Çarşamba, Nisan 24, 2024

İtopya PCH MEDAL X1 Sistem Toplama Rehberi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bilgisayar bileşen fiyatları ortada. Haliyle fiyat performans odaklı sistemler çok daha fazla ilgi topluyor. Bu konuda bir arayış içerisindeyseniz o zaman size bir haberimiz var. İnceleme masamızda bugün, fiyat performans odaklı PCH MEDAL X1 modelini ele alacağız.

Son dönemde uçuşa geçen bileşen fiyatlarına karşın nitekim uygun fiyatlı olarak tercih edilebilecek sistemde neler var? Oyun testleri sonuçları nasıl? Bunlara daha detaylı olarak bakalım.

İstediğiniz Bölüme Buradan Geçebilirsiniz

PCH MEDAL X1 Sistem Tüm Bileşenler ve Özellikler

Her zaman yaptığımız gibi sistemi bir bütün olarak ele almadan önce parçalara tek tek bakacağız. Parça parça merak ettiklerinizi inceleyebilirsiniz. Biz de ilk parçamızdan yani anakarttan başlayalım.

Anakart Seçimi – Gigabyte H410M H

Gigabyte serisi anakart kullanılan sistemde, H410M H modeli anakart yer alıyor. Burada dikkat edeceğiniz S2 versiyon olmaması. S2 versiyonda M2 slotu bulunmamakta. Evet çok üst düzey bir anakart değil ama zaten sistemimiz de fiyat performans serisi olduğu için gayet yeterli. Şöyle genel bir özelliklere bakalım.

PCH MEDAL X1

Dayanıklı Girişler: Anakart üzerinde oldukça dayanıklı braketler kullanılmış. Markanın patentli braketleri, çift kilitli ve ultra dayanım için hazırlanmış.

Kükürtlenme Koruması: Braketlerde kullanılan dayanıklı malzemenin yanında, anakartın zaman içerisinde yıpranmasını engellemek adına kükürtlenmeye karşı da koruma sunulmuş. Bu şekilde anakarta uzun ömürlü bir kullanım imkanı verilmiş.

Dalgalanma Koruması: Madem korumadan ve parça kalitesinden başladık, o zaman buradan devam edelim. H410M H modelinde düzensiz elektrik akımlarına karşı da bir koruma söz konusu. Düzensiz elektrik akımını dengelemek adına, anti şok IC kullanılıyor ve bileşenler bu şekilde akım dalgalanmalarına karşı da korunmuş oluyor.

İlginizi Çekebilir: ROG Strix RX 6600 XT İncelemesi ve Karşılaştırmalı Performans Testleri

Soğutma Durumu: Anakart Smart Fan 5 desteğine sahip. Bu da kart üzerinde fan başlıklarının farklı bölgelerdeki farklı sensörleri kullanarak, sıcaklık detaylarını vermesini sağlıyor. Böylece soğutma konusunda çok daha fazla kontrol elde edilmiş oluyor. Burada 4 ısı sensörünün yer aldığını ve 2 adet hibrit fan bağlantı başlığının olduğunu da ekleyelim.

Ses Durumu: Daha iyi bir ses deneyimi adına anakart üzerinde yüksek kaliteye sahip olan ses kapasitörleri kullanılıyor. Ses gürültü korumasının da bulunduğu seride, daha gerçekçi sesler sunulması adına özelleştirmeler yapılmış. Kartta 8 kanal HD ses artısı var.

Yazılım Desteği: H410M H anakart modeli de diğer birçok Gigabyte anakart modelinde olduğu gibi çeşitli yazılım artılarıyla geliyor. EasyTune, sistem bilgi görüntüleyici gibi birçok yazılım artısı da var.

PCH MEDAL X1

Gigabyte H410M H diğer Özellikleri

  • Yonga Seti: Intel H410 Express
  • Bellek: 64 GB’a kadar 2 x DDR4 DIMM soketi 2933 MHz değerine kadar
  • LAN: Realtek GbE LAN
  • Depolama: 1 adet M.2 konektörü, 4 adet SATA 6 GB/s konektörü

PCH MEDAL X1

Evet PCH MEDAL X1 sistemimizde anakartımızı hızlıca geçiyoruz. Şimdi de sistemde yer alan işlemci modeli için detaylara geçiyoruz. İşlemci de yine fiyat performans serisi bir işlemci ama kesinlikle güçsüz değil.

İşlemci Seçimi – 10.Nesil Intel Core i3

İşlemci serisi bir nesil öncesine ait. Yeni sayabileceğimiz modeller arasında. 2020 yılının 4.çeyreğinde gelmiş olan işlemcilerden biri. 14 nm üretim sürecinden geçen işlemci, 4 çekirdeğe sahip. 8 iş parçacığının da bulunduğu işlemcide 3.60 GHz temel saat hızı yer almakta.

Maksimum yani turbo dediğimiz saat hızı ise 4.30 GHz olarak belirlenmiş. Biraz önbellek miktarının düşük olduğunu görüyoruz. 6 MB Intel Smart Cache bellek yer almakta. İşlemcimizin TDP değerine gelince, TDP değeri 65W civarında.

PCH MEDAL X1

İşlemci Teknik Özellik Detay

  • Nesil: 10.nesil
  • Çekirdek Sayısı: 4 çekirdek 8 iş parçacığı
  • Temel Hız: 3.60 GHz
  • Turbo Hız: 4.30 GHz
  • Bellek: 6 MB Intel Smart Cache

PCH MEDAL X1

İşlemcinin nasıl sonuçlar verdiğini oyun testlerinde de görebileceksiniz. Bu arada unutmadan işlemcinin içerisinden bir stok fanın çıktığını ve bunu kullanacağımızı da ekleyelim. Sonradan farklı soğutucular kullanabilirsiniz ama 65W değerinde bir işlemci için, gelen stok fan yeterli duruyor.

Ekran Kartı Seçimi – Gigabyte GTX 1660 Ti Gaming

Ekran kartı serisi eski nesillerden efsane haline gelmiş bir model. Hala oyun performansı yüksek mi derseniz evet hala oyun performansı yüksek görebileceğimiz ekran kartlarından biri. Fiyat performans serisi sistemlerin göz bebeği olan ekran kartlarından biri.

PCH MEDAL X1

Tasarım

Tasarımı çok fazla övemeyeceğim. Görüşler kişiden kişiye değişir ama sade bir tasarım var. Tamam ön kısımda asimetrik kesimlerle bir hareket gelmiş ama genel yapı sadelik üzerine kurulu. RGB aydınlatma da bulunmuyor.

Ön kısımda iki adet fan görüyoruz. Arkada ise yine asimetrik kesim bir metal plaka yer alıyor. Kartın güç girişi açısından ise üst kısımda tek bir 8 pin konektör yer aldığını görüyoruz.

PCH MEDAL X1

Teknik Özellikleri

Teknik özellik bakımından ekran kartını fiyat performans serileri arasında değerlendirmek lazım. Ona göre bakmak lazım. PCH MEDAL X1 sistemine güç veren 1660 Tİ modelinde, 6 GB GDDR6 bellek yer alıyor. 192 bit bellek arayüzünün yer aldığı model, referans karta göre daha iyi.

Referans kart 1770 MHz değerinde hızlara çıkarken bu kart 1845 MHz hıza kadar çıkıyor. Bellek saat hızı ise 12.000 MHz olarak belirlenmiş. Ekran kartının CUDA çekirdek sayısı 1536 çekirdek. Tabii ki dediğimiz gibi bu fiyat performans odaklı bir sistem. RTX ekran kartlarıyla kafa kafaya olmayacaktır.

PCH MEDAL X1

Teknik Özellikler Özet

  • CUDA çekirdek: 1536 çekirdek
  • Saat Hızı: 1845 MHz
  • Bellek: 6 GB GDDR6
  • Bellek Yolu: 192 bit

PCH MEDAL X1

Soğutma Sistemi

Gigabyte soğutma konusunda da karta güzel ekler yapmış. Modelde alternatif dönüş sistemini destekleyen ve ters yönde dönen, 3D bıçak tasarımlı 100 mm blade fanlar bulunuyor. Fanlar aktif fan teknolojisini de destekliyor ve belli sıcaklıklarda duruyor.

PCH MEDAL X1

PCH MEDAL X1

Windforce 2x soğutma sistemi olarak geçen sistemde, sadece fanlar da yok. 2 adet kompozit ısı borusunun yer aldığı ısı bloğu da var. Doğrudan CPU birimine temas eden blok, kartın sürekli serin kalmasını sağlıyor.

Evet PCH MEDAL X1 sistem toplama rehberimizde, ana parçalarda yavaş yavaş sona geliyoruz. Ekran kartı, işlemci ve anakart detaylarını aktardık. Şimdi ise RAM ve depolama birimine bakalım. Ardından kasamıza bir göz atarak artık testlere başlayacağız.

Depolama ve RAM Seçimi – Corsair Vengeance LPX 3000MHz ile Western Digital blue 500 GB M.2

Depolama birimi ve SSD için baştan şunu söylemek lazım ki kendi özelleştirmelerinizi yapabilirsiniz. Depolama alanı size yetmez arttırırsınız. RAM için daha iyi seçiminiz vardır onu yaparsınız. Artık bu özelleştirme durumu size kalmış.

Bizim sistemde yer verdiğimiz depolama ve RAM birimi belli. RAM noktasında 2X8 GB Corsair Vengeance LPX 3000 MHz CL16 RAM’leri kullandık. Depolama birimi ise Western Digital Blue 500GB NVMe M.2. Depolama biriminde de 2400 MB/s okuma hızı ve 1750 MB/s yazma hızı yer alıyor.

Kasa ve PSU Seçimi – Corsair Carbide Spec-Delta RGB

Buraya kadar olan kısımda, sistem biraz karanlık kaldı. Evet bileşenler güzel ama RGB aydınlatmaları yok. Eğer aydınlatma seviyorsanız, o zaman kasa hoşunuza gidecek. Kasada daha renkli bir seçim yaptık.

Corsair Carbide serisi kasada, ön kısımda aydınlatmalı 3 adet geniş fan bulunuyor. Altta bir mesh alanı ve hafif dışa doğru çıkık olan bir yüzey var. RGB aydınlatmalı olan fanların ışık seçimini manuel yapmanız da mümkün. Bunun için iç kısma bir tuş yerleştirilmiş.

PCH MEDAL X1

Yani dışarıda olsa daha iyi olurmuş. Çünkü bu tuşa ulaşmanız adına yan tarafı açmanız gerekiyor. Ama onun dışında RGB aydınlatmalı fanların aydınlatma ayarları anakart yazılımı üzerinden de yapılabiliyor.

PCH MEDAL X1

Yan kısma geçtiğimiz zaman ise Corsair Carbide Spec-Delta RGB modelinin temperli bir cama sahip olduğunu göreceğiz. Sistem çok renkli olmadı ama bu cam içerisinde yine iç kısım rahatlıkla görülebiliyor.

PCH MEDAL X1

Kasada önde 3 adet ve arkada 1 adet toplam 4 adet fan geliyor. Ama bunun dışında üstte 240 mm radyatör, arkada 120 mm radyatör ve önde 360 mm’ye kadar radyatör kullanabilirsiniz. Yine ek fan kullanmak isteyenler için de dahili fanlara ek olarak üstte 2 adet 120 mm ya da 2 adet 140 mm fanlar kullanılabilir.

PCH MEDAL X1

Ek olarak kasada PSU birimi de yer alıyor. Dahili PSU biriminde Corsair CV550 serisi yer aldığını görüyoruz. 550W olan seri 80+ Bronze sertifikasına sahip.

PCH MEDAL X1 sistem toplama rehberimizde bileşenler için sona vardık. Tabii ki şimdi çok daha merak edilen bir kısım var. O da serinin oyun testleri. Nasıl sonuçlar elde edildiğine ve oyunlarda neler yapıldığına da bakalım.

PCH MEDAL X1 Oyun Testleri

Oyun testleri için görselleri ekleyeceğiz ama videoyu izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Anlık FPS değerlerinin nasıl değiştiğini daha iyi görebilirsiniz.

RainBow Six Siege ( Ultra Ayarlar – Full HD)

PCH MEDAL X1

DOOM Ethernal ( Full HD – Ultra Ayarlar)

PCH MEDAL X1

CS GO ( Full HD – En Yüksek Ayarlar)

PCH MEDAL X1

COD Black Ops Cold War Online ( Yüksek ayarlarda – Ultra Değil – Full HD)

PCH MEDAL X1

CODA Black Ops Cold War Online ( Yüksek ayarlarda – Full HD)

PCH MEDAL X1

Valorant ( En Yüksek – Full HD)

PCH MEDAL X1

Red Dead Redemption 2 ( Orta ayarlarda – Bir iki ayar daha yüksekte – Full HD)

PCH MEDAL X1

PCH MEDAL X1 Sistem için Son Sözler

Evet orta seviye bir fiyat performans sisteminin daha sonuna geldik. Zaten oyun testlerinde nasıl bir performans gösterdiğini göreceksiniz. Dediğimiz gibi belli özelleştirmeleri sistemi alırken yapabilirsiniz. Bunun dışında merak ettikleriniz varsa, yorumlardan ulaşabilirsiniz.

ustun performans fiyat performans odulu 2021

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler