Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Neden Apple? | PCH Yanıtlıyor #4

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bu konsepti unuttuğunuzu tahmin ediyorum ama ufacık bir kesimin aslında uzun süredir bunu beklediğini umuyorum. Karşınızda yeni bir liste daha. İnsanlar neden Apple ürünlerini tercih eder? Faydası ve zararı nedir? Bugün, ben Batuhan Gindeközü, sizlere Apple ürünlerinin neden kullanıldığından, artı ve eksilerinden bahsedeceğim. Lafı dolandırmadan başlayalım.

apple airpods 002

İNSANLAR NEDEN APPLE ÜRÜNLERİNİ TERCİH EDİYOR?

Her ne kadar birçok kesim için fiyatı uçuk ve kağıt üzeri deneyime göre bir f/p ürünü olmayan bir cihaz gibi gelse de aslında Apple firmasının ürünleri kaliteden ödün vermemektedir. Şahsen Apple ürünlerini maddi nedenlerden pek takip edemiyorum, fakat çoğu zaman deniyorum ve eksilerinin az olduğu göz önüne çıkıyor. Her yeni cihazında çoğu zaman yenilik yapayım derken bir yerden patlak verse de ben şahsen Apple ürünlerinin “kalite ve saf bir dokunuşa” sahip olduğu için tercih edildiğini düşünüyorum. Berkecan ve Pelinsu kesimini katmıyoruz, onlarınki başka.

Ancak bu kalitenin de çoğu zaman geriden geldiğini de es geçemeyeceğim. Ayrıca kaş yapayım derken göz çıkarttıkları da oluyor. Mesela geçmiş bir konu olsa da iPhone 7‘de kulaklık girişi bulunmaması, yeni Macbook Pro‘nun sadece 1 tane ve ayrıca USB Type-C girişine sahip olması bunlardan birkaçı. Yenilikleri yaparken yaptıkları hatalar da oluyor. Mesela AirPods şahsen çok hoş ama fazla “minimal”. Ayrıca iPhone 6‘da olan yamulma, beyaz çizgilerin kot pantolon rengine bürünmesi gibi yeni tasarım hataları da bariz. Ama elit ve patron kesime hitap ettiği için “herkese göre farklıdır”.

Patron gözünden bakacak olursak “mükemmel”, işçi gözünden bakacak olursak “gereksiz pahalı”, zengin kesim gözünden bakacak olursak “şekil”, küçük kesimi bunun dışında tutuyoruz çünkü genelde telefonda vakitlerini oyun oynayarak geçiriyorlar. Ama yine de kullanım alanı kişiden kişiye göre farklı. Neyse bu açıklamayı fazla uzatmadan artılar/eksiler listesini yazalım.

apple iphone7 plus

APPLE ÜRÜNLERİNİN ARTILARI NELERDİR?


1 – Yazılım/Donanım uyumu

Bunu çoğu kişi fiyat/performans ile karıştırabilir ama bu biraz farklı. Android cihazlara göre yazılımın hafifliği ve donanımın bunun için ayarlanmış olması cihazların artılarından birisi. Bu hafiflik ile kağıt üzerinde 1 GB ram ile bile çok iyi çalıştığını söyleyebilirim. Android biraz “hafıza canavarı” olduğu için sıkıntı olur ama iOS ve Mac Os şahsen en uyumlu ve hafif yazılımlar kategorisinde birinci, yani, benim gözümde.

apple airpods p5

2 – Gerçekten uğraş verilmiş bir hissiyat

Tamam, sürekli gırgırını ortamlarda geçeriz “ağbi bu ayfonlar çok pahalı yaa” diye fakat elinize aldığınız zaman, işlenmiş, gerçekten kaliteli bir mal aldığınızı hissediyorsunuz. Gerçi pahalılığının verdiği korku da bununla ters düşüyor ama bu korkuyu yenebilirseniz, gerçekten o iPhone’ların, MacBook‘ların nasıl cihazlar olduğunu daha iyi anlayacaksınız.

Ama cidden “ağbi bu ayfonlar mekbuklar çok pahalı yaa“.

apple car ali cam 2

3 – ÜNLÜ

Apple ürünleri zira ilk olmasa da kaliteli ilk dokunmatik cihaz üretimini gerçekleştirmiş bir firma. Zamanla da ünü iyice artan, kullanım oranları yükselişte olan Apple cihazlarla ortamda hava atabilirsiniz. Her “yeni bir ayfon çıkcak” dedikodusunda dünya çapında konseptler yapılan, hatta akıllı araba konsepti bile yapılmış olan ünlü, şanı duyulmuş bu Apple ürünlerinden birisine sahipseniz, illa ki adınız duyulur. Ama belinizi de sadece iPhone‘a, MacBook‘a yaslamayın, pişman olursunuz.

apple pay nedir apple pay nerede kullanilir

APPLE CİHAZLARIN EKSİLERİ NELERDİR?


1 – Nadir olsa da sıkıntılı

Bu maddeden kastım baş paragraflardaki donanımsal ve kasa sıkıntılarından çok yazılımsal alandaki sıkıntıları. Her geçen gün uğraşılsa da bu “bug” sıkıntısı her sürümde illa ki var. Bir sürümde Siri kullanılarak şifresiz telefon açılabiliyordu, hatta çok çok önceden ünlülerin gizli fotoğrafları iCloud üzerinden hacklenmiş ve yayılmıştı. Kimse bana “ayos iyos sıkıntısız, virüssüz” diye çıkmasın, Android kadar iOS‘un da açıkları var.

apple iphone 6

2 – Pahalı! Cidden çok pahalı!

Tamam son model Android cihazlar da çok pahalı, S8‘in kaç küsür liradan satılmasını saymıyorum, indirime girmiş olsa bile. Tamam kalite malite, donanım yazılım uyumu iyi falan ama cidden çok sıkıntı bir fiyatı var ve bu tip cihazları almak isteyenler de çok, fakat birçok ülkenin kişi başına düşen geliri belli, açlık sınırı asgari ücretten yüksek olunca tabii bunlar çok pahalı geliyor. Bu cihazları yalnızca gerçekten sürekli iş görüşmeleriyle uğraşıyorsanız, işinizi telefon aracılığıyla hallediyorsanız kullanın çünkü cidden “ağbi ayfon çoğk pahalı” laflarından gına geldi.

apple oled

3 – Kalite olabilir, ama donanımdan kısmışlar.

Bu arada baştan bahsedeyim, orada donanım yazılım deyip de burada işlemciye rame falan laf atmayacağım. Kamerası da güzel ama o zaman için üretilmiş gibi sanki. Uzun vadede işe yaramaz gibi geliyor çünkü her gün zibilyon tane teknoloji üretiyorlar, haliyle donanım da o günün donanımı olarak kalıyor. Aynı şekilde ben şahsen iPhone 7‘de kulaklık girişi falan için bir ton şeyle uğraşmak istemem doğrusu. Ayrıca hoparlörü de bana göre “yetersiz”. Biraz duyma sıkıntım var ve inatmış gibi hoparlör sesi temiz ama çok kısık sesli geliyor. Kulaklık girişi de yok. Airpods desen ayrı bir şey. Sadece bunla kalsa yine iyi ama şarjı da çok sıkıntı bu cihazların. Neyse ben daha yazarım da yazarım ama sizi sıkmayalım şimdi.

Uzun bir aradan sonra bu konseptten yeniden yazdım ama şöyle bir karar aldım, bundan sonra her 2 haftada bir salı günleri bu yazı konseptinden atmayı düşünüyorum. Ama kararsızım, lütfen yorumlarınızla bana yardımcı olun. Ayrıca yeni konu için de artık anket belirtmeyi düşünüyorum çünkü biraz konu kıtlığı çekiyorum. Bunu da yorumlarınızla yönlendirebilirsiniz. Her neyse, biraz daha bilgilenmiş olmanız dileğiyle, iyi günler.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler