Salı, Mart 19, 2024

Katlanabilir Telefonlar Türkiye’ye Gelmeden Alınacak ÖTV Ücretleri Geldi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bu sene tüm dünya katlanabilir telefonlar için çalışmış. Zira MWC 2019 etkinliğinde yeni katlanabilir telefonlar için pek çok model tanıtıldı. Başta Samsung, Oppo, Huawei ve Xiaomi gibi markalar kendi modellerini geliştirerek tanıtmaya devam ediyor. Gel gelelim cihazların fiyatları çok pahalı olduğu için, ürünler Türkiye’ye gelmeden cihazlardan alınacak ÖTV ücretleri hakkında açıklamalar geldi.

Katlanabilir Telefonların Ücretleri Ne Kadar Olacak?

İlk başta konuşalım; fiyatlar beklenenden çok pahalı. Zira bu fiyatlara Türkiye’de bu cihazları alacak delikanlı sayısı çok az diye düşünüyorum. Üstüne telefonun yurt dışı satış fiyatından Türkiye’ye transferi ile ortaya çıkacak vergi şovu fiyatları çok ciddi rakamlara ulaştıracak.

Resmi rakamlara göre Samsung Galaxy Fold katlanabilir akıllı telefon yurt dışında 1980 dolardan satılacak. Türkiye satış fiyatı ise 16 bin TL’yi bulacak. Henüz Türkiye satış rakamları resmi değil ama, vergilendirmeleri de işin içerisine dahil ettiğimizde rakamlar gerçekten korkutucu.

Fold’un en yakın rakibi ise Huawei Mate X oluyor. Cihazın yurt dışı satış fiyatı 2299 Euro olurken, Türkiye satış fiyatının 19 bin TL’yi geçeceğini düşünüyoruz. Tabii ki bu fiyatlara bu cihazlar nasıl bir ilgi görür bilinmez ama, tahminimizce tüm dünyada ilk furya olduğu için, bu kadar yüksek fiyatlara satılıyor. Belli bir zaman diliminden sonra cihazların fiyatlarında ciddi düşüşler olabileceğini düşünüyorum.

huawei mate

Şuanda Bu Cihazlar Tablet Statüsünde

Resmi yürürlüğe göre dışarıdan ithal edilen tabletlerde şuanda ÖTV alınmıyor. Alınmadığı için fiyatlar daha uygun olabiliyor. Yeni geliştirilen katlanabilir telefonlar da tablet statüsünde olduğu için “şu anlık” ÖTV alınmıyor. Ancak Türkiye’ye ihracatı başladığında bunların çalışmaları da mutlaka yapılacak.

Zira KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak konu hakkında açıklama yaptı ve şunu söyledi:

Satışa sunulacak bu ürünlerin tablet olarak kabul görmesi durumunda, ithal alanda ÖTV ödenmeyecektir. Ancak cihazlar telefon olarak kabul görürse, %25 vergi alımı yapılacak.

Yeni katlanabilir telefonlar şuan için tablet statüsünde olsa da, ben telefon statüsüne çekilmeyeceğini düşünmüyorum. Sonuçta bu cihazlar ile arama, görüşme, görüntülü konuşma, sim kart takma ve bir akıllı telefondan daha fazlasını yapabiliyorlar. Tablet ile ortak noktaları çok ama, sadece katlanıp tablete dönüyor olması “bence” yeterli bir sebep olmayacak.

Eğer telefon statüsüne çekilirse ürünler, %25 vergiye tabi tutulacak.

galaxy fold 002

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler