Cuma, Mart 29, 2024

Kocaeli Üniversitesi Fındık Kabuğundan Fren Balatası Üretti

Paylaş

silkroad gaminggentr

3 yıldır Ar-Ge kapsamında devam edilen ve Kocaeli Üniversitesi Hereke Meslek Yüksekokulu‘nda başlatılan proje “Fındık kabuğundan fren balatası” üreterek bir ilke imza attı. Otomobiller için geliştirilen ve doğal katkılı tozlar kullanan görevliler büyük ilgi ile karşılandı.

Fındık Kabuğundan Fren Balatası Nasıl Oluyor ?

Kocaeli Üniversitesi Hereke Meslek Yüksekokulu proje kapsamında toplamda dört kişilik ekip 2013 yılından beri bu projeye çalışıyordu. Doç. Dr. Hasan Öktem‘in ekip liderliğini yaptığı fındık kabuğundan fren balatası projesi başarı ile üretildi. Doğal katkılı tozlar kullanan ekip, kompozit bir malzeme üreterek fikirlerini geliştirme kararı aldı. Ardından yaptıkları araştırmalar sonucunda fren balatasının yapılmasına karar verildi.

Türkiye’de yaygın olarak bulunan odunsu malzemelerin tozları balata üretiminde kullanılarak hem doğal, hem de daha kaliteli bir ürün ortaya çıkartmış oldu. Doç. Dr. Hasan Öktem ise proje hakkında şu açıklamaları yaptı: Balataların içerisinde yer alan dolgu malzemesi ve sürtünme ayarlayıcı görevi üstlenen petrokokun muadili hangi malzemeyi kullanabileceğimizi araştırıyorduk. Ardından yanma derecesinden tutun diğer tüm teknik detaylara kadar araştırarak fındık kabuğundan yapmaya karar verdik.” dedi.

Ek olarak fındık kabuğunun yanı sıra, bir fren balatasının içerisinde metal, polimer, fındık kabuğu ve doğal katkılı olmak üzere toplamda 20 farklı toz bulunduğu belirtiliyor. Fren balataları üretiminde yurt dışından getirilen tozlar hem pahalı hem de kaliteli olmadıkları gibi, bazı işlemlere tabi tutuluyorlar. Ancak fındık kabuğu kullanımı sürtünmeyi en optimum seviyeye getirebilen doğal bir malzeme olduğu vurgulandı.

fren-balatasi
“Ülkemizdeki Tüm Balata Üretimlerin Kullanmak İstiyoruz”

Gelişme ve test aşamalarını başarı ile geçen fındık kabuğundan üretilmiş balatalar hakkında Ökten şunları söyledi: “Bundan sonraki aşama için 20 tozun oranını azaltarak fındık kabuğu oranını arttırmayı planlıyoruz. Diğer ülkelerden gelen tozları minimum seviyeye indirdikten sonra ülkemizde yetişen bir tozun balata imalatında kullanılmasını istiyoruz.” açıklamalarını yaptı.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler