Cuma, Nisan 19, 2024

NVIDIA Grafik Kart Arzını Arttırmaya Çalışıyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dünyanın en büyük grafik işlemci üreticilerinden NVIDIA, son dönemde artan grafik kartı talebi hakkında açıklamalarda bulundu. Kripto para madenciliği ile beklenmedik şekilde artan talebe yetişemeyen arz hakkında beyanat veren şirket yakın zamanda piyasayı rahatlatabilir.

Bilgisayar sistemlerinde yüklendiği görev itibari ile ekran kartları tüm kullanıcılar için önemli bir parça. Özellikle son dönemde artan video yayıncılığı ile gelişen video düzenleme işleri, artan grafik kalitesi ile üretilen oyunlar ve diğer işler derken ekran kartları tüm sistemlerde vazgeçilmez bir donanım halini aldı. Sunduğu performans ile bazı işlemcilere bile fark atan kartlar pek tabii son dönemin popüler kripto madenciliğinin de markajına düştü.

Özellikle son bir yılda kripto paraların değerlerinin artması ile birlikte başlayan kripto madenciliği deyim yerindeyse en çok ekran kartı piyasasını etkiledi. Kripto para üretebilmek için çözülmesi gereken matematiksel problemler ekran kartlarında bulunan gelişmiş gpu‘lar ile daha hızlı sonuca ulaştırılıyor. Bu nedenle madenciler daha fazla ekran kartı talep ediyorlar. Böylelikle talep artıyor ve arz yetersiz kalıyor. Neticede oyuncular ve profesyonellere ya kart kalmıyor ya da mevcut kartlar çok pahalıdan satılıyor.

nvidia1

Bu olumsuz durumun farkında olan gpu üreticileri ise bu kötü gidişatı önlemek adına çalışmalarda bulunuyor. Esasen madencilik, yeni oyunlar ve tatillerle birlikte gelirinde 2.91 milyar $ gibi önemli artışlar bulunduran NVIDIA yine de oyuncuların yanında olduğunu söylüyor. 

Şirket CEO‘su Jensen Huang oyun pazarına yönelik gelişen ekran kartı pazarında ‘bastırılmış’ bir talep olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte yaşanan ekran kartı kıtlığında fiyatlara perakendecilerin müdahale ettiğini ve fiyatları yükselttiklerini belirten Huang, perakendecilerin madencilere değil oyunculara özel davranması gerektiğini söylüyor.

CEO Huang, NVIDIA olarak mevcut arzın arttırılması ve oyuncuların bu durumdan mağdur olmamaları için tüm güçleriyle çalıştıklarını belirtiyor. Ancak rakip AMD‘nin yaşadığı GDDR5 ve HBM2 bellek sıkıntısı hakkında benzer bir sıkıntı olup olmadığı konusunda bir açıklama yok. Huang, talebi yakalayacaklarını ancak kısıtlı olduklarını belirtiyor. 

Bakalım önümüzdeki süreçte ekran kartı piyasası için ne gibi gelişmelere tanık olacağız. Gelişmeler oldukça sizleri bilgilendireceğiz. Takipte kalın…

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler