Cumartesi, Nisan 20, 2024

Oyun Geliştirenlere Devlet 250 Bin TL Destek Veriyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Oyun pazarı giderek ülkemizde daha farklı bir hal almaya başladığı gibi, geçtiğimiz gün Dünya’da ilk 100 oyunu içerisine girmeyi başaran Mount & Blade’dan sonra Devlet oyun geliştiren kişilere belli kriterler dahilinde 250 bin TL destek vereceğini duyurdu. Oyun sektörü için girişimcileri şaha kaldıracağını düşündüğümüz bu gelişmenin detayları haberimizde.

Devlet Oyun Geliştirenlere 250 Bin TL Destek Verecek

Türkiye Küresel pazarda yüksek katma değer üreten sektörler üzerinde biraz geride bulunsa da, Türk girişimcilerin bir şekilde başarıp kendi çabaları ile bugünlere kadar getirmiş oldukları uygulamaları, oyunları ve daha fazlasını devlet mercek altına aldı. Geçtiğimiz günlerde Dünyanın en iyi 100 oyunu seçilirken, Türk yapımı olan ve Türk yapımcı TaleWords firması tarafından geliştirilen Mount and Blade II: Banner Lord oyun sektörüne büyük bir yön vermeye başladı.

Dünya genelinde yakalamış olduğu başarıyı devlet yakın takibe aldığı gibi, oyun sektöründeki daha binlerce Türk girişimciye umut olabilecek bir yasa tasarısı hazırlayarak 250 bin TL‘ye kadar destek vereceğini duyurdu. Son zamanlarda Türk girişimcilerin gerçekleştirmiş olduğu oyunlar Steam ve benzeri oyun platformlarında yeşil ışık almaya hak kazanmış ve büyük başarılar elde etmişlerdi.

Oyun-Gelistirici
Geri Ödemesiz 100 Bin TL Destek

Bu ay sonuna kadar geliştirilen oyunlar için ilk etap listesi oluşturulacağı gibi, oyun sektörüne sağlam atmak isteyen kişilerin bu fırsatı kesinlikle kaçırmamaları gerektiğini düşünüyoruz. Eğer hali hazırda projeniz varsa 100 bin TL‘ye kadar devletten “geri ödemeye gerek kalmadan” destek alabilirsiniz. Ancak destek alabilmek için ilk önce projenizin devlet destek ekibi tarafından incelenip onaylanması gerekiyor. Ardından onay verilirse devlet 150 bin TL daha “geri ödemeli” olarak destek vererek, toplamda 250 bin TL‘ye kadar ödeme yapmış oluyor. Oluşturulan havuzda ise toplamda 50 milyon TL hibe bulunuyor.

“Mobil, Tablet veya PC Fark Etmiyor”

Geliştirmiş olduğunuz oyunlar sadece PC veya benzeri platformlarda olması şart değil. Mobil, tablet veya diğer oyun konsollarında oynanabilecek tarzdaki oyunlar da desteklendiği gibi, oluşturulacak olan ilk etap listesinden gelecek dönüşlere göre, devlet ikinci bir liste hazırlamak için girişimlerde bulunacak. Yani şuanda geliştirmekte olduğunuz ve bitmesine 1 yıl ve civarlarında bir oyununuz varsa bunu devlet desteği fonuna bildirerek takibe aldırabiliyorsunuz.

Kalkınma Bakanlığı Koordinasyonu tarafından hazırlanan 2015 ve 2018 Eylem Planı’nda oyun geliştirme faaliyetleri de eklendiği için 2018 yılına kadar elinizi çabuk tutmanızı tavsiye ediyoruz. Aslına bakarsanız bu yazıyı yazarken o kadar heyecanlıyım ki, Türk girişimcilerimizin geliştireceği oyunlar sayesinde belki de dünyada geçerli bir sözümüz olacak ve yıllardır Amerika başta olmak üzere profesyonel oyun firmalarından gelecek oyunları beklemek zorunda kalmayacağız.

NOT: Aslına bakarsanız bu haberi yazarken her ne kadarda çok heyecanlansak da, bazı şeylerin ülkemizde geç fark ediliyor olması da bizi kahrediyor. Şuanda ABD, Fransa, İngiltere ve benzeri ülkelerin geliştirdiği ürünler ortada. Zamanında devlet bu sektörün elinden tutsaydı, belki de şuanda dünyada en iyi geliştiriciler arasında pek çok isim Türk olarak adını yazdıracaktı..

Mount-and-Blade-2-Banner-Lord
“TaleWords’u Tebrik Ediyoruz”

PC Hocası olarak TaleWords ekibinin geliştirmiş olduğu Mount and Blade serisi dünya genelinde ilk 100 oyun içerisine girmişti. Bu hem ülkemiz için büyük bir gurur kaynağı ve diğer oyun geliştiricileri için adeta ilham verecek bir proje diyebiliriz. Önemli satış rakamlarına ulaşan Mount & Blade, bu konuda her geliştirdiği seri için üzerine koyarak ilerlemeye devam ediyor. Umarız TaleWords ekibini çok daha iyi yerlerde görmeye devam ederiz.

Mount-and-Blade
“Mount & Blade 6 Milyonu Devirdi”

Türk firması TaleWords tarafından geliştirilen Mount & Blade (At ve Kılıç) dünya genelinde 6 milyon satış rakamına ulaşmış durumda. Yakaladığı bu başarı ile “dünyanın gelmiş geçmiş en iyi 100 oyunu” gösterilmeye hak kazandı. Aynı zamanda TaleWords 2014 yılında Hizmet İhracatı Ödülü kazanarak ülkemizi gururlandırmıştı.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

4 YORUMLAR

  1. Hocam ama şimdi kendi oyununu yapıyorsun ama egitim sisteminde bu oyunu yapmaya yönelik bir teşvigin yoksa devlet bu işe tam karışmıyor demektir. Türkiye’de kimse bir sistemden ögrenerek oyun yapmadı herkes kendi emekleriyle araştırdı. Javascript oyunları mini oyunlar mobil oyunlarını herkes kendisi yaptı. Eger cidden böyle bir ödül veriyorsa ülkesindeki oyun geliştiricilerine egitim sisteminede bunu eklemeli ve dünya üzerinde daha tanınır ve daha popüler bir marka haline getirmeli Türkiye oyun sektörünü.

  2. Geç bile kaldılar zamanında obama oyun oynamayın oyun yapın kendi oyununuzu oynayın dediğinde bizim tekneloji bakanımız “Yav bu çocuklarınızada çok interneti şey yapmayın kötü sitelere giriyorlar yav haha” Diyordu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler