Perşembe, Nisan 25, 2024

iPhone için Kendin Onar Sistemi Self Service Repair Kullanıma Başladı! Nedir?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Apple Self Service Repair sistemi, ilk olarak Kasım ayında duyurulmuştu. 2021 Kasım ayında yapılan duyuruyla beraber, bazı Apple ürünlerini kullanıcıların kendilerinin tamir etmesinin mümkün olacağını görmüştük. Türkçe ’de kendin onar sistemi olarak değerlendirebileceğimiz yeni sistem, şu sıralar ise kullanıma girdi.

Tabii ki kullanıcılar Apple Self Service Repair sistemi nedir ve hangi ürünleri kapsayacak merak ediyor. Sadece iPhone için mi geçerli olacak? Nasıl bir işleyiş olacak? Gelin soruların cevaplarına geçelim.

Apple Self Service Repair Nedir?

Self Service Repair, bir kendin onar programıdır. Apple kullanıcıları, program kapsamında sunulan tamir kitlerini ve orijinal Apple parçalarını sipariş ederek, cihazlarını onarabilirler. Cihazlarda hangi parçanın nasıl onarılacağını öğrenmek için ise yine Apple tarafından sunulan detaylı kılavuzlar kullanılmakta.

Başta da söylediğimiz gibi aslında sistem 2021 Kasım ayında duyuruldu. Fakat henüz yeni kullanıma sunuldu.

Apple Self Service Repair

Henüz sistem çok yeni olduğu için tabii ki bazı sınırları da var. Şöyle ki şu an için sadece ABD genelinde kullanıma sunulmuş durumda. Avrupa için de Türkiye için de kendin onar programının başlamasını bekliyoruz ama ilk olarak yeni servis ABD genelinde kullanıma açıldı.

Kaçırmayın: Apple Music Fiyatları Değişti

İkinci sınır kısım ise servise dahil edilen ürünler. Açılan sayfayı kontrol ettiğim zaman şu an için sadece seçili iPhone modellerinin sisteme dahil edildiğini görüyorum. Hatta tamir etmek için seçebileceğiniz cihazlar arasında sadece;

  • iPhone 12
  • iPhone 12 mini
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 13
  • iPhone 13 mini
  • iPhone 13 Pro
  • iPhone 13 Pro Max
  • 3.nesil iPhone SE modelleri var.

Ama bu konuda da güzel bir haberimiz var. Apple’ın yakın zamanda ürün sınıfını genişleteceği de açıklandı. Çok yakın zamanda bazı Mac modelleri de onarım programına dahil edilecek. Artık hangi sorun için programa dahil edilecek bilmiyoruz.

Apple Self Service Repair

Dilerseniz merak eden kullanıcılar için sistemin nasıl işlediği konusunda da bilgi verelim. Tekrar hatırlatayım ki şu an için Türkiye’de mevcut değil ama ABD için Self Service Repair sayfaları oluşturulmuş. Bunun üzerinden bir anlatım yapalım.

Apple Self Service Repair için İşleyiş Nasıl?

Apple’ın basın bildirini de kontrol ettiğim zaman, Apple’ın, Self Service Repair için bir sayfa oluşturduğunu görüyorum.

  • Kullanıcılar Apple’ın oluşturduğu servis sayfasına girecek.

Apple Self Service Repair

  • Burada 2 önemli bölüm bulunuyor. İlk kısım kılavuzlar kısmı. Neyi, nasıl onaracağınız kılavuzlar kısmında detaylı olarak anlatılmakta. Kullanıcı cihazında nereyi onarmak istiyorsa, bunu kılavuzlardan kapsamlı bir şekilde okuyabilecek. Adım adım anlatılmış.

Apple Self Service Repair-2

  • İkinci kısım ise parça kısmı. Yine Apple garantisiyle sunulan yedek parçaların alınması gerekecek. Aynı site üzerinden kullanıcılar kendilerine gerekli olan parçaları satın alacaklar. Mesela bir kullanıcının iPhone ekranı kırılmışsa, ekran satın alabilecek.

Apple Self Service Repair-2

  • Onarım için gerekli olan kitleri de yine buradan satın alabileceksiniz.
  • Kullanıcıların bazı onarımlar için temel araçlara da ihtiyacı olacak. Bu temel araçlar için de 1 hafta süre ile kiralama imkanı sunulacağı söyleniyor. 49 dolar karşılığı kullanıcılar bu temel araçları da 1 hafta kadar kiralayabilecekler. Tabii ki fiyat ABD için geçerli olan fiyat. Avrupa için ne olur bilemiyoruz.
  • Parça değişimlerinden sonra eğer sistem yapılandırması gerekiyorsa ( ki orijinal Apple parçalarının onarımını tamamlamak için sistem yapılandırması gerekebiliyor) onarım kılavuzunda bu konuda kullanıcılar bilgi bulabilecek. Sistem yapılandırmasını tamamlamak gerekiyorsa kullanıcılar onarım mağazası üzerinden destek ekibiyle iletişime geçerek işlemi tamamlayabilecek.
  • Kullanıcı onarımı gerçekleştirdikten sonra, çıkan parçaları geri dönüşüm için yeniden Apple’a iade ederse burada da ek bir indirim kazanmış olacak.

Genel olarak Apple Self Service Repair  sisteminin işleyişi bu şekilde olacak. Şimdilik ABD genelinde ve dediğimiz gibi sınırlı ürünler için geçerli. Fakat çok yakında yaygın olarak kullanılmaya devam edecek gibi duruyor. Bu konuda gelişmeler yaşandıkça bilgi vermeye devam edeceğiz. Merak ettiğiniz bir kısım varsa yorumları bekleriz. 🙂

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler