Salı, Kasım 19, 2024

MSI Aegis Ti 5 İncelemesi! Bu Kez Hazır Sisteme Bakıyoruz

MSI’ın sunduğu hazır sistemler içerisinde belki de en iddialısı olan MSI Aegis Ti 5 modeli, sürekli güncel konfigürasyonlarla yenileniyor. Seri en son, 12. nesil işlemcilere geçiş yapmış ve yeni nesil Nvidia ekran kartlarıyla donatılmıştı.

Bugün inceleme masamızın onur konuğu da güncellenen sistemiyle beraber dikkat çeken MSI Aegis Ti 5 modeli olacak. Evet teknik açıdan tam bir amiral gemisi bilgisayar ama tasarım açısından da seriye ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Dilerseniz incelemeye geçelim ve MSI hazır sisteminin detaylarına göz atalım.

MSI Aegis Ti 5 Tasarımı Nasıl?

MSI Aegis serisi yeni bir seri değil. Geçmişi olan bir seri. Markanın ün kazanmış serilerinden de biri. Zira ilk modelden günümüze kadar gelen en güncel Aegis Ti 5 modeline kadar seri hep, zamanının ötesinde bir tasarıma sahip oldu.

“Ben farklı bir kasa tasarımı olsun istiyorum” diyenler için sunulan fütüristtik tasarım yapısını devam ettirmiş olan bir seri. Aegis Ti 5 modeli ise serinin en modern yüzü diyebiliriz.

MSI Aegis Ti 5

Tasarım noktasında yine farklı yapı dikkat çekiyor ama artık kasada daha modern çizgiler var. Arkaya kadar uzanan kuyruk tasarımı, ön bölümde yer alan kavisli yapı ve alt kısımda modern destek ayağıyla benzersiz bir tasarım sunulmuş durumda.

Kasaya önden baktığınız zaman, sanki dönüştürülmüş bir transformers karşınızda duruyormuş gibi hissediyorsunuz.

Ön kısımda yer alan MSI logosu ve hemen üzerindeki kontrol kadranı da bu yapıyı destekliyor. Ön kısımdaki bu tasarım yapısını bozmamak adına, cihaz için portlar da üst kısma taşınmış.

MSI Aegis Ti 5

Yan kapaklara geçtiğimiz zaman ise çoğunlukla kapalı bir yapı görüyoruz. Alt bölümde bir kısımda havalandırma alanı bırakılmış ama kapakların üst bölümleri kapalı yapıda tasarlanmış.

Ayrıca burada aydınlatma için ek bir şerit bölümü kullanıldığını da görüyoruz. Yan kapak kısmında ek bir artı nokta aramak istersek, karşımıza direkt olarak kulaklık aparatları çıkacak. Tasarıma biraz daha işlevsellik kazandırması açısından, açılabilir kulaklık tutacakları kullanılmış.

Bilgisayarı Masanızda Görün

Tasarımı daha iyi yansıtmak adına MSI güzel bir çalışma yapmış. Kullanıcılar artırılmış gerçeklik kullanarak, bilgisayarı kendi odalarına yerleştirebilir ve nasıl duracağını test edebilirler.

140 bin TL seviyelerini bulan bir PC’yi alıp denemek çok mümkün olmasa da en azından bu şekilde, tasarımın odanıza ya da masanıza ne kadar uyacağını test edebilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınıza da bakalım.

  • Buradan MSI tarafından oluşturulmuş artırılmış gerçeklik sayfasına gidin.
  • Sayfada QR kodu göreceksiniz.
  • Telefonunuza kodu okutun ve web bağlantısına bağlanın.
  • Sonrasında AR izinlerini oluşturup, bilgisayarı kameranızı da kullanarak istediğiniz yere konumlandırabilirsiniz.

MSI Aegis Ti 5

İç Tasarım ve Soğutma Konusu

Dış tasarım yapısını az çok anladık. Sistem toplayanlar bilecektir ki iç tasarım yapısı da çok önemli. Elinizde böyle bir PC varsa, haliyle iç tasarım konusunda da aklınızda birçok soru işareti oluyor. Rahat sökebilir miyiz? Parça değişimlerini rahatça yapabilir miyiz? Hepsi merak edilen sorular.

Bu sorulara cevap vermek adına MSI Aegis Ti 5 modelinin iç tasarımını da görüntüledik. Bilgisayarın yan kapaklarını açtığınız zaman, içerde bölmeli bir tasarım kullanıldığını görüyorsunuz.

Ekran kartı, üst kısma taşınmış ve aşağı bakacak şekilde yerleştirilmiş. Ekran kartının üzerine hava alması için mesh yapı eklenmiş. Hemen alt kısmında ise ekran kartını ayıran bir metal plaka var. Bu plakayı çıkartmanız biraz zor oluyor. Özellikle ekran kartını değiştirmek isterseniz ya da çıkarmak isterseniz biraz uğraşmanız lazım.

MSI Aegis Ti 5

Alt kısımda ise kolaylıkla yana doğru açılabilen, sıvı soğutucunun radyatörünü görüyorsunuz. Bu kısmın hemen arka bölümünde bir egzoz fan kullanılmış. Diğer tarafa geçtiğiniz zaman ise biraz daha işlevsel bir tasarım bizi karşılıyor.

Anakart üzerinde bir fan bulunuyor ve depolama birimlerine de kolayca ulaşmanız sağlanmış. Özellikle SSD yuvası için açıklık bırakılması güzel bir adım olmuş. Kolayca SSD takıp çıkarabiliyorsunuz.

Soğutma Konusu

Sıcaklık testlerinde bu kısım için bir grafik paylaşımı da yapacağız. Şimdilik genel olarak  soğutma sisteminden de söz edelim. Yukarıda söylediğimiz gibi soğutmaya artı katması adına kasa içerisinde bölmeli bir tasarım kullanılmış.

Üst kısımda ekran kartı için metal bir plakayla ayrılan bir alan var. Kartın fanları havayı üstten bırakılan mesh yapıdan çekiyor ama direkt olarak egzoz fana vermiyor. Hava alt kısma değil de yan kısma veriliyor.

MSI Aegis Ti 5

Aslında alt kısma verilse ve egzoz fan ile desteklense, biraz daha iyi bir soğutma performansı elde edilebilirdi. Yine de ekran kartının desteklenmesini de sağlayan metal plakayla beraber de sıcaklıklar iyi diyeceğimiz derecelerde kalmayı başarıyor.

Alt bölmeye geldiğimiz zaman,  MSI imzalı Dragon Liquid 240 mm sıvı soğutması göze çarpıyor. Yine sıcaklık testleri bölümünde soğutma sistemi yeterli olacak mı olmayacak mı göreceğiz.

Soğutma konusunda son olarak anakart üzerine bir fan yerleştirildiğini ve arka kısma da egzoz fanı konduğunu hatırlatalım.

YouTube video

Ön Kısımda Yer Alan İşlevsel Kadran

Tasarım bölümünden devam ediyoruz. MSI Aegis Ti 5 modeline önden baktığınızda direkt dikkatinizi çekecek olan işlevsel kadrana da ayrı bir yer açmamız lazım. MSI Dragon Center yazılımıyla da doğrudan uyumlu olan bu kadran, spor arabalardan ilham alınarak tasarlanmış.

Kadranı çevirerek  tüm ayarlamalarınızı yapabiliyorsunuz. Kadran üzerinden ışık efektlerini değiştirebilir, sistem bilgilerini görüntüleyebilir ve tüm MSI ekosistemi için ayarlamaları yapabilirsiniz.

MSI Aegis Ti 5

İşlevsel mi derseniz evet işlevsel ve kasaya güzel bir hareket kazandırmış. Kadran için daha fazla detay vermesi açısından bir de video ekleyeceğim. Neler yapılabildiğini daha net görebilirsiniz.

Tasarım kısmını yavaş yavaş toparlayalım. Anlatmadığımız bir şey kalmadı diye düşünüyorum ama sizin merak ettiğiniz ekstra bir tasarım detayı varsa, hemen yorumlara alalım. 🙂 Yoksa yavaş yavaş MSI Aegis Ti 5 için teknik özelliklere ilerleyeceğim.

YouTube video

Tasarım için Ek Detaylar

  • Ölçüler: 551.3 mm x 239.9 mm X 511.6 mm
  • Ağırlık: 15.15 kg
  • Hacim: 67 litre
  • Üst Portlar: 2 adet USB 3.2 Gen 1 Type A, 1 adet USB 3.2 Gen 2 Type C, 1 adet ses çıkışı, 1 adet mikrofon girişi
  • Diğer Portlar: 1 adet USB 3.2 Gen 2X2 Type C, 3 adet USB 3.2 Gen 2 Type A, 2 adet USB 480 Mbps (USB 2.0 Type A), 2 adet RJ45 LAN, arkada 5 adet ses jakı, 1 adet HDMI v2.0b, ses dijital çıkışı,
  • Ambient Link Desteği: Var. Uyumlu ürünlerle oyundaki renklere göre renk düzeni sağlayabilirsiniz.

Hiç zaman kaybetmeyelim ve artık teknik donanımdan söz edelim. Zira daha değerlendirme yapacağımız oyun testlerimiz var.

MSI Aegis Ti 5 Teknik Özellikler

Teknik özelliklerden söz etmeden önce şunu hatırlatmak isterim ki kasanın içerisinde yer alan sistem için farklı seçenekler var. Bize gelen seçenek en güncel olan ve en yüksek konfig sunan seçenek.

Fakat 12700K işlemcili ya da RTX 3080 Ti ekran kartlı modeller de var. Her ne kadar hazır bir sistem olsa da değişik konfigleri tercih edebiliyorsunuz. Biz şimdi, bize gelen modelde yer alan parçaları değerlendireceğiz.

MSI Aegis Ti 5

Ekran Kartı: MSI RTX 3090 Ventus 3x

Kesinlikle şu an için piyasada yer alan en iyi ekran kartı modellerinden biri. Nvidia’nın amiral gemisi modeline MSI’ın dokunuşunu gördüğümüz bir seri.

Tasarımı

Adı üzerinde 3 fanlı bir ekran kartı tasarımı var. Ön bölümde yer alan 3 fan, tasarımın ana unsurunu oluşturuyor.

BENZER:  Sabit Fiyat, Yüksek Performans: RTX 4070 SUPER İncelemesi

Burada metal renkli detaylarımız da dikkat çekiyor ama genel anlamda sade bir yapı söz konusu. Kartın arka kısmına bakıldığında ise soğutmayı ve korumayı destekleyecek metal plakaya yer verildiğini görüyoruz.

MSI Aegis Ti 5

Soğutma Konusu

Kartın soğutma sistemi için başta fanlar özenle hazırlanmış demek lazım. Torx Fan 3.0 tasarımını kullanan model, fanlarda kullanılan özel dağılım bıçak yapısı sayesinde standart modellere göre %50 oranında daha fazla hava basıncı elde ediyor.

Akıllı yönetim özelliğine de sahip olan fanlar, sıcaklık düşük olduğu durumda çalışmıyor ve böylece sessiz bir kullanım elde ediliyor.

Soğutma kısmında fanları destekleyici olarak doğrudan GPU teması olan ısı boruları ve birçok noktada kullanılan termal dolgular olduğunu da eklemiş olalım.

MSI Aegis Ti 5

Teknik Özellikler

MSI RTX 3090 Ventus 3x, amiral gemisi bir ekran kartı modeli demiştik. Teknik özelliklerde de bunu net olarak anlıyorsunuz. Seride 10.496 adet CUDA çekirdek yer alıyor.

Yeni nesil RT ve Tensor çekirdeklerine de sahip olan seri, 1725 MHz saat hızlarına da ulaşmakta.

Bellek kısmına geçtiğimiz zaman 3090 Ti modeli kadar hızlı olmayan ama yine de amiral gemisi sınıfında olan bir bellek tercihi yapıldığını görüyoruz.

Ekran kartında 24 GB GDDR6X bellek var. Bellek hızı ise 19.5 Gbps seviyesinde. En büyük avantaj ise bellek arayüzünün yüksek olması. Bellek arayüzü 384 bit.

MSI Aegis Ti 5

Ekran Kartı Teknik Özellikler Özet

  • CUDA Çekirdek: 10.496
  • Saat Hızı: 1725 MHz
  • Bellek: 24 GB GDDR6X
  • Bellek Hızı: 19.5 Gbps
  • Bellek Arayüzü: 384 bit
  • Portlar: 3 adet DisplayPort v1.4a, 1 adet HDMI 2.1
  • TDP: 350W
  • Güç Konektörü: 2 adet 8 pinli

Tekrar hatırlatmak istiyorum ki MSI Aegis Ti 5 modelinde farklı ekran kartlarının olduğu seçenekler de var. Seri numaralarına dikkat etmek lazım. Biz işlemcimize geçelim.

İşlemci: Intel i9-12900K

Intel’in en güçlü işlemcilerinden birisi. Yeni hibrit yapıyla gelen işlemci, 16 çekirdek sayısı ve 24 izlekle beraber geliyor. Çekirdekler dediğimiz gibi hibrit yapıda. 8 çekirdek performans ve 8 çekirdek verimlilik olarak ayrılıyor.

Maksimum olarak 5.20 GHz saat hızlarını gören işlemcinin bellek kısmında ise 30 MB Intel Smart cache ile dikkat çektiğini görüyoruz.

Bu değerlerle beraber taban TDP değeri 125W seviyesindeyken, maksimum TDP değeri ise 241W olarak karşımıza çıkıyor. Güçlü bir işlemci mi derseniz başta söylediğim gibi piyasanın en iddialı olan modellerinden birisi.

İşlemci Teknik Özellikler Özet

  • Çekirdek Sayısı: 16
  • İzlek Sayısı: 24
  • Performans Çekirdekleri Taban Frekans: 3.20 GHz
  • Performans Çekirdekleri Maks Frekans: 5.10 GHz turbo boost ile 5.20 GHz
  • Verimlilik Çekirdekleri Taban Frekans: 2.40 GHz
  • Verimlilik Çekirdekleri Maks Frekans: 3.90 GHz
  • Önbellek: 30 MB Intel Smart Cache + 14 MB L2
  • TDP Taban: 125W
  • Bellek Desteği: 128 GB DDR5 4800 MT/s ya da DDR4 3200 MT/s
  • Dahili Grafik Birimi: Intel UHD Grafik. Maks 1.55 GHz.

MSI Aegis Ti 5

Depolama ve RAM Miktarı

İşte bu kısım, MSI Aegis Ti 5 modelinin tam olarak yeni nesle geçiş yaptığı kısım. Zaten böyle bir cihazda düşük depolama ve RAM görmek sürpriz olur ama MSI işleri biraz abartmış. Bize gelen modelde 2 TB M.2 SSD ve 3 TB HDD bulunuyor. Bu alanı kolay kolay doldurmak mümkün olmayacaktır. İsterseniz sonradan ek bir M.2 SSD takma şansınız da var.

MSI Aegis Ti 5

Depolama alanı için testlerimizi yaptığımız zaman ise kasada yer alan Gen4 SSD’de, 6954 MB okuma ve 5262 MB yazma hızlarının elde edildiğini gördük. Bunların çok iddialı değerler olduğunu altını çize çize eklememiz lazım.

MSI Aegis Ti 5

Gelelim RAM kısmına. RAM kısmında da  sınırların zorlandığı bir cihazla karşı karşıyayız. 4×32 GB DDR5 4800 MHz yani toplam 128 GB DDR5 RAM kullanılmış. RAM üzerinde ekstra bir soğutma bloğuna yer verilmemiş. Zaten hazır sistemlerin bir çoğu için bu durum geçerli oluyor. Çoğu zaman RAM’lerde ekstra bir soğutma bloğu olmuyor.

MSI Aegis Ti 5

Bağlantı ve Diğer Detaylar

  • WiFi Desteği: WiFi 6E +  BT
  • Bluetooth: v5.2
  • Ses: Realtek ALC1220P, 7.1 Kanal HD Ses
  • LAN: 1 adet Intel I225-V + 1 adet Intel I219-V
  • Anakart: MSI Z690 anakart
  • Güç Kaynağı: 850W 80+ Gold SFX
  • Yazılım Desteği: MSI Dragon Center

MSI Aegis Ti 5 teknik özellikleri için değerleri paylaşmış olduk. Gelin şimdi de yaptığımız testlere bir göz atalım. Genel olarak değerlendirmeyi de bu testlere göre yapacağız.

MSI Aegis Ti 5 TimeSpy Testi

3DMart TimeSpy Extreme testinde 4K değerde cihaz çok iyi sonuçlar alıyor. Grafik skoru kısmında 9.603 gibi bir puan, işlemci kısmında ise 8.930 gibi bir puanla karşı karşıya kalıyoruz. 4K için gayet iyi sonuçlar diyebiliriz.

MSI Aegis Ti 5

MSI Aegis Ti 5 Fan Sesi Testi

Tabii ki bu kadar güçlü bir PC’de fanlar sürekli çalışabilir. Yapacağınız işlemlerin zorlayıcı olacağını düşünüyorum. Bu durumda fan sesini merak edebilirsiniz. Hemen söyleyelim ki ses çok yüksek değil. İdeal seviyelerde

  • Fan Hızı %30 seviyesinde: 36-39 dB arası
  • Fan Hızı %50 seviyesinde: 40-41 dB arası
  • Fan Hızı %100 seviyesinde: 55-61 dB arası

MSI Aegis Ti 5

MSI Aegis Ti 5 Sıcaklık Testleri

Soğutma konusunda atılan adımların ne kadar başarılı olduğunu sıcaklık testinde görmüş oluyoruz. Hem GPU sıcaklıklarında hem de CPU sıcaklıklarında, gayet ideal değerler elde ettik.

  • Testlerimizde GPU sıcaklığı ortalama 71.4 derece seviyesinde kaldı.
  • CPU sıcaklığı ise ortalama 74.6 derece seviyelerinde kaldı.

MSI Aegis Ti 5

MSI Aegis Ti 5 Oyun Testleri

Geldik oyuncuların en sevdiği kısma yani oyun testlerine. Zaten üst düzey bir sistemden söz ediyoruz. Yani hangi oyun olursa olsun FPS değerleri yüksek olacaktır.

Testlerde de bunu net olarak gördük. Ekran kartı konusunda RX 6900 XT 16 GB ekran kartıyla da bir karşılaştırma yaptığımızı belirtmiş olalım. Ayrıca tüm testler 4K seviyesinde yapıldı, bilginiz olsun.

Son Sözler ve Değerlendirme

Geldik MSI Aegis Ti 5 incelememizin sonuna. Kötü bir şey söyleyebilir miyim diye düşündüm ama teknik özellikler açısından bulamadım. Zaten sistem üst düzey bir sistem.

Ekran kartı, işlemci, RAM ve depolama alanı alıyor yürüyor. Tasarım desek, cihazı öne çıkaran yönü zaten tasarımı.

Kompakt bir model olmasına karşın, sıcaklık seviyeleri de ideal değerlerde kaldı. Burada tek kötü nokta fiyatlar olabilir.

130 – 140 bin TL seviyelerinde bir sistem. Ama aynı özellikler için genel bir karşılaştırma yapsanız, hemen hemen benzer yüksek fiyatlarla karşılaşırsınız. Döviz kurunun etkisi büyük.

pch odul tasarim - PC Hocası

Artıları

  • Güç konusunda isteneni veriyor. Render işlerinde ve oyunlar için kullanılabilir.
  • Yaptığımız testlerde soğutma performansının gayet iyi olduğunu gördük.
  • Farklılık arayanlar için dikkat çekici bir tasarımı var.
  • Ön kısımda yer alan dönebilen kadran güzel bir işlevsellik kazandırmış durumda.
  • Ek bir SSD için kapağın hemen altında kolay kullanılabilir bir soket olması güzel.
  • Anakart üzerinde fan yer alması güzel.

Eksileri

  • Kasanın içini açmak biraz zor. Değişiklik yapmak istediğiniz zaman epey bir uğraşmanız gerekecek. Belki burada kompakt yapının getirdiği bir zorluk var ama daha modüler ve kolay sökülebilir bir iç tasarım belirlenebilirdi.
  • Fiyat diyeceğim ama dediğim gibi bu seviyede hazır sistemler için fiyatlar çok farklı olmayacaktır. O yüzden fiyatı doğrudan cihazın eksi yönü olarak saymayalım ama eklemiş olalım.
silkroadgaminggentr

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Benzer Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler