Çarşamba, Nisan 24, 2024

NVIDIA DLDSR Duyuruldu! Nedir? Ne İşe Yarıyor?

Paylaş

silkroad gaminggentr

NVIDIA dün RTX 3080 12GB versiyonunun tanıtımını yaptıktan sonra, yeni sürüleri için de duyuru yaptı. 14 Ocak tarihinde yayınlanacağı söylenen yeni sürücüler içerisinde ise önemli bir teknoloji olduğu söylendi. NVIDIA DLDSR olarak isimlendirilen bu teknoloji, özellikle oyuncuların dikkatini çekmiş durumda.

Basın bildirilerinden ya da çevirilerden tam olarak özelliğin ne olduğunu ve ne sağlayacağını anlamak zor. Biraz karmaşık gelebilir. Bu nedenle merak edenler için özelliği basitçe açıklamaya çalışacağım.

NVIDIA DLDSR Nedir?

DLDSR yani açılım olarak “Derin Öğrenme Dinamik Süper Çözünürlük”, standart DSR teknolojisinin üzerine gelmiş yeni bir teknoloji.

Bilmeyenler için önce DSR yani “Dinamik Süper Çözünürlük” teknolojisini açıklamak gerekiyor.

DSR; NVIDIA’nın Maxwell mimarisinden beridir sunduğu süper çözünürlük teknolojisi. Bu özellikte oyunlar; daha yüksek, daha ayrıntılı, kenar yumuşatmaları daha başarılı sunacak şekilde yüksek çözünürlükte renderlanır.

Daha yüksek çözünürlükte renderler sonrasında elde edilen sonuçlar yeniden monitör çözünürlüğünüze ölçeklenir ve size böylece 4K kalitesinde grafikler sunulmuş olur. Görüntü sizin monitörünüzün çözünürlük değerine göre yeniden ölçeklendirilirken 13-tap Gauss filtresi de kullanılarak, ayrıntıları daha net seçmeniz sağlanır.

NVIDIA DLDSR NVIDIA DLDSR

Kaçırmayın: RTX 3080 12GB Duyuruldu

İşte bu özellik artık güncellenmiş durumda. NVIDIA DLDSR, standart DSR özelliğine yapay zeka artısı katılmış bir teknoloji olarak değerlendirilebilir.

DLDSR teknolojisinde, yine görüntüler ekranınızın çözünürlük değerinden daha yüksek çözünürlükte ve kalitede renderlanır. Yeni teknoloji, görüntüleri sizin monitörünüzün çözünürlüğüne ölçeklerken, yapay zeka artısıyla beraber daha ayrıntılı ve daha başarılı detaylarla indirgemiş olur.

Karşılaştırma yapmak istersek DSR 4X kalitesi, DLDSR 2.25X kalitesine karşılık gelir. Bu da şu demek oluyor ki kalite artıyor, 4X seviyesinde bir kalite var ama 4X seviyesinde olduğu kadar performans düşüşü yaşanmıyor.

NVIDIA DLDSR

Yani hem daha yüksek kalite hem de daha iyi performans (FPS) değerleri elde ediyoruz.

Yeni sürüm yapay zeka artısını konuşturacak bunu anladık. Burada kötü haber şu ki sistem Tensör çekirdekleri üzerinden çalışıyor. AI var ama Tensör çekirdeklerine ihtiyacımız olacak. Yani yeni sistem sadece RTX GPU birimlerinde kullanılacak gibi gözüküyor. Eski mimari bu konuda geri planda kalacak.

Mümkün olduğunca açıklamaya çalıştım. Umarım aklınızda soru işareti kalmamıştır. Sormak istediğiniz ek bir şey olursa, yorumları bekleriz. 🙂

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

3 YORUMLAR

  1. DSR’da oyun desteğine gerek yok nvidia sanki 4k ekran takılmış gibi gösteriyor, oyunda 4k oynatmaya başlıyor, tabii bilgisayarın kaldırmamasını geçtim, bu teknoloji de ise bu kasma olayına karşı bir adım

  2. Evet örnek veriyorum 2000 li yıllarda çıkan bir oyun bu teknolojiyi desteklemez ama tabiki eğer yapımcılar güncellerse destekler tabikide yani her oyun desteklemez

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler