Cuma, Nisan 26, 2024

NVIDIA RTX 2080 Ti Ne Kadar Hızlı?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bugün heyecanlı bekleyiş sona erdi ve NVIDIA RTX 2080 Ti serisi ekran kartlarını duyurdu. Maxwell mimarisinden sonra açıkçası atılan en büyük adım ve devrimlerden bir tanesi ile karşı karşıyayız. Zira şuanda RTX 2080 Ti ekran kartı GTX 1080 Ti’ın performansını ikiye, hatta üçe katlayacak durumda.

%600’e Varan Performans Artışı

Şuanda RTX 2080 Ti ekran kartı Türkiye piyasasında 10 bin TL‘den başlayan fiyatlar ile satılıyor. GTX 1080 Ti serisi 6500 – 7000 TL civarında. Aradaki performans farkına baktığımızda vereceğiniz ücret gerçekten hiçbir şey. Burası yanlış anlaşılmaya müsait bir durum olduğu için, açıklamam gerektiğini düşünüyorum.

Yani %600’e varan bir performans artışı için 3000 TL daha cebinizden vererek 3 tane GTX 1080 Ti gücüne sahip olmaktan bahsediyorum. Ufak bir matematiksel hesap yapmanız bu konuda sizi açığa kavuşturacaktır. Gidip zaten “herkes RTX 2080 Ti alsın” demiyorum. Gücü yetecek son kullanıcılar için bu analizi sağlıyorum.

nvidia

Yeni Gölgelendirici Motorlara Merhaba!

NVIDIA etkinliği düzenlerken, Battlefield V gibi pek çok oyundan bizlere sahne gösterdi. Ardından bu sahnelerde Ray Tracing (Gerçek zamanlı izleme) teknolojisi çokça gösterildi ve anlatıldı. Aynı zamanda Ray Tracing ON – Ray Tracing OFF şeklinde karşılaştırmalar da yapılarak, nelerin farklılaştığını net bir şekilde gördük.

Yani NVIDIA ekibi artık şuan için 25 tane destekli oyunda anlık olarak gerçek zamanlı izleme yapacak ve yeni gölgelendirici motorlar devreye girerek inanılmaz bir görüntü kalitesine ulaşmamız sağlanacak. Hani bazen diyoruz ya, “arkadaş bu nasıl oyun sanki gerçek gibi!” heh işte, bu sahneleri artık çok daha sık yaşayacağız.

nvidia turing

Şuanda NVIDIA GeForce grafik kartlarında bir motor bulunuyor. İsmi Gölgelendirici Motor. Ancak bunlar da kendi içerisinde üçe ayrılıyor;

  • Standart Shader Motor
  • RT Motoru
  • Tensör Çekirdeği

İşte bu yeni üç motor sayesinde NVIDIA AI, özel RT işleme gücünü ve performans sıçramalarını anlık birleştirerek ekrana yansıtmış olacak. Tek bir RTX 2080 Ti, AI’da 1080 Ti’dan 10 kat daha hızlı performansa sahip. Ray izlemede ise 6 kadar daha hızlı. Rakamların inanılmazlığını görebiliyor musunuz?

4K’da İki Kat Daha Fazla FPS Alacağız

NVIDIA RTX 2080 Ti ekran kartı tam bir 4K performans canavarı olacak. Zira tasarım amacında da tamamen 4K 60 FPS ve 4K 120 FPS’i zorlayacak mükemmel detaylar içeriyor. CUDA çekirdeklerindeki artış, 11 GB GDDR6 bellek mimarisi, yeni derin öğrenme teknolojisi ve Ray Tracing ile birlikte artık 4K’da iki kat daha fazla FPS bekleyebilirsiniz.

nvidia geforce 20 avantajlar

Ney Bu Ray Tracing Hocam?

Yukarıda sizlere ufak tefek anlatmaya çalıştım. Ancak işin aslında daha fazla detay var. Performans artarken, kartın en devrimsel özelliğine geldik: Ray Tracing. Türkçe’ye çevirdiğinizde “Işın İzleme Yolu” gibi bir anlam çıkıyor. Aslında anlamını da net bir şekilde ifade edecek en iyi kavram bu.

Oyunun başlangıcından bu yana pikseller rasterleştirme adı verilen teknolojiden faydalanarak oluşturulmuştur. Bu da geliştiricilerin efektleri ve tüm göz temaslarını el ile eklemek zorunda olduğu anlamına geliyor. Bu da bir oyunu geliştirmek için ekstra çaba, zaman ve para demek.

Bununla birlikte gerçek zamanlı Ray Tracing teknolojisi devreye girerek, tüm geliştiricilerin yapması gereken her şeyi derin öğrenme ve yapay zeka ile birleştirerek bir araya getiriyor. Bu sayede hem zamandan, hem paradan hem de fazla iş yükünden geliştiricileri kurtarıyor.

Sonuç olarak kısa zamanda çok daha iyi görüntü kaliteleri ortaya çıkıyor.

nvidia ray tracing

GeForce RTX 2080 Ti, 2080 ve 2070 GPU’lara Dahil Edilen Önemli Özellikler

  • Fiziksel olarak doğru gölgeler, renklendirmeler,  yansımalar, kırılmalar ve küresel aydınlatmalar ile nesnelerin ve ortamların gerçek zamanlı olarak ışın izlemesini sağlayan yeni RT çekirdekleri eklendi.
  • Yeni NGX nöral grafik çerçevesi sayesinde, AI‘yı bütünleşik grafik geliştirme hattına entegre ederek, algoritmaların şaşırtıcı görüntü geliştirme ve üretme işlemini otomatik gerçekleştirmeyi sağlar.
  • Yeni Turing gölgelendirici mimarisi, gölgelendiricilerin işlem gücüne zengin ayrıntılar katarak, alanlarına odaklanmalarını ve genel performansın artmasını sağlar.
  • Yüksek hızlı, yüksek çözünürlüklü 600 GB/sn‘den fazla bellek bant genişliğine sahip ultra hızlı GDDR6 yeni bellek sistemi.
  • NVIDIA NVLink ile birlikte daha yüksek bant genişliği (100 GB/sn’e kadar) ve çoklu GPU yapılandırması (SLI) için geliştirilmiş ölçeklendirilebilen hızlı bağlantı.
  • USB Type-C ve VirtualLink için donanım desteği. Aynı zamanda VR-C konektörü aracılığı ile yeni nesil VR gözlüklere güç, görüntü ve bant genişliği desteği.

nvidia rtx 2000 serisi ekran kartlari 002

NVIDIA RTX 20 Serisi Ekran Kartlarının Genel Özellikleri

nvidia geforce 20 serisi ekran karti ozellikleri

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

3 YORUMLAR

  1. Etkinlikte Ray Tracing olayını izledim gerçekten NVIDIA yapmış abi dedim. Hele BF V’deki o grafikleri bilgisayarımda 4K oynarken düşünemiyorum. Zaten başından kalkamıyoruz bu sayede iyice bağımlı yapacak adamlar bizi. Ameriganın oyunu bunlarrrrrrrrrrrrrrrrrrr

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler