Cuma, Nisan 26, 2024

MSI GeForce RTX 3050 Gaming X 8G Özellikleri ve Tasarım Detayları

Paylaş

silkroad gaminggentr

GeForce RTX 3050 giriş seviyesi ekran kartı ailesiyle tanıştık. CES etkinliğinin güzel hediyelerinden biri olan RTX 3050 ekran kartı serisi için özel modeller de peşi sıra gelmeye başladı. MSI GeForce RTX 3050 Gaming X 8G, bu özel seriler içerisinde MSI imzalı en iddialı ekran kartlarından biri oldu.

MSI, performansı yüksek tutmak ve kartı tam anlamıyla verimli çalıştırmak adına yine kendi teknolojilerini öne almış durumda. Ayrıca sadece güç konusunda iddialı bir seri değil, aynı zamanda tasarımsal açıdan da göze hoş gelen bir ekran kartı bizlerle.

Kaçırmayın: NVIDIA GeForce RTX 3050 Tanıtıldı! İşte Özellikleri ve Fiyatı

MSI GeForce RTX 3050 Gaming X 8G Tasarımı Nasıl?

Takipçilerimiz bilecektir, her yeni modelde önce şöyle bir tasarıma bakıyorum. Ne var ne yok inceledikten sonra teknik kısma geçiyorum. Yine aynı yoldan gideceğim. MSI’ın tasarım özelleştirmelerini genel olarak çok başarılı bulan biri olarak söyleyebilirim ki Gaming X 8G serisi de isteneni veren bir ekran kartı.

Kart üzerinde çift fan yapısına yer verilmiş. MSI’ın o meşhur ejderhasının yer aldığı fanlar zaten ön tasarımı heybetli bir görüntüye taşıyor ama bir de üzerine ön kısımda yapılan oynamalar var. Bir kabartma gibi hafif dışı doğru çıkıntılı bir tasarım yapısı belirlenmiş.

MSI GeForce RTX 3050 Gaming X 8G

Genel olarak siyah ve gri renklerin üzerinden dönen tasarım, oturaklı bir görüntü kazandırmış. MSI, sadece siyah ve gri renkler üzerinde de kalmak istememiş olacak ki üst kısımda MSI logosu ve yazısında da ufak bir aydınlatmaya yer verilmiş.

Arka bölüm ise yine tamamen metal. Çeşitli açıklıkların bulunduğu tam metal plaka üzerinde yine yeniden MSI logosu var.

MSI GeForce RTX 3050 Gaming X 8G

MSI GeForce RTX 3050 Gaming X 8G Teknik Özellikleri

Kartın GPU birimi tabii ki değişmiyor. Nvidia’nın sunduğu bu birim üzerinden ilerleniyor. Haliyle teknik açıdan muhteşem bir fark beklememek lazım. Ama yine de her markanın kendisine göre özelleştirmeleri söz konusu. Özellikle soğutma konusunda. Bunun için önce soğutma sistemine bakacağım.

Twin Frozr 8 Termal Tasarım

MSI GeForce RTX 3050 Gaming X 8G modelinde, markanın Twin Frozr 8 adını verdiği termal tasarım var.

MSI GeForce RTX 3050 Gaming X 8G

Adından da anlayacağınız ve tasarım bölümünde söylediğimiz gibi başta çift fan yapısı öne çıkıyor. Torx Fan 4.0, 2 adet fan kullanılmış. Özel bir dış halka tasarımı ve kanat tasarımı olan fanlar, hava akışında odağa daha net hava gönderme artısına sahip.

MSI GeForce RTX 3050 Gaming X 8G

Fanları tamamlayan GPU temaslı soğuk çekirdek boruları var. GPU üzerindeki ısıyı yayan borular, yine soğutma performansı konusunda oldukça etkili olan çözümlerden biri.

Belli derecenin altında duran sessiz fan sistemi, yüksek kaliteli termal dolgular, metal arka kapak gibi ek soğutma sistemi artıları da MSI GeForce RTX 3050 Gaming X 8G serisinin yüksek yük altında serin kalmasını sağlıyor.

Teknik Verilerde Durum ne?

RTX 3050 çok güçlü bir kart değil. Buna karşın oyuncuları tatmin edecek fiyatları olmasını bekliyoruz. 8 GB GDDR6 belleklerin kullanılacağı ekran kartı, 128 bit bellek arayüzü değeriyle geliyor. Bellek hızında ise tanıtımda da belirttiğimiz gibi 14 Gb/sn hızı söz konusu. Temelde gördüğümüz referans değerler.

Çekirdek kısmında ise kartta 2560 CUDA çekirdeğinin yer aldığını belirtelim. MSI’ın kart üzerinde yaptığı özelleştirme sonrasında saat hızlarının ne seviyeye ulaştığı ise net değil. Marka referans saat hızlarını mı sunacak yoksa saat hızları değişecek mi bunu bilemiyoruz. Ürün sayfasında da bilgi yer almadığı gözüküyor. Belirlenecek şeklinde bir uyarı var.

MSI GeForce RTX 3050 Gaming X 8G

MSI GeForce RTX 3050 Gaming 8G Modeli Ek Bilgi: Aynı tasarımda bir de Gaming modeli var. Bu modelin farkı, sadece X takısının olmaması. Muhtemelen saat hızlarında farklar olacak. Fakat saat hızları iki model için de açıklanmadığından, farklar konusunda şimdilik net bilgimiz yok. Belli olduğu zaman paylaşacağız.

MSI GeForce RTX 3050 Gaming X 8G

Teknik Özellikler Özet

CUDA Çekirdek: 2560

Bellek: 8 GB GDDR6

Bellek Hızı: 14 Gbps

Bellek Arayüzü: 128 bit

TDP Değeri: 130W

İstenen Güç Kaynağı: 550W

Çıkışlar: 3 adet DisplayPort 1.4a, 1 adet HDMI

Güç Konektörü: 1 adet 8 pin

Işın İzleme Desteği: Var

DLSS Desteği: Var

Nvidia Reflex: Var

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler