Salı, Nisan 23, 2024

RAM Hakkında Doğru Bilinen 4 Efsane

Paylaş

silkroad gaminggentr

Sağda solda kulaktan duyma bilgiler, kimi zaman hayatımızı olumsuz etkileyebiliyor. Aynı şey, teknoloji dünyasında da geçerli. Son zamanlarda hemen her parçayla ilgili duyabileceğiniz bilgisayar efsanelerinde bugün RAM’lere değineceğiz. RAM hakkında doğru bilinen birçok efsane olmasına rağmen, sık duyulan dördünü sizler için seçtik.

Genel itibari ile RAM, bilgisayarlarımızın geçici hafızalarını oluşturan en temel parçalardan biridir. Görevi ise sınırlı bir zaman diliminde çeşitli hesaplamalar yapıp verileri tutarak, onları anlık olarak kullanabilmemizi sağlar. Böylece işlemciye yardımcı olarak işlemcinin sürekli olarak aynı şeyleri tekrar tekrar hesaplamasına engel olur.

ramler hakkında bilinen 4 efsane 5

Her ne kadar görevleri bunlar olsa da RAM’ler hakkında çoğu kullanıcının yanlış anladığı noktalar var. PC Hocası olarak bu noktalara ışık tuttuk ve RAM hakkında efsaneleşmiş 4 yanlış görüşü sizin için doğru bir şekilde anlattık. İşte RAM hakkında doğru bilinen 4 efsane.

“Daha Fazla RAM’e İhtiyacım Yok”

“Bu yazılımı çalıştırmak için sahip olduğunuz bellek miktarı yeterlidir.” Aslında evet, sahip olduğumuz RAM’ler bazı yazılımları çalıştırmak için yeterli olabilir. Ancak sadece çalıştırmak için, daha hızlı çalışması için değil.

Çoğu yazılım geliştiricisi, yazdığı program veya yazılımı, sistemde var olan toplam RAM’in belli bir miktarını kullanabilecek şekilde yazar. Bu yüzden toplam RAM boyutunuz ne kadar fazlaysa, uygulama da o boyutta RAM’i kullanabilir. Böylelikle programdan aldığınız performans, doğru orantıda artar.

ramler hakkında bilinen 4 efsane 1

Öte yandan toplam bellek miktarınız, çalıştırdığınız uygulamalara paylaştırılacağı için, ekstra dahil edeceğiniz her bellek miktarı, aynı anda kullanabileceğiniz daha fazla uygulama ve programa olanak tanır. Bu yüzden sistem gereksinimi x olan bir uygulama için 2x bellek kullanmak, daha yüksek performans ve verimlilik sağlar.

Bu biraz da sisteminizde ne kadar RAM’e ihtiyaç duyduğunuzla da alakalıdır. Güncel bilgisayar dünyasında artık 4GB RAM temel ve günlük kullanıcılar için, 8GB RAM oyun ve orta seviyeli kullanıcılar için ve 16GB RAM ise ileriye dönük üst düzey oyun ve profesyonel grafik kullanıcıları için ideal durumda.

“RAM Boyutu Her Şeydir”

Genel olarak hepimiz, sahip olduğumuz bilgisayar ve telefonların ne kadar RAM’e sahip olduğunu biliriz. Ve farklı kişilerden de yüksek boyutlu RAM’e sahip cihazları olduğunu ve bu yüzden cihazlarının daha hızlı olduğunu işitiriz. Aslında bu yorum, tam olarak doğru sayılmaz. Yani bir sistemdeki bellek boyutunun yüksek olması, o sistemin çok hızlı olduğu anlamına gelmez.

RAM’in hızını belirleyen çok önemli başka faktörler vardır. Boyut dışında çalışma frekansı, performans noktasında büyük rol oynar. Çoğunlukla normal bir kullanıcı 8GB ile 16GB RAM arasındaki farkı anlayamaz. Bu yüzden 8GB RAM’i 16GB’a yükseltmek çok yüksek bir performans artışı sağlamayabilir.

ramler hakkında bilinen 4 efsane 2

Burada önemli olan, RAM’in çalışma frekansıdır. Örneğin 8GB 2133 MHz hızındaki bir bellekten 8GB 3200 MHz hızındaki bir belleğe yükseltme yaparsanız, alacağınız hız ekstra ekleyeceğiniz 8GB’dan daha performanslı olabilir. Öte yandan RAM’lerin sahip olduğu gecikme yani CL değerleri de önem taşır. Bir belleğin gecikme süresi ne kadar düşükse, aldığınız işlem yanıtı o kadar hızlı olacaktır.

“Eklenecek RAM’in Boyutu Aynı Olmalıdır”

Çoğu anakart üzerinde iki ya da dört bellek yuvası görürüz ve çoğunlukla bu yuvalardan en az bir tanesi boş olur. Boş olan yuvayı yeni bir RAM’le doldurarak sistemde yükseltme yapılabilir ancak bu noktada genel olarak takılı kalınmış bir ‘aynılık’ sorunu var. Buna göre ekleyeceğiniz yeni RAM; var olan RAM’le aynı boyutta, aynı frekansta ve hatta aynı marka modelde olmalı.

Evet, aynı üreticinin aynı modeline sahip RAM’ini kullanmak her zaman önerilir. Bunun arkasında yatan bir sebep var. İki farklı RAM’in birlikte en iyi şekilde performans sunabilmesi için aynı voltajı kullanmaları gerekir. Bu yüzden farklı model kullanımlarında nadir de olsa bu ayarlamaları anakart üzerinde yapmak gerekebilir. Bu yüzden aynı marka model RAM’leri birlikte kullanmak çok daha iyidir.

ramler hakkında bilinen 4 efsane 3

Ancak farklı markaya ait farklı boyutlu RAM kullanmak kesinlikle yanlış değildir. Örneğin sisteminizde bulunan 4GB RAM’e ekstra 8GB RAM ekleyebilirsiniz. Üstelik Dual Channel dediğimiz çoklu RAM’i devreye aldığınızda, bu iki RAM ayrı ayrı 4GB olarak çalışacaktır. Kalan 4GB ise tek bir RAM olarak çalışır.

Tabii burada frekans değerleri de önemli. Farklı model RAM’leri birlikte kullandığınızda anakart, çalışma frekansı en düşük olanı baz alır ve her iki RAM’i de bu frekansta çalıştırır. Ancak RAM’lerde XMP desteği varsa bunu rahatlıkla aşabilirsiniz.

Kısaca farklı model RAM kullanımı, aynı model RAM’lerden alacağınız performansı sunmasa da, sahip olduğunuzdan daha iyi bir performans verebilir ve bu yanlış değildir.

“RAM’i Temizlersek Hızımız Artar”

Yıllar önce CClear adı ile hayatımıza giren ve bugün birçok Android telefonda farklı isimlerle sunulan RAM Güçlendirici uygulamalar, aslında bilinen en yanlış efsanelerden.

RAM’inizin dolu olması çok kötü bir şey değildir. Aksine iyidir çünkü sisteminiz ve yazılımınız mevcut RAM’inizin tüm gücünden faydalanıyor demektir. Bu hızlandırıcı olduğu iddia edilen uygulamaların RAM’i boşaltması ekstra hiçbir olumlu etki yaratmaz aksine sisteminizi yavaşlatabilir.

ramler hakkında bilinen 4 efsane 4

Çünkü dolu olarak çalışan bir RAM’i boşaltmak, içerisinde bulunan ve hesaplanmış olup sürekli erişilebilen bilgileri silmenize neden olur. Bu yüzden siz RAM’i boşalttıktan sonra sisteminiz aynı hesaplamaları tekrar yapacak ve ekstra görevler çalıştıracak. Bu uygulamaların Android cihazları inim inim inletmesinin tek sebebi bu.

RAM’ler sabit diskler gibi değildir. Sabit disklerde veriyi yazarsınız ve ihtiyacınız olduğu an okursunuz. Bu yüzden sabit diskinizin boş olması, kapasite ve ulaşılma hızı açısından iyi olabilir. Oysa RAM’ler üzerinde anında yazılıp silinen çok sayıda veri bulunuyor. Bu yüzden RAM’inizi özgür bırakın ve bu uygulamaları kullanmayın. Zaten gerek duyduğunuz anda ihtiyacınız olmayan uygulamaları kapatarak RAM’inizi boşaltabiliyorsunuz.

Bugün sizlere RAM’ler hakkında bilinen 4 efsaneden bahsettik. Yeni efsanelerde görüşmek üzere, doğru kalın!

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

45 YORUMLAR

  1. Merhaba,
    Ben bir sitede yazı okuduğum zaman ilk olarak yazının yayınlanma tarihine bakarım ki güncel bir bilgi değilse okumayayım ya da yazıldığı tarihe göre değerlendireyim. Teknoloji dünyası cok kısa sürede değişebiliyor 6 ay önceki bilgi bile eski kalabiliyor. Bu nedenle yazılarınıza tarih eklerseniz faydalı olur.

  2. hocam benim acer aspire E 15 E 573G laptopum da harici 4 gb DDR3L 1600 mhz 1.35 v hynix marka ram var. ben aynı özellikte 8 gb DDR3L1600 mhz 1.35 v kingston marka ram aldım…. 4 gb + 8 gb 12 gb
    ikisini bir kullanabilir miyim farklı markalar..işlemci i5 4210u…. uyum sorunu olabilir mi.. teşekkür ederim .kolay gelsin 17.05.2020

  3. Asus Maximus V Formula LGA 1155 Soket Anakart’ım var.
    DDR3 Max 32 GB kapasiteli, 2 kanal destekli, 4 adet ram bellek yuvası var. Ram bellek saat hızı 2800 Mhz

    İki tane Kingston ValueRam 4GB 1333MHz DDR3 Ram takılı.
    Ama iki tane daha alıp 4x4gb =16 GB ram olsun istiyorum. Sonuç olarak 2800 Mhz ulaşabilir miyim?

    Bu 2800 Mhz ulaşmak için 2 Ram yeterli olur mu?
    Yoksa anakart üzerindeki aynı model 4 ramin bir tanesinin Mhz değeri mi belirliyor
    Bu anakarta takılan ramler birbirine paralel olarak mı bağlı yoksa seri olarak mı
    Anakarttaki 4 tane her biri 1333 MHz ram hızı yine aynı mı olur. 1333 Mhz? yada 2666Mhz?

  4. Merhaba benim g skill 2666mhz Cl 15 değerine sahip 4×2 ram var ben Corsair 3000mhz cl16 değerine sahip ram kullanmak istiyorum acaba uyumlu olurmu voltajlarida farkli işlemcim ryzen 2400g

  5. yazın için teşekkürler çok aydınlatıcı oldu. ancak bir sorum var ;
    thermaltake in 4600mhz 2×8=16gb ramı 1800tl
    öte yandan gskill 3600mhz 2×8=16gb ram 700tl
    2 tane gskil alıp 32 gb mi daha karlı olur? yoksa thermaltake 16gb mi?
    para önemli değil performans olarak. teşekkür ederim.

  6. laptobumda 2 ram slotu gözüküyor ancak tek slot var kasayı açtığımda bu ram yuvaları ayrı ayrı yerlerde bulunabilirmi yoksa hep yanyana veya üst üstemi olur ?

    • Ram slotu yan yana veya alt alta olabileceği gibi, ana karta gömülü (lehimli) de olabilir. 4 GB ram’li bir notebook aldım. İçinde ne var diye açtığımda ram slotu boştu, şoke oldum 🙂 Acaba ramsiz bilgisayar mı yapmışlar derken, biraz araştırınca öğrendim ki üretici ram’i anakarta lehimliyor, kullanıcıya da isterse ek ram takabilmesi için boş slot bırakıyor.

  7. İyi günler kolay gelsin öncelikle yazınız için teşekkür ederim bir sorum olacaktı sizi yormayacaksa tabi longline 8 gb 3000 mhz ram kullanıyorum yanına bir 8 gb daha atmak istiyorum farklı marka aynı frekans bir ram atsam ya da adata d30 3200 mhz 8 gb ram atsam ikisinin de benim bilgisayarıma etkisi ne olur acaba?

    • O sizin kararınız bence ikisi de aynı performansı verir ama 2.8 yapacaksanız eğer mhz değerlerini aynı tutmaya çalışın sıkıntı olmasın.

  8. Merhaba,

    Laptop da sadece bir adet RAM slotu mevcut. PC de toplam 8 gb ram gösteriyor. Ancak, Laptop dan RAM i çıkardığım zaman bile PC çalışmaya devam ediyor. Kontol ettiğimde ise 4gb RAM gösteriyor. Şunu sormak istiyorum ; on board RAM olabilir mi? çok şaşkınım. Teşekürler,

    • hayır tabıkıde pc nizin 1 tane daha ram slotu vardır genelde öyle durumlarda o ram slotu klavyenin altında oluyor yani klavyenizi sökmeniz lazım.

  9. Merhaba benim eski bir laptobum var Toshiba satellite c55d-a-14h anakart ve üzerinde 2 tane ram slotu vvar sadece 4gb takılı acaba ama kontrol amaçlı çokta bilmediğimden rami yuvasından çıkarıp diğer yuvaya deneyince olmuyor fakat kendi yerine takınca oluyor acaba yuvalar farklı mıdır mesela sadece 8 gb takılması gibi bana saçma geldi ama bi türlü de olmadı

  10. HP Pavilion Gaming 15-EC0020NT 9ET67EA laptopumda 2×4=8gb 2400mhz ram var ben buna 1x16gb ram ekleyerek 20gb yapmak istiyorum bunun icin 16gb 3200mhz ram alsam herhangi bir faydasi olmaz mi 2400mhz mi gerekli 2×8=16gb 3200mhz alip mi takmaliyim?

  11. Peki arkada çok fazla program açıksa ve ram kullanımı yüksekse, uzun sürede bu bilgisayarın ramlerinin ömrünün kısalmasına neden olur mu ? Olursa bu önemsenecek kadar mıdır ?

  12. Merhabalar,Asus X54C model eski bir laptop a sahibim.2GB onboard sabit olmak üzere 2 slot mevcut.İkincisinde 1GB ram mevcut.1 GB olan slota yeni bir RAM alıp takmak istiyorum.Sistemde Max.8 gb destekliyor diyor.Aida programında 16Gb ya kadar destekler gözüküyor.Kaç lık ram alıp takmalıyım?4 lük mü 8 lik mi?

  13. Öncelikle emekleriniz İçin çok teşekkürler sayenizde çok şey öğrendim ve devam ediyorum… Bir sorum var, yeni bir sistem topladım (tabi şu andaki fiyatlardan değil) işlemci: AMD 5900x, Ekran kartı: XFX 6800xt, Anakart: ASUS b550-E, Psu: Asus Rog 1000G, Soğutma: Silverstone pf240, M.2 ssd: Samnsung 980 pro 1 tb Kasa: CM H500 , Ram: Gskill cl16 3600 mhz 2×8 şeklinde ( umarım herkese daha iyileri nasip olur) ama ses kayıt programları ve Azda olsa premiere kullanıyorum ve bolca oyunda oynuyorum :D(Bu arada Müzik Öğretmeniyim) Soruma gelecek olursam, Ram yükseltmek istiyorum aslında bi 2×8 almayı planlıyordum (32Gb benim için fazlasıyla yeterli olacak diye düşünüyorum) ama uygun fiyata Gskill 2×16 cl16 3600Mhz buldum yazınızdan anladığım kadarıyla problem olmayacak gibi ama gene de danışmak istedim. Ram ihtiyacımın en büyük sebebi fazla VST plugin kullanmam. Bahsettiğim program vs.ler genelde en fazla %50 Cpu kullanırken, Ram kullanımları %70 /%80 altına düşmüyor o yüzden biraz daha rahatlatmak istiyorum.

  14. Abi Bende 933 mhz 4gb ram var 8 gb 2400 mhz ram alıcam ama uyuşmamazlık olur mu
    Sistem özellikler;
    İşlemci AMD A9-9425 RADEON R5, 5 COMPUTE CORES 2C+3G 3.10 GHz
    Takılı RAM 4,00 GB (kullanılabilir: 3,83 GB)
    Yardımcı olursan sevinirim

  15. merhabalar 8 gb bir ramim vardı faturadan kontrol ettiğimde cl 15 3000 mhz gösteriyordu bende ona dayanarak 3000 mhz cl 15 farklı marka bir ram aldım fakat biostan kontrol ettiğimde slot bir eski ram 2666 mhz yeni aldığım ram ise 2900 lerde bir değer veriyordu bu konuda ne yapmamı önerirsiniz ?

  16. Merhaba Ben MSI GF65 Thin 9SEXR (i7 9750H VE rtx2060) laptobuma 32gb ram aldım aynı frekansta laptoptakiyle (2666mhz) 32gb ram ile 8gb ram dualchange çalışırlar mı ilk sorum bu bir diğer sorum ise birinin cl değeri 19 diğeri 16 ikisinin beraber çalışmasında herhangi bir sorun olur mu şimdiden teşekkür ederim 🙂

  17. Merhabalar;
    Yazınızı çok beğendim fakat emin olamadığım bir sorum var. Monster marka laptobum da 8GB DDR4 2933mhz CL 22 model ram var. Yanına 16GB DDR4 2600mhz CL 16 model bir ram takmak istiyorum. bunu taktığımda bilgisayarım tahminim:
    24GB 2600mhz CL 16
    şeklinde olur sanırım. Çalışmama veya algılamama gibi bir sorun olur mu acaba?

  18. Merhaba;
    Benim laptobum 8gb 2666Mhz CL19 anakarta lehimli ram var. Boş slota 8 gb 2666Mhz CL 15 ram takmak istiyorum. Bir sorun oluşturur mu? CL19- CL15 uyumsuzluk olur mu?

  19. Merhabalar;

    Benim laptopta 1333mhz 2 adet 4Gb ram bulunmakta bunlar yerine 3200mhz aynı marka eski ramlerle aynı voltaj ramler taksam uyum sorunu veya frekansta bi sorun oluşur mu? Ddr4 ramler bulunuyor , 8’den 16Gb yapmayı düşünüyorum.

  20. Hocam şuan aktif kullandığım hyperx fury 8 gb 3200 mhz 1.35V cl16 ram’e aynı modelden birtane daha almak istiyorum. Nette şunu aratınca “Kingston 8GB HyperX Fury Black DDR4 3200MHz CL16 1.35V PC RAM (HX432C16FB3/8)” tıpa tıp bu isimde aynı üründen buldum ancak 1.2v diyor. Bazı siteler de hafıza voltajı 1.35, gerilim voltaji 1.2 diyor. Satıcıya sorulan sorularda da satıcılar genelde 1.2 demiş. Bu voltaj değerleri aynı ram olmasına rağmen değişiklik mi gösteriyor? Uyumluluk sorunu yapar mı?

  21. Merhaba
    Ram seçiminde İşlemci Hız frekansı önemli değilmi. Bende buna dikkat etmeden bende 8gb ddr4 2400 ram varken 2666 olanından aldım.
    anakartım destekliyor yazıyor. Genelde yazılan makaleler hep anakartın destekliyor ise ram yükseltebilirsiniz şeklinde ilerliyor.
    Bende buna güvenerek aldım. Gpu z programında yine 2400 olan etkiyi gördüğümü farkettim. Sonra bi süre araştırmdım başka bir sitede işlemci frekansının üzerinde değer alamazsınız diyordu.
    Gördüğüm kadarıyla bu doğru. Makaleyi bu yönde bir gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Ben boşa para vermiş oldum.

    • Merhaba,

      Makalede zaten bu konu hakkında uyarımız mevcut “Buna göre ekleyeceğiniz yeni RAM; var olan RAM’le aynı boyutta, aynı frekansta ve hatta aynı marka modelde olmalı.” olarak belirtiyoruz. RAM seçerken anakartınız desteklese dahi, işlemci frekansı bu yönde RAM’leri frenler.

  22. merhaba tekli ram ile dual kitin bir farkı var mı 64 gb ram alıcam 5200mhz sitelerde bi 32 gb ddr5 5200 mhz var birde 2×32 gb ddr5 5200 mhz dual kit var 2 side aynı ürün ama fiyat farkı cok var arasındaki fark nedir

  23. GSKILL 16GB (1x16GB) Ripjaws DDR4 3200MHz CL22 1.2V Notebook Ram 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 @ 3.00GHz 3.00 GHz birbirine uyumlumu rem önerirmisiniz

  24. Taner abi 8gb bi laptobu alıp yanına ram takmayı düşünüyorum ama 16 gb ddr5 4800 mhz(aynı değer) ram almak çok daha karlı oluyor fiyat olarak sizce 8 in yanına 8 mi alınmalıdır yoksa 16 yı alsam daha mı iyi olur laptop için

  25. Merhaba, samsung np530u3c Ultrabook kullanıyorum. Daha önce 8 gb ram e yükselttim. Oyun oynamıyorum zaten oyun için uygun değil. 12 gb a yükseltmeyi düşünüyorum sizce gerekli mi performans artışı olur mu? Video düzenleme ve medya için kullanıyorum. 1 tb ssd var üstünde. Teşekkür ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler