Perşembe, Nisan 25, 2024

Türkiye Uzay Ajansı’nın Ay Görevi AYAP-1 Açıklandı!

Paylaş

silkroad gaminggentr

13 Aralık 2018 tarihinde kurulan ulusal uzay ajansımız Türkiye Uzay Ajansı (TUA), ilk Ay görevi AYAP-1 hakkında açıklamalarda bulundu ve uzay aracının rotasını resmi Twitter hesabı üzerinden paylaştı.

İlk olarak Şubat 2021 tarihinde duyurulan Türkiye’nin Milli Uzay Programı kapsamında faaliyete geçirilecek olan Ay görevi için hazırlıklar devam ediyor.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ise, geçtiğimiz aylarda Ay uydusuna sert iniş yapacak olan yerli roketin itki sistemi hakkında paylaşımlar yapmıştı. 2023 yılında yani bir yıl sonra gerçekleşmesi hedeflenen ilk Ay görevi hakkında bugün bir açıklama geldi.

TUA, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda AYAP-1 görevinde kullanılacak olan aracın izleyeceği rota paylaşıldı. Rota, dünyadan kalkıştan itibaren aracın izleyeceği yolu bizlere anlatıyor.

Karşınızda AYAP-1 görevinde kullanılacak aracın izleyeceği rota:

tua ayap 1
Türkiye Uzay Ajansı'nın Ay Görevi AYAP-1 Açıklandı! 2

Size geleceğe uzanan yolu göstermekten büyük bir mutluluk duyarız! AYAP-1 ile bir uzay aracının Dünya’dan Ay’a ulaşması ve buradan veri toplaması hedefleniyor.

Yeniden ivme kazanan Ay araştırmalarında çalışmalarımızı gayretle yürütmeye devam ediyoruz.

TUA

AYAP-1 görevinin amacı ne olacak?

2023 yılında başlayıp 2028 yılında tamamlanması gereken Ay görevleri, Ay Araştırma Programı (AYAP) kapsamındaki ilk görev fırlatılan aracın Ay yörüngesinde yüksek çözünürlüklü kameralar ve radyasyon ölçer gibi sensörler ile Ay hakkında bilgi toplamasını kapsayacak.

Ay yörüngesinde bilgi toplayan araç, üç ay sonrasında bilgi toplamayı bırakıp Ay yüzeyine sert bir iniş gerçekleştirecek.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler