MIT Bilim Adamları (Massachusetts Institute of Technology) tarafından geliştirilen ve yaklaşık 1,5 senedir üzerinde çalışmış oldukları katlanabilir cerrahi robot Origami aşaması tamamlandı. Hastaların midelerindeki yabancı maddeleri çıkartabilmek için yutulan robot, kendi kendine operasyon yapabiliyor. Katlanabilir cerrahi robot Origami hakkında detaylar ve özellikleri haberimizde.
Kendi Kendine Operasyon Yapabiliyor
Geliştirilen manyetik alan kontrolü sayesinde midede zarar gören dokuları onardıktan sonra, yabancı maddeleri de temizleyebilen cerrahi robot Origami, hasta tarafından su yolu ile yutuluyor ve bir saat içerisinde midede operasyona başlayabiliyor.
MIT tarafından yapılan araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 3500 kişi yanlışlık ile pil yuttukları için böyle bir robot geliştirdi. Pillerin mideye vermiş olduğu zararı ilaç ile tedavi edebilmek için uzun zaman gerekiyor. Ancak cerrahi robot Origami bu hasarı 1 ile 3 hafta arasında onarmış oluyor.
Cerrahi Robot Origami Nasıl Çalışıyor ?
Orta alanda bir mıknatıs bulunan Origami robotun hareketleri, dışarıdan manyetik olarak kontrol edilebiliyor. Aynı şekilde araştırmalarda ve deneylerde mini robot midede bulunan yabancı cisimleri (düğme, pil, iğne vb..) yine aynı mıknatıs yolu ile kıstırarak çıkartabiliyor.
Bilim adamları tarafından geliştirilen bu mikro cerrahi robot şuanda ABD’de aktif olarak kullanılmaya başlandı. Şuan için sadece mide üzerindeki zararlı maddelere odaklanan MIT Bilim Adamları, ilerleyen zamanlarda robotu geliştirerek bağırsak, damar yolu, böbrek ve karaciğerlere de aynı işlemleri yapabileceğini vurguluyor.
MIT yazinca bende dedim milli istihbarata bak kendi isini yapmiyor baska alanlara yonelmis dedim taki abdyi gorene kadar ?
Açıkçası karışıklık yaşanacağını düşündük biz de o yüzden MIT’in ABD olarak açılımını yanına ekledik 🙂