Birden çok uygulama kullanılmasına izin verecek yeni özellik, uygulamalar arasında tek dokunuşla geçiş yapmanıza ve pencereleri istediğiniz gibi boyutlandırmanıza da izin verecek. İsterseniz uygulama grupları yaratıp, istediğiniz zaman bu gruplar üzerinde de çalışmalar başlatabileceksiniz.

Üstelik sahne yöneticisi özelliği harici ekranlar için de destek verecek. Yani isterseniz tabletinizi herhangi bir ekrana bağlayın ve çoklu uygulama pencerelerini bu şekilde yönetin.

iPadOS 16

Aile Paylaşımı Özelliğinde Yeni Dönem

iOS 16 işletim sisteminde gördüğümüz ve iPadOS 16 sürümünde de karşımıza çıkan yeniliklerden birisi de bu. Aile paylaşımı sistemi artık genişliyor.

Çocuklarınız için çok daha detaylı bir hesap yönetimi oluşturmanıza izin veriliyor. Ekran süresi ayarlama, yaş sınırı ayarlamaları yapma, konum paylaşım ayarlarını yapmak gibi birçok noktada daha fazla denetim sahibi olacaksınız.

Zaman içerisinde bu ayarlar üzerinde düzenlemeler ve iyileştirmeler de yapabileceksiniz. Yaş sınırını değiştirme gibi düzenlemeler ve güncellemeler olacak.

iPadOS 16

Hava Durumu Uygulaması

iPadOS 16 ile çok daha gelişmiş hava durumu uygulaması iPad serisine dahil ediliyor. Yeni animasyonlar ve daha detay görüntüler ile hava durumu bilgilendirmeleri sağlanacak. 10 günlük tahminlere kadar yer verileceği açıklandı.

iPadOS 16

Bunlar dışında iPadOS 16 ile

  • Yeni Erişilebilirlik özellikleri
  • Yeni Gizlilik özellikleri
  • Daha gelişmiş arama ayarları
  • Notlar üzerinde yapılan güncellemeler
  • FaceTime için Handoff özelliği
  • Yeni memoji çıkartmaları
  • Anımsatıcılar için güncellemeler
  • Odak özelliği için daha detaylı kontroller
  • Çeviri uygulamasında kameranızı kullanarak çeviriler yapma özelliği ve fotoğraftaki metni çevirme özelliği
  • Mail uygulamasında daha gelişmiş arama özellikleri
  • Harita üzerinde rota belirlerken daha fazla durak ekleme özelliği gibi artı özellikler de geldi.

Tüm bu yeniliklere erişeceğimiz iPadOS 16 için çıkış tarihinin ise Eylül ayı olacağı söyleniyor. Beta programı ne zaman başlayacak bunu da göreceğiz.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler